Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Israel sender hvede for 33 mio. kroner til Sudan

Hvede i Emek Haelah (Foto: https://www.flickr.com/photos/yeho/)

Premierminister Benjamin Netanyahus kontor meddelte søndag, at Israel vil sende hvede til Sudan for mere end 33 mio. kroner, efter aftale om normalisering blev indgået mellem de to lande i fredags – læs MIFF’s artikel om det her.

– Vi ser frem til en varm fred og sender hvede for 33 mio. til vores nye venner i Sudan, tweetede premierminister Benjamins Netanyahus kontor.


Sudan er økonomisk lammet og menes at have accepteret normaliseringsaftalen for at blive fjerne fra USA’s liste over lande som støtter terror og få økonomisk hjælp. En forbedring af Sudans økonomiske situation ses som kritisk for aftalens succes, det skriver avisen Times of Israel.

Aftalen med Sudan vil også omfatte israelsk støtte og investeringer – især inden for teknologi og landbrug. Derudover vil Sudan få eftergivet noget af sin gæld. Alt det sker i en tid hvor Sudans overgangsregering er yderst presset. Flere tusind har protesteret over landets dårlige økonomi i hovedstaden Khartoum og andre byer.

I en tv-tale lørdag roste Netanyahu normaliseringsaftalen og sagde, at den vil bidrage til en “ny æra” i regionen.

– Vi har fået tre fredsaftaler på plads i løbet af seks uger. Det skyldes hverken held eller tilfældigheder, det er resultatet af en klar politik og vores indsats, sagde Netanyahu og udtrykte sikkerhed for at flere lande vil komme til.

Den 15. september underskrev Israel Abrahamaftalerne med Emiraterne og Bahrain – læs MIFF’s artikler om Abrahamaftalerne her.

Netanyahu har prioriteret at knytte bånd til tidligere fjendtlige lande i Afrika og den arabiske verden grundet det manglende fremskridt i forhandlinger med palæstinenserne i løbet af de mere end ti år Netanyahu har siddet på posten som Israels premierminister. Normaliseringsaftalerne har også til hensigt at forene de arabiske lande mod deres fælles fjende Iran. Læs MIFF’s artikler om Iran her.

Netanyahu sagde, at en israelsk delegation vil tage til Khartoum “de kommende dage” for at få aftalerne helt på plads.

Ifølge Netanyahu har Israel allerede aftalt med Sudan at israelske flyvninger kan flyve gennem deres luftrum – en aftale som blev “indgået før vi annoncerede normaliseringsaftalen. Fly fra Israel kan nu flyve mod vest over Afrika via Sudan og Tchad – som vi også har etableret diplomatiske forbindelser med – til Brasilien og Sydamerika”, sagde Netanyahu.

Netanyahu understregede også den historiske betydning af fredagens gennembrud og understregede, at Sudan engang var en fjendtligt land som kæmpede mod Israel i 1948. I 1967 var Sudan vært for Den Arabiske Ligas topmøde. Under topmødet indgik landene aftalen om de “tre nej’er”; nej til fred med Israel, nej til anerkendelse af staten Israel, nej til forhandlinger med Israel (Khartoum-resolutionen).

– Vores forhold til dem begyndte at ændre sig i senere år – først hemmeligt, senere åbent og nu har vi normaliseringsaftaler, sagde Netanyahu.

– De nye aftaler faldt på plads trods eksperter og kommentatorer som sagde, at det var umuligt. Israel var fuldstændig isoleret, og de fortalte os, at vi var på vej ind i en politisk tsunami. Der er sket det absolut modsatte – Israel har nu forbindelser til hele verden, sagde Netanyahu.

– De nye aftaler blev indgået uden tilbagetrækning og uden at rive folk op med roden fra deres hjem. Der er sket et politisk skift fra tidligere fredsaftaler baseret på land for fred – til en ny fredspolitik hvor Israel ikke giver land til gengæld for fred med tidligere fjender.

Udover normaliseringsaftaler med Sudan, Emiraterne og Bahrain, har Israel fredsaftaler med Jordan og Egypten.


Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem