Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Fatah/PLO planlægger en tredje intifada

- Palæstinensernes fremtid afhænger af at overbevise israelerne om, at konflikten ligger bag dem. Det gør man ved at bekæmpe Hamas og ved at alliere sig helt og holdent med de moderate fredsønskende israelske kræfter, skriver Hanna Ziadeh i Berlingske Tidende. (Illustrationsfoto: Flash 90)
- Der vil være en national opstand, siger Wasel Abu Yusuf fra PLO.

En tredje intifada planlægges af Den palæstinensiske Befrielsesfront (PLO), Fatah og andre palæstinensiske grupper. Det bekræfter Wasel Abu Yusuf, medlem af PLOs eksekutivkomité under debat på de palæstinensiske myndigheders officielle TV-kanal, ifølge organisationen Palestinian Media Watch (PMW).

Bekræftelsen følger tidligere udtalelser hvor palæstinensiske ledere har advaret om at Israels planer om suverænitet over dele af Vestbredden vil føre til den palæstinensiske befolkning vil gøre opstand mod Israel med «et folkeligt oprør».

Fornylig kom Fatah, PLO og andre grupperinger med en fælles udtalelse om de israelske planer. Her kom det frem at de planlægger en tredje intifada. Det var temaet i diskussionen i debatprogrammet Dagens tema.

Yusuf bekræftede det og forklarede: «Vi kan ikke gå med til at [Israel] bestemmer fakta på jorden. Vi vil ikke acceptere at det palæstinensiske folk rammes». TV-værten fulgte herefter op med et spørgsmål:

«En omfattende intifada som en del af ikke-voldelig folkeligt oprør. En fredelig, ikke-voldelig intifada?», spurgte værten, før Yusuf gad sit tydelige svar:

«Nej. naturligvis vil det blive en omfattende intifada, et nationalt oprør med alt hvad det vil indebære, at ende den kriminelle okkupation, som implementerer alle dens forbrydelser og aggression mod det palæstinensiske folk. Det er helt nødvendigt, og faktisk er alt under udvikling».

Videre fortsatte Yusuf med at forsvare en tredje intifada med begrundelse i den første intifada fra 1987 til 1993, som kostede omkring 200 israelere livet, og anden intifada fra 2000 til 2005, hvor mere end 1100 israelere blev dræbt. Yusuf pegede på at begge intifada var en succes som formåede at give den palæstinensiske sag opmærksomhed på den internationale scene.

Oprørene «opnåede meget for den palæstinensiske sag», sagde Yusuf.

Programlederen pegede på internationale opfordringer om forhandlinger og dialog for at løse konflikten, og spurgte Yusuf om det internationale samfund ville acceptere en ny palæstinensisk intifada i løbet af de næste to år.

«Selvfølgelig, svarede Yusuf. Når vi taler om intifada taler vi om en måde at eskalere situationen på», tilføjede han.

Yusufs udtalelser er i tråd med tidligere udtalelser fra palæstinensiske ledere hvor de ikke direkte opfordrer til ny intifada, men gør det klart at de ikke vil forsøge at forhindre et nyt oprør.

Læs MIFFs artikel om PAs opildning til vold mod israelere: Synes du det er okay at dine skattekroner bruges til at opildne til jihad?

Se udspillet fra top PLO Wasel Abu Yusuf nedenfor:


Medio juni udtalte en højtstående palæstinensisk embedsmand til avisen Jerusalem Post at de ikke opfordrer til en tredje intifada. «Vi advarer blot om at Israels handlinger og tiltag kan føre til en ny intifada og destabilisere sikkerheden i regionen», sagde den anonyme embedsmand.

Vedkommende tilføjede også at de palæstinensiske myndigheders politik og den rådende Fatah-fraktion opmuntrer til «fredelig og folkelig modstand» på Vestbredden, samtidig med at de modarbejder «væbnede angreb som vil spille bolden i hænderne på den israelske regering og de højreorienterede partier i Israel».

Selv om PA har suspenderet sikkerhedssamarbejdet med Israel, påpegede embedsmanden at «vi er modstandere af væbnede angreb, fordi det vil forårsage enorm skade for den palæstinensiske sag».

Læs MIFFs artikel: PA har beordret palæstinensiske styrker til at skjule klassificeret materiale forud for mulig eskalering her.

Imidlertid er udtrykket «fredelig, folkelig opstand» blevet brugt af tidligere palæstinensiske ledere som en reference til voldelig angreb på israelere.

I november 2015 omtalte den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas den pågående «knivintifada» (2015-2016), som på daværende tidspunkt havde kostet 14 personer livet og yderligere 167 sårede, som et «fredeligt folkeoprør».

Abbas forklarede i et interview sendt på officiel palæstinensisk TV hvorfor han ikke havde fordømt angrebene, til trods for at han havde fortalt det internationale samfund at han er modstander af terror. Dengang sagde Abbas:

– Vi siger til alle at vi ønsker fredelige folkeoprør, og det er hvad det er. Det er det det er, sagde Abbas om knivangrebene mod israelere.

Læs MIFFs artikler: Fatah-leder: – Vi har ikke en atombombe, men vi har besluttet os for rigtig krig
+ ikke alle er lige begejstrede ved tanken om en tredje intifada: «Tiden med intifada er for længst forbi»


Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem