Israel sender hvede for 33 mio. kroner til Sudan

- Vi ser frem til en varm fred med Sudan, udtaler premierminister Benjamin Netanyahus kontor.
Hvede i Emek Haelah (Foto: https://www.flickr.com/photos/yeho/)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Premierminister Benjamin Netanyahus kontor meddelte søndag, at Israel vil sende hvede til Sudan for mere end 33 mio. kroner, efter aftale om normalisering blev indgået mellem de to lande i fredags – læs MIFF’s artikel om det her.

– Vi ser frem til en varm fred og sender hvede for 33 mio. til vores nye venner i Sudan, tweetede premierminister Benjamins Netanyahus kontor.


Sudan er økonomisk lammet og menes at have accepteret normaliseringsaftalen for at blive fjerne fra USA’s liste over lande som støtter terror og få økonomisk hjælp. En forbedring af Sudans økonomiske situation ses som kritisk for aftalens succes, det skriver avisen Times of Israel.

Aftalen med Sudan vil også omfatte israelsk støtte og investeringer – især inden for teknologi og landbrug. Derudover vil Sudan få eftergivet noget af sin gæld. Alt det sker i en tid hvor Sudans overgangsregering er yderst presset. Flere tusind har protesteret over landets dårlige økonomi i hovedstaden Khartoum og andre byer.

I en tv-tale lørdag roste Netanyahu normaliseringsaftalen og sagde, at den vil bidrage til en “ny æra” i regionen.

– Vi har fået tre fredsaftaler på plads i løbet af seks uger. Det skyldes hverken held eller tilfældigheder, det er resultatet af en klar politik og vores indsats, sagde Netanyahu og udtrykte sikkerhed for at flere lande vil komme til.

Den 15. september underskrev Israel Abrahamaftalerne med Emiraterne og Bahrain – læs MIFF’s artikler om Abrahamaftalerne her.

Netanyahu har prioriteret at knytte bånd til tidligere fjendtlige lande i Afrika og den arabiske verden grundet det manglende fremskridt i forhandlinger med palæstinenserne i løbet af de mere end ti år Netanyahu har siddet på posten som Israels premierminister. Normaliseringsaftalerne har også til hensigt at forene de arabiske lande mod deres fælles fjende Iran. Læs MIFF’s artikler om Iran her.

Netanyahu sagde, at en israelsk delegation vil tage til Khartoum “de kommende dage” for at få aftalerne helt på plads.

Ifølge Netanyahu har Israel allerede aftalt med Sudan at israelske flyvninger kan flyve gennem deres luftrum – en aftale som blev “indgået før vi annoncerede normaliseringsaftalen. Fly fra Israel kan nu flyve mod vest over Afrika via Sudan og Tchad – som vi også har etableret diplomatiske forbindelser med – til Brasilien og Sydamerika”, sagde Netanyahu.

Netanyahu understregede også den historiske betydning af fredagens gennembrud og understregede, at Sudan engang var en fjendtligt land som kæmpede mod Israel i 1948. I 1967 var Sudan vært for Den Arabiske Ligas topmøde. Under topmødet indgik landene aftalen om de “tre nej’er”; nej til fred med Israel, nej til anerkendelse af staten Israel, nej til forhandlinger med Israel (Khartoum-resolutionen).

– Vores forhold til dem begyndte at ændre sig i senere år – først hemmeligt, senere åbent og nu har vi normaliseringsaftaler, sagde Netanyahu.

– De nye aftaler faldt på plads trods eksperter og kommentatorer som sagde, at det var umuligt. Israel var fuldstændig isoleret, og de fortalte os, at vi var på vej ind i en politisk tsunami. Der er sket det absolut modsatte – Israel har nu forbindelser til hele verden, sagde Netanyahu.

– De nye aftaler blev indgået uden tilbagetrækning og uden at rive folk op med roden fra deres hjem. Der er sket et politisk skift fra tidligere fredsaftaler baseret på land for fred – til en ny fredspolitik hvor Israel ikke giver land til gengæld for fred med tidligere fjender.

Udover normaliseringsaftaler med Sudan, Emiraterne og Bahrain, har Israel fredsaftaler med Jordan og Egypten.


Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelEndnu et arabisk land indgår fred med Israel
Næste artikelAlbanien følger Kosovo – vedtager IHRA-definition af antisemitisme
Avatar
Rika Greenberg (født 1969 i København) har en BA i hebraisk og mellemøstlige forhold samt en kandidatgrad i strategisk kommunikation. Derudover er hun uddannet i klassisk kunst og grafisk design. Rika har bred international erfaring fra fx reklamebranchen, medicinalbranchen og internationale vikrsomheder. Hun er vokset op i Israel, men bosatte sig igen i Danmark som voksen, hvor hendes to nu voksne børn også er født. Fra 1. feb. 2019 er Rika Greenberg blevet ansat i en 80% stilling som marketingsansvarlig og journalist i MIFF Danmark.

Ingen indlæg at vise