Her ses russisk soldat opsende mindre overvågningsdrone, 8. august 2022. (Foto: Ruslands forsvarsministerium)

Israelsk virksomhed sælger anti-drone udstyr til Ukraine

Virksomheden sælger avanceret forsvarsteknologi til Ukraines militær via Polen. Officielt forbyder israelske myndigheder salget, men håndhæver det ikke.

Israelsk forsvarsentreprenør levererer anti-drone udstyr til Ukraines militær, skriver Times of Israel.

Det avancerede udstyr sælges til Ukraine via nabo- og NATO-landet Polen.

Officielt forbyder israelske myndigheder salg af avancerede våbensystemer til Ukraine – uofficielt er det en helt anden historie og salget foregår sker uden israelske myndigheder blander sig. Ifølge en kilde sælges udstyret via Polen for at omgå forbuddet.

Ifølge kilder i Israels forsvarsindustri er anti-drone systemet, som kan afskære og forstyrre ubemandede luftfartøjer, er klassificeret som «avanceret forsvarsteknologi» og derfor ikke godkendt til salg i Ukraine. Alligevel lader det ikke til at den israelske regering har tænkt sig at gøre noget for at stoppe salget.

Israels forsvarsministerium ønsker ikke at kommentere sagen.

Israel har udplaceret anti-drone systemer langs sine grænser mod Hamas-kontrolleret Gaza, Libanon og Syrien. De israelske systemer anses for verdensledende og virksoemheder som Israel Aerospace Industries, Elbit, MCTECH, Spear og Avnon Group satser på systemerne.

Den israelske anti-drone teknologi solgt til Ukraine kan ende med at blive brugt mod iranske droner. Som MIFF skrev for få dage siden, har Rusland købt mange iranske droner. For nylig blev en iransk rone nedskudt af Ukraines militær – det var det første bevis på at Rusland har taget sine iranske droner i brug.

Flere vastlige lande har leveret store mængder våben til Ukraine siden Ruslands invasion for omkring et halvt år siden. Israels forsvarsministerium har sagt nej til at sælge offensive og avancerede forsvarssystemer fordi det vil skade Israels «sensitive forhold» til Moskva som skyldes Ruslands militære tilstedeværelse i Syrien.

Israel forsøger at bevare den rette balance med Rusland fordi Israel er afhængig af Ruslands accept af israelske luftangreb mod iranske mål i Syrien. Israel vil stå i en helt umulig situation hvis Rusland forbyder dem at bekæmpe iranske mål i deres naboland. Israel er sålede afhængig af en god dialog med Rusland. Efter krigen i Ukraine brød ud, er der gået skår i forholdet mellem de to lande efter Israels kritik af Rusland.

Israel har forsynet Ukraine med forsvarsudstyr – eksempelvis hjelme, veste og humanitær hjælp. Israel Derudover sendte Israel et felthospitalt til Ukraine med israelske læger og sygeplejersker og oplæring af ukrainsk sundhedspersonale.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp