Seán Rooney (23) gjorde tjeneste i FN's fredsbevarende styrke i Libanon da han blev skudt og dræbt. (Foto: Det irske forsvar)

– FN-soldat henrettet af Hizbollah

23-årige Seán Rooney fra FN's fredsbevarende styrke i Libanon blev skudt og dræbt på klods hold.

Den 14. december blev den irske FN-soldat Seán Rooney (23) skudt og dræbt i Syd-Libanon. De irske myndigheder mener, at soldaten blev dræbt af den iransk-støttet terrororganisation Hizbollah for at skræmme FN fra at patruljere i områderne, hvor terrororganisationen opbevarer sine våben og raketter, skriver The Times.

På dagen hvor han blev dræbt, skulle Rooney køre nogle kolleger til Beirut lufthavn i et FN-køretøj. Da kollegerne havde kort tid og skulle flyve, valgte FN-soldaten at tage en genvej, de normalt ikke tager.

Hvad de ikke var klar over var, at FN-køretøjet sandsynligvis blev forfulgt af mænd på scootere. Det lader til at militante i området havde fået besked om at køretøjet med Rooney og tre andre soldater fra FN’s fredsbevarende styrke havde forladt hovedvejen og var på vej.

De irske forsvarsstyrker mener, at Rooney og de andre blev mødt af en vejspærring ved landsbyen Al-Aqbieh. På trods af, at de var omringet af en stor menneskemængde, lykkedes det dem at komme væk, inden der blev affyret flere skud mod bilen. Kort efter forulykkede de, og bilen væltede.

Hvad der derefter sker, er uklart, men det står klart at Rooney blev dræbt, mens en anden irsk soldat, Shane Kearney, blev alvorligt såret. To andre FN-soldater slap med lettere kvæstelser.

Soldaten Shane Kearney er fortsat kritisk såret efter angrebet. (Foto: Det irske forsvar)

Det hvide FN pansrede køretøj de kørte i, var tydeligt var mærket FN og er bygget til at modstå et skudangreb. Ikke kun fra pistoler og rifler – også raketdrevne granater. Derfor er det usandsynligt, at skuddet, der dræbte den irske soldat, kom udefra. Ifølge rapporter fra Libanon blev Rooney skudt inde i bilen.

Det tyder på han blev henrettet på klods hold, efter bilen var styrtet, og passagererne ombord lå forsvarsløse. Alt tyder også på at morderne lagde kræfter i at åbne panservognen for at skyde og dræbe soldaten i koldt blod, mens han lå såret og forsvarsløs.

Terrororganisationen Hizbollah, som kontrollerer store dele af Syd-Libanon, afviser at at stå bag angrebet på soldaterne. Terrororganisationen lægger skylden på lokale indbyggere. Men det er ikke usædvanligt, at Hizbollah giver andre skylden for angreb, de selv står bag.

– For alle, der følger libanesisk politik, er det meget tydeligt, at Hizbollah står bag, siger Firas Maksad fra Middle East Institute.

Avisen The Times spørger hvad årsagen til at henrette ​​en FN-soldat kunne være. De peger blandt andet på, at Hizbollah og Iran er ved at miste magt og indflydelse, og at det kan handle om at sende et budskab til europæiske lande om, at de har indflydelse på europæernes liv i Libanon.

Det kan også være Hizbollah ville sende et signal til FN’s fredsbevarende styrker om, at de ikke skal patruljere i områder, hvor de opbevarer våben og planlægger angreb. Hizbollah menes at have plads til 130.000-150.000 raketter i deres arsenal i Syd-Libanon, til trods for at området skulle være demilitariseret. Mange af Hizbollah-raketterne er sigtet mod Israel.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp