Search
Pro-israelske demonstranter foran Ben & Jerry's butik på Manhattan, New York, 21. august 2021. (Foto: Flash90)

Har tabt milliarder på Israel-boykot

Unilevers beslutning om boykot har kostet deres aktieværdi dyrt.

Den 19. juli 2021 meddelte Ben & Jerry’s at de fra ultimo 2022 ikke ville sælge is i «okkuperede palæstinensiske territorier». De ville fortsætte issalget i Israel, alligevel blev deres beslutning tolket som planlagt boykot af jøder som lever i Judæa og Samaria samt Øst-Jerusalem. Beslutningen førte til stærke reaktioner i Israel og mange jødiske organisationer.

Israelske bosættelser er IKKE ulovlige jf. folkeretten:
1. Israels bosættelser i Judæa og Samaria ligger i Område C som jf. Oslo-aftalerne (1993) mellem Israel og palæstinenserne er under israelsk kontrol. Israels bosættelser er ikke ulovlige i henhold til folkeretten. De palæstinensiske myndigheder har jf. Oslo-aftalerne kontrol over Område A og B.

2. Det jødiske folks historiske ret til landet Israel blev internationalt anerkendt i 1917 i Balfour deklarationen og i San Remo i 1920. I 1947 godkendte FN en delingsplan af det britiske mandat i en jødisk stat som jøderne sagde ja til og en arabisk stat som araberne sagde nej til. Araberne blev faktisk allerede tilbudt en stat af Peel kommissionen i 1937, men sagde nej. Araberne har sagt nej til alle tilbud om en stat – senest i 2018, fordi de ikke vil acceptere at der findes 1 jødisk stat i verden.FN-resolutioner kan ikke ændre eller nulstille betingelserne i Palæstina-mandatet fra 1922. Rettighederne og forpligtelserne i mandatet er beskyttet af artikel 80 i FNs charter. I Judæa og Samaria (Vestbredden) dikterere den universelle regel for bestemmelse af grænser for nye stater, uti possdetis juris at de er etableret med de administrative grænser for den tidligere administrative myndighed. Forud for Israel blev Mandatet af Palæstina oprettet af Nations League og administreret af Storbritannien.Som den eneste stat, der kom ud af mandatet i 1948, dikterer folkeretten at Israel arvede mandatets administrative grænser (araberne sagde NEJ til tilbuddet om en stat).

3. Princippet i folkeretten bestemmer at det pågældende område har været under israelsk suverænitet siden statens uafhængighed, det gjaldt også under Jordans besættelse af territoriet mellem 1948 og 1967. Mens territoriet er politisk omstridt, er det juridiske princip fuldstændig klart når det gælder Vestbredden (Judæa og Samaria) – dvs at Israel IKKE har besat Judæa og Samaria.

4. Princippet om at en ny stat arver grænser fra den sidste øverste administrative myndighed, er blevet anvendt universelt efter uafhængigheden af nye stater, blandt andet stater i Asien, Afrika, Sydamerika og det tidligere Sovjetunion.I 2005 trak Israel sig helt ud af Gaza og fra fire bosættelser på Vestbredden. Læs mere HER.

Også i USA hvor Ben & Jerrys i sin tid blev startet, har der været kraftige reaktioner. 35 amerikanske delstater har love som forbyder boykot af Israel og mange delstater og pensionsfonde har som en konsekvens af beslutningen om boykot, trukket sig fra investeringer i Unilever, som ejer Ben & Jerry’s og det kan mærkes på Unilevers bundlinje – aktiværdien er faldet med 20,9%. Det I kroner og øre svare det til et fald på over 160 milliarder kroner.

– Det lønner sig ikke at boykotte Israel, Tweetede Israels indenrigsminister Ayelet Shaked.

Avi Singer som ejer Ben & Jerry’s i Israel har fået besdked fra Unilever om at hans kontrakt med selskabet stoppes hvis han fortsætter salg af is til jøder i Judæa og Samaria efter ultimo 2022. Avi Singer er optimistisk efter mange amerikanske delstater og fonde har trukket deres investeringer fra Unilever. Singer siger at han håber på at kunne fortsætte issalget i «alle dele af Israel».

– Det her giver et enormt boost for min kamp mod Unilevers ubegrundede krav om at jeg ikke må sælge is i alle dele af Israel, siger Singer.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp