Stort politisk nederlag for palæstinenserne

Den Arabiske Liga nægter at fordømme aftalen mellem Israel og Emiraterne.

Den palæstinensiske ledelse med præsident Mahmoud Abbas i spidsen på vej ind til et FN-møde i februar 2020. (Foto: FN)Før du læser videre, vil vi gerne takke dig som er medlem af MIFF og gør det muligt for os at drive denne hjemmeside. Hvis du ikke er medlem endnu, vil vi gerne invitere dig til at betale kontingent for 2021 nu. Så giver vi dig resten af ​​år 2020 gratis.

Det blev et stort politisk nederlag for palæstinenserne onsdag 9. september, da et forslag fra de palæstinensiske myndigheder (PA) om at fordømme aftalen om normalisering af forholdet mellem Israel og De Forenede Arabiske Emirater ikke fik støtte i Den arabiske liga, skriver avisen Israel Hayom.

Palæstinensiske politikere har fordømt aftalen siden den blev meddelt medio august. De palæstinensiske politikere har gjort brug af stærke ord og har blandt andet omtalt aftalen som «en dolk i ryggen» af en arabisk allieret. I gaderne har palæstinenserne brændt emiratiske flag og billeder af emiratiske ledere. Læs MIFF’s artikler om aftalen og forholdet mellem Israel og Emiraterne her.

Se videoklip – israelske politimænd stopper palæstinensere i at vandalisere billede af emiratisk leder i Jerusalem:

Men til trods for palæstinensernes kraftige reaktion på aftalen, så lykkedes det dem ikke at få Den arabiske liga til at fordømme den. Det kan kun ses som et enormt politisk nederlag for den palæstinensiske ledelse.

Aftalen om normalisering af forholdet mellem Israel og Emiratene signeres officielt i Det hvide hus 15. september. Emiratene bliver det tredje arabiske land efter Egypten og Jordan til at normalisere forholdet til Israel.

Den palæstinensiske udenrigsminister Riyad al-Maliki forsøgte forgæves at få Den arabiske liga til at fordømme aftalen om normalisering af forholdet mellem Israel og De Forenede Arabiske Emirater. Mødet mellem de arabiske udenrigsministre foregik via videokonference. (Foto: Skærmdump fra palæstinensisk TV)

Nu frygter palæstinenserne at flere arabiske lande vil følge i Emiraternes fodspor. De frygter det vil svække deres deres position i den arabiske verden. Der er meldinger om at flere lande nærmer sig en normalisering af forholdet til Israel – læs MIFF’s artikel om det her på norsk.

Men meget tyder allerede på at palæstinensernes sag ikke længere er øverst på agendaen blandt de arabiske lande. Da aftalen mellem Israel og Emiraterne blev bekendtgjort bad palæstinenserne om et hastemøde i Den arabiske liga. Det sagde de arabiske lande nej til, hvilket efter sigende chokerede palæstinenserne.

Den palæstinensiske ledelse har de seneste år nægtet at forhandle med Israel. De har også nægtet at forholde sig til amerikanerne. USAs særlige Jared Kushner mener palæstinenserne «sidder fast i fortiden». Han mener de må engagerer sig i samtaler igen. Også Israel og Emiraterne har opfordret de palæstinensiske ledere til at komme til forhandlingsbordet igen.

Nederlaget i Den arabiske liga er ikke den eneste diplomatiske nedtur palæstinenserne har haft på det seneste. For nylig gik lederen a Golfstaternes Samarbejdsråd ud og fordømte palæstinensiske fraktioner for at opildne til vold og trusler mod Emiraterne. Nu kræver Golfrådet en officiel palæstinensisk undskyldning på palæstinensisk TV – læs MIFF’s artikel om det her.

Tidligere artikelIsrael og Emiraterne vil tjene på fred
Næste artikelMessi frontfigur for israelsk opfindelse
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.