Jødernes historie i Albanien går helt tilbage til romertiden hvor jøder dømt til slaveri fandt deres nødhavn i det lille land. På billedet ses Albaniens premierminister Edi Rama. (Foto: https://www.flickr.com/photos/nato/ 3. juni 2019, flickr)

Albaniens premierminister i Israel: – Antisemitisme angår os alle

Premierminister Edi Rama: - At stå op imod antisemitisme handler ikke kun om Israel, men om medmenneskelighed.

Bekæmpelse af antisemitisme handler ikke kun om at beskytte jøder og Israel, men om at bevare universelle værdier, sagde Albaniens premierminister Edi Rama under sit besøg i Israel, skriver Jerusalem Post.

– Antisemitisme angår os alle – ikke kun Israel eller det jødiske folk, sagde premierminister Rama i mandags i Jerusalem i forbindelse med en æresceremoni for han og flere albanske familier som beskyttede jøder mod nazisterne under Holocaust.

Premierminister Rama tilføjede: – At stå op imod antisemitisme handler ikke om at beholde Israels flag, men om at beholde menneskehedens flag.

Albaniens leder påpegede at landets lange historie med at stå op for jøder, havde inspireret til at hjælpe afghanere på flugt fra Taleban i 2021:- Jeg tænkte at Albanien ikke kunne se stille til fra sidelinjen, ligesom rigere og større lande havde gjort. Vi var nødt til at åbne vores dør og byde afghanerne velkommen, som ellers ville blive ofre for Talebans hævn.

– Vi gjorde det ikke kun for afghanerne, vi gjorde det for dem, vi er, vi gjorde det for vores børn, vi gjorde det for hukommelsen.

Albanien har et muslimsk flertal, en stærk kristen minoritet og et meget lille jødisk samfund, hvis historie går 2.000 år tilbage til den romerske erobring af det antikke Judæa og ødelæggelse af jødernes Andet Tempel i Jerusalem. Læs mere om det jødiske folks historie i MIFF tidslinje.

Premierminister Rama kom også ind på hvordan omkring 3.000 jøder, tvunget til at blive slaver overmandede deres romerske vogtere og fandt sikkerhed i Albanien.


Også under Anden Verdenskrig beskyttede Albanien sine jøder og landets lille jødiske samfund steg til 3.750 jøder. Albanien nægtede at give nazisterne navnelisten på sine jøder. Set i forhold til landets størrelse var andelen af jøder “profetisk”, tilføjede premierministeren: – Vi må ikke glemme at Albaniens jøder blev reddet af muslimer og kristne, af albanske familier som satte deres memenneskelighed først og før deres religiøse identitet.

– Albanerne forblev tro mod vores gamle ordsprog om, at det albanske hjem tilhører G_d og gæsten, ikke den gæst, du nødvendigvis inviterer, men den som har brug for din hjælp, den, der banker på din dør, den som du måske ikke kender, men som du har pligt til at give læ og beskyttelse.

– Indtil videre er 73 albanere, muslimer og kristne, blevet anerkendt som retfærdige blandt nationerne, der er fortsat mange som venter på at blive anerkendt.

I mandags blev 5 albanske familier hædret i Jerusalem for at redde jøder.

Arrangementet blev arrangeret af Alexander Machkevitch, som er formand for Eurasian Resources Group.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp