Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Israelske forskere: Kvinders biologiske ur kan muligvis sættes på pause

Illustrationsfoto af gener. (Foto: Prachatai , ที่มาภาพจาก: pixabay.com/en/dna-biology-medicine-gene-163466/ flick.com)
Genetikforskere fra det hebraiske universitet har opdaget et gen i orme, der kontrollerer ægmodningsprocessen. Forskerne håber at finde samme gen hos mennesker.


Når kvinder når 30-årsalderen, begynder de at være opmærksomme på deres biologiske ur og deres muligheder for at blive gravide, skriver Times of Israel.

Kvinders ægceller begynder at modnes ved første menstruation, i gennemsnit mellem 10- og 15-års alderen. Med tiden bliver ægcellerne ‘gamle’ og deres kvalitet daler.

“Den kritiske alder er 35,” forklarer Dr. Yonatan Tzur, en af forskerne ved genetikafdelingen på det hebraiske universitet i Jerusalem.
“Fra 35 års alderen daler ægcellernes kvalitet meget hurtigt, hvilket gør det meget svært for kvinder at blive gravide. Ægcellernes alder er også hovedårsagen til medfødte handicap og ufrivillige aborter.”

Selvom brugen af kunstig befrugtning (IVF) giver lægerne mulighed for at vælge de bedste æg, har kvinder over 35 vanskeligt ved at føde et raskt barn med deres egne ægceller og for kvinder på 40 år eller derover daler succesraten for IVF markant, hvilket fører til, at de bruger æg fra en donor. Dette sammenholdt med det faktum, at alderen for førstegangsfødende i vesten stiger voldsomt, gør, at det er af yderste vigtighed at finde en måde, hvorpå ægcellernes modning kan forsinkes.

Hvad nu, hvis kvinder kunne trykke på en pauseknap på deres biologiske ur? Hvad nu, hvis der var en måde, hvorpå ægcellernes kvalitet kunne bevares? Tzur og hans team begyndte en rejse for at afdække de mekanismer, der kontrollerer æggestokkenes udvikling og ægcellealdring. 

I en artikel i det videnskabelige skrift, Genetics, fortæller Tsur og hans kollega, Dr. Hanna Achache, sammen med videnskabsmænd fra Havard Medical School, at de har fundet netop den knap, der gør det – i orme. De håber, at gennembruddet kan hjælpe kvinder med at forlænge deres fertilitet og bevare kvaliteten af deres ægceller både i 30- og 40-års alderen.

Tsur og hans team studerede modning i ringorm. Selvom de er meget små, har ringormenes C. elegans, hjulpet videnskabsmænd med at forstå den menneskelige genetik, fordi de indeholder samme antal gener som mennesker (20.000) og ormenes ægceller modnes i løbet af en dag.

Tzur og hans team undersøgte forandringerne i hver enkelt af ormens 20.000 gener under ægcelledannelsen og de var i stand til at udpege det gen, ogr-2, der kontrollerede ægcellemodningen. De fandt også ud af, at dette gen interagerede med en biokemisk knap, der hedder MAP Kinase (MAPK), har en rolle i at aktivere og deaktivere forskellige udviklingsprocesser.

Adskillige gener kontrollerer MAPK-knappen, men da forskerne fjernede ogr-2 genet, kom MAPK-knappen helt ud af kontrol og ormenes ægceller modnedes meget hurtigt. Forskerne indså, at ogr-2 genet giver MAPK instruktioner i at aktivere og deaktivere ægcellemodningen.

“Vi testede genets rolle ved at fjerne det fra ormens gen-streng,” fortalte Tzur. “Og ormene med “redigerede” gen-streng blev øjeblikkeligt mindre frugtbare og deres ægceller mindede mere om ældre ormes ægceller. Pludselig så de ældre ægceller meget gamle ud,” sagde han. “Det var meget spændende.”

“Forskerne tester nu, om det samme sker i mennesker,” forklarede han, “for at finde ud af, om vi kan aktivere og deaktivere en knap for at hjælpe kvinder i 40-års alderen med at blive gravide.”

“Mennesker har også MAPK-knappen,” sagde Tzur. “Men vi ved ikke, hvornår den tændes og slukkes og vi ved heller ikke, hvad der aktiverer knappen, så forskningen er stadig på et meget tidligt stadium.” 

“Når først det, der svarer til ogr-2 katalysatoren er fundet hos mennesker,” sagde han, “kan man måske udvikle et kosttilskud, der øger dens aktivitet. Eller man kan måske manipulere med MAPK-knappen, så ægcellen kan tage bedre imod sædcellen præcis som hos yngre ægceller,” sagde han.” Det vil øge kvinder i 40-års alderen chancer for at føde raske børn.”

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem