Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Flere anti-israelske aktivister valgt ind i Norges Storting

Flere af de nyvalgte stortingspolitikere har boykot af Israel som en af deres mærkesager. Billedet er fra 1. maj optog i Oslo i 2017. Flere af deltagerne gik under paroler med krav om boykot af Israel. (Foto: Roland Baltzersen)
Kæmper for boykot og drømmer om at FN vil angribe Israel med præcisionsraketter.

Stortingsvalget 2021 i Norge er overstået med flertal til de rødgrønne partier. Hvad betyder det for Norges Israel-politik? Som MIFF allerede har skrevet er det kun Senterpartiet som nu kan undgå at Norge begår samme fejl som Sverige med ensidig anerkendelse af «Palæstina».

Rødt er nået over spærregrænsen, hvilket betyder at flere anti-israelske aktivister er blevet valgt ind i Norges Storting. Også fra andre partier er der valgt repræsentanter ind som både har en klar anti-israelsk agenda og politik. MIFF har gennemgået nogle af repræsentanterne og hvor de står når det gælder Norges forhold til Israel.

Hege Bae Nyholt (43): Valgt ind for Rødt i Trøndelag. Markant anti-israelsk stemme. Hun har været leder af Palæstinakomiteen i Trondheim og stod i 2020 bag boykotvedtagelse i Trøndelags amtskommune. Som leder af Palæstinakomiteen kæmpede hun for total boykot af Israel, deltog og var med til at fjerne israelske varer fra butikshylderne. I 2009 forsøgte hun at forhindre drengefoboldhold fra den israelske by Petah Tiqwa i at spille mod deres norske venskabsby Trondheim. De israelske fodbolddrenge var inviteret til at deltage i Scandia Cup.

Tobias Drevland Lund (25): Valgt ind for Rødt i Telemark. Har som politiker markeret sig som stærk modstander af Israel. Den nyvalgte stortingspolitiker talte under sin 1. maj-tale i let løselige koder om at udslette Israel.

Seher Aydar (32): Valgt ind til at repræsentere Rødt i Oslo. Hun var tidligere stedfortræder i Stortinget. En af hendes mærkesager er kommunal boykot af Israel, hun har udtalt at «tålmodigheden med Israel må stoppe». Hun var tidligere leder af Rød Ungdom og deltog i 2012 blandt andet i moddemonstration mod støttemarkering til Israel. – Vi er her for at vise at Norge ikke kan tie når Israel terroriserer indbyggerne i Gaza, udtalte hun til NRK.

Marie Sneve Martinussen (35): Næstleder i Rødt, valgt ind i Akershus. Ligesom resten af partiet, har hun også markeret sig som anti-israelsk stemme. Hun vil blandt andet have at Oljefondet trækker sig ud af israelske virksomheder.

Sofie Marhaug (31): Valgt ind for Rødt i Hordaland. Litteraturforskeren svarede på spørgsmål fra Forskerforum at hun ikke har en mening om akademisk samarbejde med Kina, men vil ikke samarbejde med Israel.

– Rødt har ikke et klart program om akademisk samarbejde med Kina. Vi stiller os dog kritisk når det gælder samarbejde med Israel, hvor vi mener at målrettede sanktioner mod Israels systematiske undertrykkelse af palæstinenserne er nødvendig. Det er selvsagt begrænset hvor detaljeret politikerne kan og bør styre forskningen. Vi mener alligevel at det at arbejde mod bindende institutionelle aftaler mellem Norge og Israel kan være et effektivt virkemiddel for at vise modstand mod israelsk okkupation.

På Instagram skriver hun at «når Israel bomber Gaza, bomber de civile», selv om størstedelen af dem som blev dræbt under den 11 dage lange Gaza-krig i maj mellem Israel og den iransk-støttet terrorgruppe Hamas som har kontrolleret Gaza siden 2007, var medlemmer af terrorgrupper i enklaven.

Det er ikke kun Rødt-politikere som vil dreje norsk politik i retningen af boykot og isolering af Israel. Flere nyvalgte politikere fra Sosialist Venstreparti har været langvarigt engageret i anti-israelske aktiviteter.

Ingrid Fiskaa (44): Valgt ind for SV i Rogaland. Hun var tidligere stedfortræder i Stortinget i 1997-2001, 2001-2005 og 2009-2013. Derudover var hun statssekretær i 2009-2012. Hun var også en af dem som forsøgte at presse den forrige rødgrønne regering til at vedtage boykot af Israel i regeringsforhandlingerne. Hun blev mødt af et NEJ.

I 2006 kritiserede hun daværende udenrigsminister Jonas Gahr Støre efter regeringen delvist frøs pengestøtten til palæstinenserne som en konsekvens af at den palæstinensiske iransk-støttet terrorgruppe Hamas i 2006 vandt det palæstinensiske valg i Gaza. I en artikel i Klassekampen i 2008 luftede Fiskaa mørke drømme om at FN ville «affyrer præcisionsraketter mod udvalgte israelske mål».

Andreas Sjalg Unneland (27): Valgt ind for SV i Oslo. Han var tidligere leder af Sosialistisk Ungdom og leder af Venstrealliansen ved Universitet i Bergen. Han har blandt andet kritiseret tidligere olje- og energiminister Tord Lien og NTNU for at vurdere et norsk-israelsk samarbejde om olieforskning. «At et sådant samarbejde overhovedet vurderes er mildt sagt forkasteligt», skrev han i Klassekampen i 2016.

Marian Abdi Hussein (35): Valgt ind for SV i Oslo. Omtaler stadig Israel som en apartheidstat og vil have at den eneste jødiske stat i verden boykottes. «BOYKOT ISRAEL! Norge må anerkende Palæstina som stat. Okkupationen av palæstinensiske områder og blokaden af Gaza må stoppe. De ulovlige bosættelser på Vestbredden må tilbageføres til palæstinenserne», Tweetede hun 11. maj 2021.

Hun var ikke begejstret da MIFF deltog i Debatten på NRK, 19. maj 2021. Hun Tweetede: «Seriøst, for helvede. Hvordan var MIFF en nyttig deltager i NRK-debat».

Udover ovennævnte politikere er der også andre af de nyvalgte politikere som er stærkt engageret i ant-israelske aktiviteter. Derfor bliver det også spændende at se hvordan norsk Israel-politik vil udvikle sig i løbet af den kommende stortingsperiode. Vi minder også om at manden som efter alt at dømme vil blive Norges nye statsminister, har omtalt Israel som en apartheidstat.

Apartheid-anklagen bruges ofte af venstrefløjspolitikerne. MIFF vil derfor gerne henlede opmærksomheden til vores side: Hvorfor Israel IKKE er en apartheid-stat:

Hvorfor Israel IKKE er en apartheid-stat

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem