Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

MIFFs ungdom oplevede ægte sameksistens i Israel

Deltagerne besøgte Knesset. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
For fjerde år i træk gennemførte MIFF også i sommer en ungdomstur til Israel og gav en ny gruppe unge en uforglemmelig oplevelse. I år var der blandt andet fokus på den store diversitet der er i det israelske samfund og i indbyggernes baggrund.

Tanken bag turen var, at den skulle tale til både hovedet og hjertet. Deltagerne fik en masser teori, men det var også vigtigt, at de mødte israelere og havde det sjovt undervejs.

Turens hovedfokus var vigtige år som 1948, 1967 og 1973 og begivenheder, som også er relevandte for nutidens debatter og konflikter. Det jødiske folks historiske forbindelse til landet var også en del af programmet.

Hovedbestyrelsesmedlem Jan Benjamin Rødner holdt foredrag for deltagerne i Jerusalem. (Foto: Spiro)

Mishor Adumim er en industripark beliggende i Ma’ale Adumim, lige uden for Jerusalem. Det mest kendte firma i området var Soda Stream, men de valgte at flytte derfra i 2015 på grund af presset fra boykotbevægelsen. Konsekvensen af ​​kampagnen fra palæstinensernes venner var, at over 500 palæstinensere mistede deres job hos Soda Stream.

Vi besøgte et tøjrenseri i Mishor Adumim, hvor vi mødte jøder og arabere, der arbejdede sammen. Begrundelsen er, at den form for sameksistens er fredsskabende. Her mødes jøder og arabere på arbejde og bliver venner.

Stranden lige før solnedgang. (Foto: Spiro)

Senere på turen beøsgte vi Soda Streams nye fabrik, der ligger i Lehavim i Negev. Her så vi også, hvordan sameksistens fungerer i praksis, med jøder, kristne, muslimer og andre, der arbejder sammen. En af dem, der mødte os, var en palæstinenser, der pendler helt fra Ramallah. En og en halv times kørsel. Han kunne fortælle om det nære personlige venskab, han har haft med jøder, og at det er ganske paradoksalt med palæstinensiske venner, der ønsker at ødelægge denne mulighed. Palæstinensernes såkaldte venner var der ikke for dem, da de høstede frugterne af boykotkampagnerne og blev arbejdsløse i Mishor Adumim, fortalte palæstinenseren.

Tre ansatte på Soda Stream fabrikken (Foto: Spiro)

Norske Hanne Martine Stabursvik bor i Misgav i Israel og har været en vigtig bidragsyder til ungdomsturen de seneste 3 år. Hun er israelsk gift og arbejder som dyrlæge. Gruppen fejrer altid Shabbat hjemme hos hende og hendes familie, og hvert år har vi et spændende program der i området, før Shabbathvilen går ind.

I år havde hun samlet jøder med rødder i eksempelvis Kurdistan, Etiopien og Yemen. De fortalte deres personlige og gripende historier fra disse helt forskellige lande, men på samme tid var det også klart, at der er noget, der binder det jødiske folk sammen.

De første dage af turen var vi i Jerusalem. Den første dag besøgte vi Rådhuset i Jerusalem, hvor vi fik et fantastisk møde med viceborgmester Fleur Hassan-Nahoum. Resten af ​​den første dag blev afsat til forelæsninger for deltagerne for at lægge grundlaget for turen. MIFFs grundlægger og hovedbestyrelsesmedlem Jan Benjamin Rødner, næstformand for MIFFs hovedbestyrelse Lars Nordgård og Shaun Sacks fra NGO Monitor holdt foredrag (Shaun Sacks har desuden holdt foredrag i Norge og i Danmark). Foredragene fandt sted i den lille og hyggelige restaurant Tmol Shilshom centralt beliggende i Jerusalem.

Bådtur på Genesaretsøen (Foto: Lars Nordgård)

Den første dag ude i marken begyndte med en rundvisning i den gamle bydel og endte med et besøg på Holocaust-museet Yad Vashem. Det gjorde et uudsletteligt indtryk på gruppen at få en gennemgang af nazisternes grusomheder mod det jødiske folk.

Næste dag handlede om staten Israels oprettelse i 1948 og kampene, der fulgte efter inklusive slagene over Jerusalem (1947/48). Vi lærte også om Seksdagskrigen i 1967 og Yom Kippur-krigen i 1973 mens vi besøgte Castel, Latrun og Ammunition Hill i Jerusalem.

Vores gode venner i Jewish Israeli Congress hjalp os med at arrangere besøg i Knesset, udenrigsministeriet, strategiministeriet, Jerusalems Rådhus og National Rescue Center of Magen David Adom. I Knesset mødte vi blandt andet Gil Hoffman, en førende politisk korrespondent og analytiker for den prestigefyldte avis Jerusalem Post.

Turen fortsatte herefter til Dødehavsområdet og Masada, hvor deltagerne lærte om den vigtige og symbolske historie forbundet med Masada i ørkenen. Derefter fortsatte turen gennem Jordandalen, hvor vi hørte om stedets historie og sikkerhedssituationen i området.

Lår og ben måtte dækkes til, før vi kunne besøge Tempelbjerget. (Foto: Spiro)

Derefter rejste vi til Galilæa og mere specifikt til Tiberias ved Genesaretsøen. Med udgangspunkt i Tiberias besøgte vi flere strategisk- og historisk vigtige steder i nord, Golanhøjderne og grænseområderne mod Syrien og Libanon. Et andet træk ved årets tur var et besøg i Tel-Dan Nationalpark.

Efter et par dage i nord tog vi til Tel Aviv, hvor vi havde vores base i de sidste par dage. Der lærte vi om Tel Aviv og Jaffas historie og om den enorme innovationskultur, der er der i dag. Titlen på en af ​​dagene var “From Sea port to USB port” – titlen siger noget om den enorme udvikling der er sket i området.

Ved “det hængende appelsintræ” i Jaffa. (Foto: Spiro)


Vi rejste også til grænseområdet mod Gaza og kom tæt på den palæstinensiske enklave, hvor vi fik en førsteklasses gennemgang af den pensionerede oberstløjtnant Grisha Yakubovich. Yakubovich holdt også foredrag ved MIFFs Israel-konference i år afholdt i Kristiansand, Norge. Gruppen så beskyttelsesrum og sikkerhedsforanstaltninger som skal beskytte lokalbefolkningen mod terror fra Hamas.

Beskrivelsen her er en lille smagsprøve af turen, som er en vigtig del af MIFFs strategi om at uddanne og udklække en ny generation af Israel-venner.

Vores guide Yoni Zierler viste os kortet over Israel. (Foto: Spiro)

Vi vil gerne takke vores donorer, der muliggør denne tur hvert år, da de unges egenbetaling kun dækker en del af omkostningerne.

Særlig tak til Arsen Ostrovsky og Yael Kasutto-Sharon fra Jewish Israeli Congress, som er enormt inspirerende og uvurderlige partnere. Vores guide Yoni Zierler er guide i topklasse og en glæde at arbejde sammen med hvert år.

Som sædvanligt var den turansvarlige og turleder Kjetil Ravn Hansen. I år – som i sidste år – var Lars Nordgård også med som turleder.

På den norske ambassade i Israel. Ambassadør Jon Hanssen-Bauer er i sort skjorte. (Foto: Lars Nordgård)

Se også den flotte film vi lavede om MIFFs ungdomstur til Israel sidste år.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem