Det er ikke første gang Israel hjælper sårede i Ukraine. Her ses en såret ukrainsk kvinde, der tidligere på året blev behandlet på et hospital i Israel, 16. marts 2022. (Foto: Shaare Zedek)

13 sårede ukrainere fløjet til behandling i Israel

Flere syge Holocaust-overlevende er blevet reddet ud af krigshærget Ukraine i stor redningsaktion.

En gruppe sårede ukrainere blev i dag evakueret til Israel for at få medicinsk behandling i fælles operation mellem redningstjenesterne Zaka, Hatzolah Air og Magen David Adom, skriver Jerusalem Post.

Blandt de 13 ukrainske flygtninge er flere Holocaust-overlevende som i forvejen lider af kroniske og komplekse lidelser. Derudover er der også en jødisk kvinde som blev alvorligt såret af missilanggreb som ramte hendes hjem.

For fem dage siden blev Zaka bedt om at hjælpe ukrainske Holocaust-overlevende, der grundet krigne ikke længere kunne få nødvendig medicinsk behandlingn og deres liv var derfor i fare. Zaka blev også bedt om at hjælpe andre ukrainere såret af Ruslands missilangreb.

I samarbejde med American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) lykkes det Zaka ar redde de ældre og sårede ud af deres hjem i Ukraine og transportere dem til Moldova, hvorfra de blev kørt på hospital for at vurdere og de ville kunne klare den lange rejse med fly til Israel.

– Trods alle udfordringerne vi stod over for undervejs, gav vi ikke op. Vi har minimale ressourcer, men vi møder udfordringer med vores styrke og vilje til at hjælpe alle israelere og jøder, der har brug for vores hjælp, siger Nachman Dickstein, som leder Zakas arbejde i Ukraine.

Ambulancefly fra Hatzolah Air landede med patienterne i Israel i morges. patienterne blev fragtet videre til hospitaler over hele landet – blandt andet til Shaare Zedeks medicinske center i Jerusalem, som også har været med til at koordinere aktionen.

– Vi fortsætter med at redde og evakuere flere patineter fra de krigshærgede områder og sikre at de får en sikker og tryg rejse ud af krigen og ordentlig medicinsk behandling, siger Aaron Adler, administrerende direktør i Hatzolah Air.

Den 11. marts skrev MIFF om at Israel sender feltohpsital inkl. læger, sygeplejersker og medicinsk personale til det vestlige Ukraine for over 43 millioner kroner. Felthospitalet opkaldes efter israels første kvindelige premierminister Golda meir som blev født i Kiev, Ukraine. Læs om felthospitalet HER.

Her ses nogle af de ukrainere som netop nu behandles på israelske hospitaler. (Foto: Shaare Zedek)
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp