Stille i Ramallah efter Marokkos normalisering med Israel

Palæstinenserne justerer deres strategi.
PA-præsident Mahmoud Abbas. (Foto: Facebook)
«Alle har brug for at læse om Israel på miff.dk.» Hvis du er enig, har vi brug for dig som medlem af MIFF så skoleelever og andre kan få gratis adgang til israelske perspektiver på dansk. Kun en lille andel af vores internetbrugere er medlemmer. Klik her for at registrere dig nu (fra kr. 3,- per uge)

Da Emiraterne annoncerede at de ville normaliserer forholdet med Israel i august (Abrahamaftalerne blev indgået mellem Israel, Emiraterne og Bahrain – læs mere HER), kom der stærke reaktioner fra de palæstinensiske selvstyremyndigheder (PA) i Ramallah. Tiltaget var «forkastelig», «forræderi» og «en dolk i ryggen». PA kaldte deres ambassadør tilbage fra Abu Dhabi, Emiraternes flag og billeder af emiratiske ledere blev brændt under palæstinensiske protester og PA forsøgte at samle Den arabiske liga i fordømmelse.

Men de palæstinensiske protester førte ikke noget med sig. I september afviste Den arabiske liga at fordømme – læs mere HER. Det vakte stor palæstinensisk skuffelse – læs mere HER. Kort tid herefter annoncerede Bahrain at de også ville normalisere forholdet med Israel. Siden er Sudan fulgt efter – læs mere HER og i sidste uge fulgte Marokko også med – læs mere HER.

Nu kommer der andre toner fra Ramallah, påpeger Aaron Boxerman i avisen Times of Israel. «Som et tegn på hvor meget tingene har ændret sig på blot fire måneder, blev nyheden om at Marokko vil genoprette bilaterale forbindelser med Israel ikke mødt med så meget som et pip fra de palæstinensiske selvstyremyndigheder.»

Palæstinensiske ledere som var hårde i deres fordømmelser i august og september, er indtil videre ikke kommet med offentlige udtalelser. Fatah-chefen Jibril Rajoub kom med et relativt forsigtigt svar da han blev spurgt om sagen under sit besøg i Irak, og det blev ikke gengivet via PA- eller Fatah-kanaler. I de palæstinensiske aften-nyheder torsdag, sendt tre timer efter Donald Trumps Tweet om Israel-Marokko gennembruddet, blev nyheden ikke nævnt med et ord. En Fatah-talsperson nægter at kommentere sagen overfor Times of Israel.

  • «Palæstinensiske myndigheder viser tegn på at de justere deres strategi i forhold til den nye regionale realitet hvor åbne forbindelser med Israel ikke længere er tabu,» skriver Boxerman.

Læs også: Arabiske lande har skåret kraftigt ned i økonomisk støtte til palæstinenserne.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Ingen indlæg at vise