Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Antisemitiske angreb stiger verden over og har dræbt flest jøder i årtier

Forskere ved Tel Aviv Universitet siger, at overgreb rettet mod jøder steg med 13% i 2018, hvor Tyskland i de senere år registrerede en hidtil uset stigning på 70% i antisemitisk vold; 'Antisemitisme er blevet hverdagskost og accepteret af samfundet'

Israelske forskere har rapporteret, at voldelige angreb mod jøder steg betydeligt sidste år, med det største antal jøder dræbt i antisemitiske handlinger i årtier, skriver den israelske avis, Yediot Ahronot. Det har ført til en “stigende bekymring” blandt jødiske samfund over hele verden.

Bekymrende stigning i antisemitisme i USA
I oktober 2018 blev 11 jøder dræbt i USA i Pittsburgh Tree of Life synagogen: Ifølge de israelske forskere ved Tel Aviv Universitet, steg angrebene på jøder med 13% i 2018. Forskerne registrerede næsten 400 tilfælde over hele verden – over en fjerdedel af de voldsomme tilfælde fandt sted i USA.

Størte stigning er sket i Vesteuropa
Men, den største stigng skete i Vesteuropa, hvor jøder har konfronteret endnu større fare og trusler. I Tyskland skete der en 70% stigning i antisemitisk vold.

“Der er en stigende bekymring blandt jøder i mange lande rundt omkring i verden”, siger Moshe Kantor, formand for Den Europæiske Jødiske Kongres, en paraplyorganisation, der repræsenterer jødiske samfund på tværs af kontinentet.

Antisemitisme er blevet almindeligt
“Det står nu klart, at antisemitisme ikke længere er begrænset til den ekstreme venstrefløj, den ekstreme højrefløj eller radikal islamisme – det er blevet almindeligt og ofte accepteret af samfundet,” sagde han.

Tel Aviv Universitets Kantor Center for Studiet af Moderne Europæisk Jødedom udgiver hvert år en rapport i forbindelse med Holocaust mindedagen i Israel. I år kom rapporten få dage efter endnu et skudangreb mod en synagoge i det sydlige Californien. Angrebet på Chabad of Poway-synagogen den sidste dag af jødisk påske – Pesach, dræbte en kvinde og sårede tre andre, herunder rabbineren.

Stigning i antisemitisk tone på internettet og i aviser
Ud over skudeangreb, angreb og hærværk, blev der også registreret en øget antisemitisk tone på internettet og i aviser. For nyligt bragte den amerikanske avis, The New York Times en antisemitisk tegneserie i avisens internationale udgave. Tegniserien skildrede premierminister, Benjamin Netanyahu som en hund iført et hundehalsbånd med en davidstjerne, mens han leder en blind og kallotklædt præsident, Donald Trump.

The New York Times sagde undskyld
The New York Times har siden undskyldt, kaldt billedet for “krænkende” og lovet ikke at udgive den slags tegninger igen. Amerikanske jødiske grupper, skrev til avisen og bad dem om at “blive langt mere opmærksomme på antisemitisme i fremtiden.”

Antisemitisme er et globalt problem
“Antisemitisme har den seneste tid udviklet sig på en sådan måde, at det sætter spørgsmålstegn ved kontinuiteten af jødisk liv i mange dele af verden. Som vi så ved det andet masseskyderi i en synagoge i USA, mange dele af verden som tidligere blev anset for at være sikre – er det ikke længere,” – tilføjede Kantor.

Antisemitisme er blevet en del af hverdagen
“Antisemitisme er gradvist trængt ind i den offentlige diskurs,” sagde han. “Trusler, chikane og fornærmelser er blevet mere voldelige, hvilket tilskynder til endnu mere fysisk vold mod jøder. Det er som om næsten ethvert tabu vedrørende jøder, jødedom og jødisk liv er blevet brudt.”

Jeremy Corbyn har øget frygten blandt jøder i England
Da Jeremy Corbyn blev partileder af Labour partiet – bidrog det til en stigende frygt blandt Englands jødiske samfund. Kritikere siger, at Corbyn, en langvarig kritiker af Israel, længe har tilladt ukontrolleret spredning af anti-jødiske fordomme. Corbyns tilhængere er blevet anklaget for at dele Holocaust benægtelse og rygter om internationale jødiske konspirationer i banksektoren på de sociale medier. Flere medlemmer har forladt partiet i protest.

De gule veste i Frankrig vækker bekymring
Tilsvarende har inddragelsen af ​​antisemitiske aktivister i de gule vestes protester i Frankrig rejst større bekymringer i et land, hvor antisemitiske handlinger allerede udgør halvdelen af ​​alle dokumenterede hadforbrydelser.

Europæiske myndigheder er ved at vågne
Kantor tilføjede, at der er sket en forbedring af samarbejdet mellem de jødiske samfund og retsmyndighederne i Europa, og flere europæiske regeringer har også taget stærke skridt, herunder fuldt ud at vedtage arbejdsdefinitionen af ​​antisemitisme som beskrevet af Holocaust Remembrance Alliance (læs også vores artikel om den franske præsident, Emmanuel Macron som har erklæret sig enig i definitionen her).

Ifølge Yediot Ahronot, siger rapporten også, at der har været en voksende bevidsthed om truslen mellem de statslige myndigheder, der er ansvarlige for deres jødiske statsborgeres velfærd og sikkerhed.

Israel tager skridt i den rigtige retning
Israel har også taget skridt i den rigtige retning – landet har været vært for et globalt forum for bekæmpelse af antisemitisme, og Yad Vashem Holocaust-mindesmærket har rapporteret om bred deltagelse i sit online kursus om antisemitismens oprindelse. Netanyahu sagde efter angrebet i det sydlige Californien, at han ville indkalde til et specielt møde om de stigende antisemitiske angreb på verdensplan.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem