Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Aserbajdsjans præsident bygger kulturcenter til landets jøder

I Aserbajdsjan har jøder og muslimer levet i harmoni i flere tusind år. På billedet ses præsident Ilham Aliyev hejse landets flag i Kalbajar, 16. august 2021. (Foto: https://president.az/articles/52742/images - Aserbajdsjans præsidents officielle hjemmeside, Wikimedia Commons)
Forholdet mellem Israel og det shia-muslimske land fortsætter med at blomstre.

MIFF har igennem længere tid skrevet om det gode forhold mellem Israel og det shia-muslimske land Aserbajdsan, der har en lang grænse med Iran.

For få dage siden udtalte en højtstående aserbajdsjansk præsidentrepræsentant, at forholdet mellem de to lande er på et rekordhøjt niveau og kun vil vokse sig stærkere.

Nu har Aserbajdsan annconceret, at præsident Ilham Aliyev vil give landets jødiske samfund et kulturcenter i hovedstaden Baku tæt på byens hovedsynagoge, skriveer Jewish News Syndicate (JNS)

I centret vil der være undervisning i jødisk religion, bibelundervisning, hebraiskundervisning, engelskundervisning, undervisning i bjergjødernes ældgamle sprog (juhuri), søndagsskole for børn og en kosher-restaurant.

Centret med fire etager vil blive bygget på en 10 hektar grund, der forventes at stå klar ultimo 2024 er præsidentens gave til landets jødiske samfund.

Ingen antisemtisme i det shia-muslimske land med en ældgammel jødisk menighed

Rabbiner Avraham Yakubov, der leder landets ældgamle samfund af bjergjøder fortæller: – Intet land i verden er som Aserbajdsjan. Jøderne har altid levet her i fred med deres muslimske naboer – vi har aldrig oplevet antisemitisme. Det blomstrende forhold med Israel har kun gjort det endnu bedre for os her.

Jødisk historie i Aserbajdsjan går helt tilbage til Babyloniens ødelæggelse af jødernes Første tempel i Jerusalem i 586 fvt.

I dag lever der 3 jødiske samfund i Aserbajdsjan – europæiske jøder, der slog sig ned i området i slutningen af det 19. til begyndelsen af det 20. århundrede og under Anden Verdenskrig, jøder fra den tidligere sovjetrepublik Georgien, der hovedsageligt bosatte sig i Baku i den tidlige del af det 20. århundrede og bjergjøderne, der er den ældste gruppe af jøder i landet og har levet i Kaukasus siden det femte århundrede e.Kr.

Mens antisemitismen stiger globalt, er Aserbajdsjan, der har det største jødiske samfund i den muslimske verden, et land uden jødehad. Landets 25.000 til 30.000 jøder lever i harmoni med deres overvejende muslimske naboer, der har dannet en særligt venskab og tilhørsforhold til Israel.

Israelske og jødiske turister fra hele verden strømmer til landets hovedstad, der har tre synagoger, to jødiske skoler og har åbnet en kosher-restaurant samt hoteller, der henvender sig til jøder som overholder spiserglerne (kosher mad).

Til efteråret vil flere hundrede europæiske rabbinere fra hele kontinentet samles i Aserbajdsjan til en rabbiner-konference på invitation af præsident Aliyev, som også vil æresvært. Det er første gang en sådan konference afholdes i et muslimsk land.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem