Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

– I dag er vi én familie, familien af Abrahams sønner

18.10.2020 - en historisk dag! Israel og Bahrain underskrev fredsaftale i Manama. (Foto: @HananyaNaftali)
Israel og Bahrain har underskrevet historisk aftale.

Søndag den 18. oktober blev endnu en historisk dag i forholdet mellem Israel og et arabisk land. Israel og Bahrain underskrev en aftale “fælles kommunikation om etablering af fredelige og diplomatiske forbindelser” under et besøg af en højtstående israelsk regeringsdelegation til Manama i Bahrain søndag, det skriver avisen Jerusalem Post.

Israel og Bahrain underskrev et aftalememorandum om fred og normalisering.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu talte med Bahrainis udenrigsminister Adullatif bin Rashid Al-Zayani inden aftalen blev underskrevet: “Vi tager et kæmpe skridt for at fremme fred … Det er starten på et gennembrud mod fred.”

Det første El Al-flyv til Bahrains hovedstad lettede fra Ben-Gurion Lufthavn med amerikanske og israelske embedsmænd søndag morgen. Det var flyv-nummer LY973, ​​svarende til Bahrains internationale landekode. Kaptajn Bobby Lavi henvendte sig til sine passagerer og sagde: ”Vi ønsker dig en behagelig flyvning og ser frem til en ny æra med fred, Salaam og Shalom i hele regionen. Tak.”

Israel underskrev Abrahamaftalerne med De forenede Arabiske Emirater og Bahrain foran Det hvide hus 15. september 2020 – læs MIFF’s artikler om Abrahamaftalerne her. Al-Zayani og vicesekretær for internationale anliggender Abdullah bin Ahmed bin Abdullah Al-Khalifa tog imod den israelske delegation da landede i Manama.

Bahrains udenrigsminister fortalte delegationerne, at de byggede på Abrahamaftalerne “med den optimisme som fred vil bringe med ny stabilitet og velstand til regionen, som vil tillade vores unge mennesker i hele Mellemøsten at opnå deres potentiale og ambitioner, noget som de er blevet nægtet alt for længe. I dag har vi lagt grundlaget, hvorigennem vi kan opnå det mål.”

Al-Zayani gav udtryk for sin påskønnelse af Bahrains konge Hamad Bin Isa Al Khalifas “utrættelige engagement i fred, dialog og samarbejde”, som han sagde har bragt regionen til et punkt, hvor folk “nu virkelig kan se et realistisk alternativ til årtier præget af splittelse og konflikt.”

Israels nationale sikkerhedsrådgiver Meir Ben-Shabbat som taler flydende arabisk, stod i spidsen for den israelske delegation med premierministerens fungerende generaldirektør Ronen Peretz, udenrigsministeriets generaldirektør Alon Ushpiz og topembedsmænd fra turist- og kommunikationsministerierne.

Inden den israelske delegation steg ombord El Al flyet i Gen Gurion lufthavn med rute mod Bahrain, sagde Ben-Shabbat at delegationen var på vej til Manama for at “oversætte erklæringerne i Det Hvide Hus til noget praktisk.”

Efter landing i Manama talte Ben-Shabbat på hebraisk og arabisk og sagde “vi er kommet for at tilføje velsignelser og fred.”

Han sagde, at Israel og Bahrain på mange måder er ens – de er begge geografisk små lande med en lille befolkning som har “en pionerånd”.

Ben-Shabbat henviste til den del af Torahen som blev læst dagen før, hvor G_d adskiller mørke fra lys og Ben-Shabbat tilføjede: “Sammen spreder vi lys og øger det gode.”

Den amerikanske finansminister Steven Mnuchin, den særlige repræsentant for internationale forhandlinger Avi Berkowitz, og den amerikanske ambassadør i Israel David Friedman deltog også.

Før afgang sagde Friedman: “Vi bringer Bibelen til live med fred mellem Abrahams sønner.”

Mnuchin kaldte Abrahamaftalerne for “det mest ekstraordinære resultat i de sidste 25 år.”

– Jeg tror, ​​at når vi vil se tilbage på Abrahamaftalerne om ti år – vil de være lige så betydningsfulde, hvis ikke mere betydningsfulde end Israels fredsaftaler med Egypten og Jordan, i måden hvorpå de har ændret hele regionen – især økonomisk, men også fra et sikkerhedsmæssigt og et kulturelt synspunkt.”

Den israelske delegation tilbragte kun omkring syv timer i Manama med møder med deres kolleger fra Bahrain, hvorefter de underskrev otte dokumenter, inklusiv en fredserklæring, som i lighed med memorandumet underskrevet i Washington den 15. september, ikke er en traktat. Aftalen indebærer oprettelse af fulde diplomatiske forbindelser og åbning af ambassader. De øvrige dokumenter vedrørte økonomisk samarbejde, civil luftfart, samarbejde mellem finansministerierne, kommunikation og post, landbrug, samarbejde mellem udenlandske ministerier og visumfritagelse for diplomater.

I modsætning til turen til Emiraterne hvor en kosher-cateringvirksomhed forberedte måltiderne, uddelte El Al stewardesser sandwich til dem som ønskede kosher mad. En embedsmand sagde at planlægning af turen først faldt på plads fredag ​​grundet Corona-restriktioner, sikkerhed og delegationens rejseplaner.

– Givet valget mellem en banket eller at bruge tiden til effektive arbejdsmøder, mener jeg at sidstnævnte er en bedre udnyttelse af tiden, sagde den israelske embedsmand.

Efter underskriftsceremonien rejste den israelske delegation tilbage til Israel, den amerikanske delegation fløj til Abu Dhabi til ”det første forretningstopmøde nogensinde om Abrahamsaftalerne”, herefter flyver de tilbage til Tel Aviv.

Tirsdag forventes den første officielle delegation fra Emiraterne at lande i Israel. Grundet Corona-restriktioner vil de emiratiske embedsmænd blive i lufthavnen i flere timer, inden de flyver tilbage til Abu Dhabi.

Houda Nounoo som er Bahrains tidligere ambassadør i USA og selv er jøde, gav israelske journalister en rundvisning i det jødiske samfunds synagoge (der lever kun omkring 30 jøder i Bahrain). Synagogen har i lang tid ikke været i brug – den vil blive genåbnet den 25. februar 2021 i forbindelse med Purim (jødisk fastelavn) efter længere tids renovering. Læs MIFF’s artikel om det jødiske samfund i Bahrain her.

– Sameksistens i Bahrain var her for der var nogen som talte om sameksistens og tolerance. Bahrain er det eneste land i Golfen, der har indfødte jøder. Så det er vigtigt at huske, siger Nounoo

Ibraheem Nounoo som er leder af det jødiske samfund i Bahrain sagde, at han håbede, at der ville være en regelmæssig minyan (min. 10 mænd) i synagogen så de kan gennemfører bønner.

– Hvis vi har diplomatiske forbindelser og der både er jødiske folk på ambassaden og på den amerikanske base – tror jeg, ​​vi vil have minyaner nok til, at vi kan bede regelmæssigt sammen i synagogen. Men vigtigere, af hensyn til vores helligdage tror jeg, det vil være godt at få rabbinere hertil og fejre helligdagene sammen med os, siger Ibraheem Nounoo

Paul Packer som er formand for den amerikanske kommission for bevarelse af USA’s arv i udlandet, ledede en improviseret bøn i forbindelse med den nye måned i den jødiske kalender, sammen med Ibraheem Nounoo og israelske sikkerhedsvagter.

Forholdet mellem Israel og Emiraterne bliver også tættere og tættere.

Den første kommercielle flyvning fra det emiratiske flyselskab Etihad fra Abu Dhabi til Tel Aviv landede i dag i Israel:

Se palæstinensernes reaktion da en emiratisk delegation besøgte Al Aqsa moskeen i Jerusalem:

Emiraternes svar til palæstinenserne: – Tak til G_d at Jerusalem er i israelske hænder:


Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem