Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Nye vinde fra Washington blæser over Haag

Den Internationale Straffedomstol i Haag. (Foto: Wikipedia)
- USAs nye administration spiller et dobbeltspil over for Israel - på den ene side siger de, at de støtter Israels ret til sikkerhed, samtidigt undergraver de Israels globale status gennem internationale organisationer, skriver veteran journalist Amnon Lord.

To ud af de tre dommere i Den internationale straffedomstol (ICC) har afgjort at de palæstinensiske selvstyreområder (PA) er en stat. Hvad ville der være sket, hvis en af dommerne havde ombestemt sig? Ville PA så ikke længere være en stat? Det illustrerer blot absurditeten ved domstolens afgørelse: Enten er PA en stat eller også er PA ikke en stat, skriver veteran journalist, filmkritiker, forfatter og redaktør Amnon Lord i avisen Israel Hayom.

Afgørelsen og timingen kom ikke som en overraskende, understreger Lord. ICCs afgørelse er det første dårlige resultat efter regeringsskiftet i Washington. Israelske embedsmænd har ventet på en afgørelse i over et år, til trods for at der var mere som tydede på at ICC var blevet afskrækket af USA.

ICCs hovedanklager Fatou Bensouda har sågar henvist til det i interviews. Så snart Trump-administrationen havde forladt Det hvide hus og Bidens regering havde holdt de første politiske taler, modtog embedsmænd i Haag besked og begyndte at arbejde på deres anti-israelske tiltag. Det samme var tilfældet med alle de andre negative spillere i Mellemøsten, inklusive Hizbollah, palæstinenserne og Iran.

Bidens demokratiske administration er ikke Israel-fjendtlig, den er anti-israelsk, understreger Lord. Administrationens anti-israelske holdning demonstreres i en politik baseret på et dobbelt spil (two-faced), noget som forvirrer israelere og amerikanske jøder, skriver Lord. Det gøres via Biden-administrations internationale orientering, som blev kaldt for tidligere præsident Barack Obamas tredje valgperiode. Deres internationalisme skjules bag deres erklæring om, at “Amerika er tilbage.” I den fjerne fortid, da Det hvide Hus – hvad end det var republikansk eller demokratisk var fjendtlig, deres politik var klar: Amerikanerne foretrak deres olie interesser som kunne holde de arabiske stater på deres side og væk fra det tidligere Sovjetunionen. Israel kendte sin plads i den amerikanske imperialismes fødekæde, skriver Lord.

Biden-administrationens dobbelt spil er imidlertid et tydeligt kendetegn hos USAs nyere demokratiske administrationer. Styrket under Obama-administrationen er det nu på sit højeste, skriver Lord. Amerikanerne giver udtryk for deres støtte til “Israels sikkerhed”, mens de undergraver Israels globale status gennem internationale organisationer. De placerer jødiske diplomater – eksempelvis den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken og den tidligere amerikanske udsending for Israel Dan Shapiro i spidsen for indsatsen. Samtidigt lækker administrationen påstande om, at en jødisk tilhænger af Israel Public Affairs Committee, udnævnt til en højtstående position i Det hvide hus, mistænkes for dobbelt loyalitet, skriver Lord.

Den seneste udvikling, selvom der er langt derfra til retsforfølgelse af ​​israelske ledere og officerer i Haag vil betyde, at Israel igen står over for en stejl international kamp. Det beviser blot at selv en institution som burde være en del af et internationalt organ som burde forsvarer lande som Israel, kan forvandles til et anti-Israel værktøj af vores fjender. Lige siden FN vedtog en resolution i 1975 som fastslog at zionisme er racisme, har Israel været under en konstant trussel om lovlig krigsførelse. Et dokument offentliggjort af International Crisis Group som indtil for nylig blev ledet af nuværende amerikansk specialrepræsentant for Iran, Robert Malley, anbefalede eksplicit den indkommende amerikanske administration om at bruge internationale organisationer som FN til at presse Israel og ICC passer fint ind i den holdning.

Malley anbefalede også:

– Sørg for at Israels befolkning ved at de betaler en pris for “besættelsen”.

Med en ven som Biden i Det hvide hus må Israel regne med at stå alene.

ICCs afgørelse om at rejse tiltale mod Israel har affødt voldsomme reaktioner. Samtidigt har de tre dommere i ICC været uenige om hvorvidt ICC overhovedet har juridiktion til at starte sagen mod Israel i henhold til Roma vedtægterne og folkeretten – læs mere HER.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem