Den israelske droneproducent Gadfin har fået en historisk tilladelse af civile luftfartsmyndigheder til at bruge droner til levering af pakker i bebyggede områder. Det betyder at virksomheden blandt andet kan bruge droner til at fragte medicinsk udstyr mellem hospitaler, laboratorier og lignende. Ved at flyve over trafikkerede veje sparer man meget tid – som igen kan bidrage til at redde liv. Læs mere om Gadfin her.
Interviewing the CEO of the Gadfin (“wings” in Aramaic) drone company was like peering into the future. Its flagship Spirit One aircraft hovers like a drone, and folds out wings to fly like a plane. And it plans to set up drone supply networks worldwide.https://t.co/n1l7GTqH38
— Yaakov Lappin (@YaakovLappin) October 13, 2020
Gadfin har udviklet flere banebrydende patenter, inklusiv en unik drone som hedder «Spirit One». Den lander og letter vertikalt som en almindelig drone, men når den flyver bredder den vingerne ud – derfor kan den fragte pakker på op til 15 kilo over en distance på mere end 250 kilometer. Droner operer uden særlige behov for menneskelig styring.
Virksomheden arbejder også på at udvikle en endnu større drone «Spirit X», som vil kunne fragte pakker på 100 kilo over en distance på 500 kilometer. Det er kun fantasien som sætter grænser for potentialet med droner. Læs MIFF’s artikel om hvordan en israelsk produceret drone reddede sjælden gribe i ørkenen i Judæa.
Flere af virksomhedens grundlæggere har baggrund i Israel Aerospace Industries (IAI). En af dem er virksomhedens direktør, Eyal Regev. I 2006 var han den første som foreslog at bruge droner til at levere varer til kunder.
– Der er et stort potentiale i markedet, siger Regev til Jewish News Syndicate.

Regev mener at eksempelvis levering af mad med droner er meget sandsynligt. Men han ser også et langt større potentiale end det med dronerne.
– Medicinske tests har kort levetid og skal derfor leveres hurtigst muligt til dyrkning på laboratoriet, forklarer Regev, som også mener at droner kan bruges til at sende organer som skal nå hurtigt frem til hospitalet inden de transplanteres. Virksomheden har søgt et udbrud om at drive fire flyveruter mellem hospitaler i Nord-Israel med droner.
– Vi håber, at vi inden for to år kan få knyttet hospitalerne sammen. Det vil gøre det muligt for os at kunne levere følsomt medicinsk udstyr som eksempelvis knoglemarvstransplantationer meget hurtigere. Det er meget komplekse og kostbare leverancer på jorden. Men i stedet for at have læger og sygeplejersker til at følge leverancer for at sikre, at taxaen eksempelvis ikke stopper i solen, kan vores droner levere dem til et laboratorie eller hospital i løbet af minutter.
I Afrika og Asien dør der hvert år mange mennesker, blot fordi levering af blod ikke når frem i tide. Men dronerne kan transportere blodet frem meget hurtigere og dermed redde liv.
Dronerne har elektriske motorer og er emissionsfrie. På sigt ser virksomheden mulighed for at bruge dronerne til at bygge et netværk over hele verden til levering af varer. Indonesien, som består af 13.000 øer, er et af de lande hvor der er stor interesse for dronerne. Flere virksomheder ønsker at bruge dem til at binde hele landet sammen på en økonomisk forsvarlig måde.
– Vi har samlet det meste mandskab i Israel, måske i verden. De bedste til at producere droner, eksperter i komplekse materialer, top-professorer i aerodynamik, flykontrol og flyelektronik. Vi har skabt en drone som er helt unik, siger Regev.
