Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Er der mon danske organisationer der samarbejder med palæstinensiske NGO’er som nægter at underskrive EU anti-terror klausul?

EU's flag. (Foto: Friedemann W.-W. flickr.com)
EU har skærpet kravene til palæstinensiske NGO'er og stoppet udbetaling af bistand til BADIL.

Den Europæiske Union har trukket midler fra en palæstinensisk NGO efter organisationen nægtede at underskrive en anti-terror klausul i finansieringskontrakten, skriver avisen Jerusalem Post.

EU har skrevet til BADIL Resource Center for Palestinian Residency and Refugee Rights at de 1,7 millioner euro til finansiering af det treårige projekt ‘Mobilizing for Justice in Jerusalem’ er annulleret. Ifølge oplysninger på BADILs hjemmeside sigter projektet mod “at styrke palæstinensernes modstandsdygtighed og fremhæve israelske krænkelser af menneskerettigheder og internationale forbrydelser i Jerusalem.”

“Baseret på jeres svar konkluderer vi at BADIL ikke kan overholde de generelle betingelser som er nedfældet, og vi er derfor forpligtet til at anse jeres ansøgning for ikke længere at være gyldig”, står der ifølge BADIL i brevet.

Ifølge BADIL blev deres projektet afvist efter længerevarende korrespondance mellem organisationen og EU-embedsmænd om anti-terrorklausulen.

I bilag II i de generelle betingelser knyttet til EU-tilskud står i bestemmelsen, artikel 1, 1.5bis at: “Tilskudsmodtagere og entreprenører skal sikre at der ikke er underleverandører, personer, herunder også deltagere ved workshops og/eller træning og modtagere af økonomisk støtte til tredjepart som står på EU’s lister over restriktive foranstaltninger.”

Flere palæstinensiske terrorgrupper står på listerne – blandt dem Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ), Populær Front for Befrielsen af Palæstina (FPLP) og Hamas. Flere ngo-embedsmænd blev arresteret december sidste år i forbindelse med mordet på 17-årige Rina Schnerb. Læs MIFFs artikler om drabet og dansk bistand som indirekte går til terror her.

130 palæstinensiske NGO’er har nægtet at underskrive klausulen da de insisterer på bestemmelsen er en ulovlig indblanding af eksterne organer i Palæstinas politiske proces, fordi de pågældende terrorgrupper er “politiske partier”. Ultimo ​​december 2019 lancerede de en “palæstinensisk national kampagne for at afvise betinget finansiering” som BADIL var en del af.

I deres erklæring sagde BADIL: “BADIL’s indsigelse mod artikel 1.5bis beror på den omstændighed, at underskrivelse af ​​kontrakten kriminaliserer den palæstinensiske kamp mod undertrykkelse og kræver at modtagerorganisationen udfører “screening” – en procedure som svarer til politiets overvågning af egne borgere. Tilføjelsen af pågældende klausul til kontrakter med palæstinensiske organisationer er i modstrid med palæstinensiske civilsamfunds-institutioners nationale rolle i kampen for frihed fra israelsk kolonialisme og apartheid.”

I erklæringen stod der også at klausulen udgør en “accept og adaptation af den zionistiske lobbys beskyldninger og israelske kampagner” med det formål at “kriminalisere palæstinensernes kamp.”

Klausulen blev indføjet kort efter EU’s udvidelseskommissionær Olivér Várhelyi lovede at sørge for der ville komme en undersøgelse af hvorvidt EU-midler bruges til finansiering af palæstinensisk terror.

I maj sagde Várhelyi: ”Der er ingen terrorfinansiering fra EU-midler, så længe der er EU-midler, vil det ikke ske, det vil ikke blive tolereret og hvis det sker, vil det blive stoppet. Og jeg vil selv sørge for at det bliver gjort.”

Udtalelsen kom kort efter forskningsinstituttet NGO Monitor advarede formanden for Europa-Kommissionen om at Sven Kuehn von Burgsdorf som leder EU’s repræsentationskontor på Vestbredden og Gaza, havde forsikret palæstinensiske organisationer om at de ikke ville miste finansiering under klausulen.

NGO Monitors undersøgelser viste at EU i løbet af de sidste ni år har overført 25 mio. euro til palæstinensiske grupper som har nægtet at afvise terror.

NGO Monitors næstformand Olga Deutsch sagde til Jerusalem Post: “Vi roser EU for at have stået imod over for pres og håndhævet dere anti-terror klausul. Vi er glade for at se at annullering af udbetaling af mange millioner euro, efter EU Kommissionen i sidste måned gennemgik finansieringen af ​NGO’er som BADIL allerede bærer frugt og vi ser frem til de fulde revisionsresultater. Radikale grupper som BADIL som ikke kun har en historik med fremme af antisemitisme og afvisning af Israel, men heller ikke vil forpligte sig til ikke at arbejde med terror, ikke bør modtage finansiering fra EU eller nogen anden regering. Vi håber at EU også vil undersøge de 25 mio. euro som vi fandt frem til er blevet overført til sådanne grupper siden 2011.”

Det israelske Ministerium for Strategiske Anliggender udtaler de har været i “løbende dialog med EU” om sagen i det forløbne år og har kontaktet repræsentanter og opfordret til øjeblikkelig stop af tilskud til palæstinensiske NGO’er med tilknytning til terror.

Modtager BADIL mon fortsat dansk støtte?
Folkekirkens Nødhjælp lagde i 2012 en artikel op på deres hjemmeside om BADILS arbejde – læs her

I artiklens sidste afsnit står der:

Det vides ikke om Folkekirkens Nødhjælp fortsat samarbejder med BADIL.

Dansk Zionist Forbund har linket til NGO Monitors rapport (læs den fulde rapport her) hvoraf det fremgår at BADIL modtog mindst 1,7 mio. kroner i perioden 2014-2016. Midlerne blev givet af Danmark samarbejde med Sverige, Holland og Schweiz gennem Human Rights & International Humanitarian Law Secretariat.

Læs også mere infomation fra Folketingets Udenrigsudvalg her.Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem