Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Sjælden forældreløs gribbe-unge reddet af “drone-mor”

Den israelske dronevirksomhed Xtend, IDF og naturvenner har reddet sjælden gribbe.


Den israelske dronevirksomhed Xtend har i samarbejde med den israelske hær (IDF) og naturvenner reddet en sjælden gribbe-unge på en øde klippe. Det skriver Israel 21c.

Se den rørende video her:

Den sjældne Griffon gribbe-unge sad alene på en klippe i ørkenen i Judæa. Griffon gribbe er monogame og er en sjælden gribbeart – læs mere om dem her. Frem til 1950’erne var der flere hundrede par i Israel, i dag er der blot under 60 par tilbage. Derfor vakte det stor glæde da gribbe-ungen blev født for nogle måneder siden. Gribbefamilien blev overvåget af Israel Raptor Nest Cam i et projekt koordineret af de israelske naturparker og det israelske ornitologiske center – Society for the Protection of Nature in Israel. Til at starte med så det ud til at gå godt for gribbe-familien, men så ramte katastrofen – gribbe-mor fløj ind i en kraftledning og døde af stød og den enlige gribbe-far kunne ikke passe sin unge alene.

Naturbeskytterne overvejede at sende en bjergbestiger op og fange gribbe-ungen, det var ikke en ideel løsning men i det mindste ville gribbe-ungen få mad og en chance for at overleve. Løsningen blev i stedet at sende mad op til gribbe-ungen med en “drone-mor”, dermed ville ungen kunne blive i naturen til den var gammel nok til at flyve fra redden. Udfordringen var ungens fysiske placering på en isoleret klippe som det ville være svært at nå. Standarddroner som styres ved hjælp af en joystick, ville sandsynligvis falde ned på vej op af klippen. Her kom den israelske startup virksomhed Xtend ind i billedet.

Xtends software og hardware giver droneoperatøren mulighed for at bruge virtual reality-briller og dermed kunne se hvad dronen ser i 3D. Operatøren styrer derefter dronen ved at pege mod det punkt han ønsker dronen skal nå.

– Du bevæger din finger og dronen bevæger sig, hvis du peger på toppen af ​​et træ, ved dronen at du peger på kanten af ​​træet. De fleste droner har en grundlæggende evne til at flyve op og ned eller til venstre og højre. Bevægelsen er ikke særlig nøjagtig og formålet er hovedsageligt at tage billeder, forklarede Matteo Shapiro, Xtends Chief Experience Officer.

Xtend samarbejdede allerede med IDF’s Yahalom-enhed som er det israelske ingeniørkorps ansvarlig for fjernelse af sprængstoffer.
Naturbeskyttere kontaktede IDF og spurgte om de kunne hjælpe med en drone til at fodre gribbe-ungen. Frivillige fra Yahalom-enheden forberedte sig på missionen ved at lave en kopi af gribbe-redden på en IDF-militærbase og gennemførte flere øvelses-flyvninger. Da de var sikre på at det ville fungere, leverede de en “drone-mor” drevet af Xtend’s Wolverine-platform som skulle sørge for at fodre gribbe-ungen.

Heldigvis virkede det komplicerede projekt, gribbe-ungen tog imod føden og gribbe-far var ikke bange for “drone-mor”, som der ellers var frygt for – droner bruges nemlig ofte som fugleskræmsel.

Drone-mor sørgede for at levere mad til gribbe-ungen hver anden/tredje dag i omkring en måned, til ungen var gammel nok til at flyve fra redden og selv kunne finde føde – gribben trives nu i naturen. Den vellykkede redning af den sjældne gribbe-unge er en god nyhed for alle som elsker fugle. Gribbe i Israel lever et farligt liv, flere af dem er døde eller såret af kraftledninger, desværre er flere af dem også blevet forgiftet af landmænd som beskytter deres husdyr. En masseforgiftning i 2019 dræbte otte gribbe og udslettede næsten halvdelen af ​​arten i Golanhøjderne. I 1998 blev omkring 40 gribbe fundet døde efter at have spist døde, forgiftede kvæg og vilde dyr.

Til ITVNews fortalte Xtend’s administrerende direktør Aviv Shapiro at de aldrig havde forestillet sig at skulle arbejde på sådan et projekt.

– Når du starter en virksomhed planlægger du din virksomhedsprofil ud fra et bestemt markedssegment. Du tænker ikke på de muligheder, der måtte opstå hen af vejen, tilføjede Shapiro.

I 2019 foreslog Xtend en løsning i kampen mod sprængstofballon-angrebene fra Gaza ind i Israel, som de seneste år har skabt utallige brande i Syd-Israel og skabt stor frygt hos de israelske indbyggere i området. Læs MIFF’s artikler om sprængstofballon-angrebene her.

Brandterroren fra Gaza forårsager store skader på natur, dyreliv og landbrug i Syd-Israel. Befolkningen har levet i konstant frygt for eskalerende terror og raketangreb i 20 år. (Foto: Sderots talsmand Dorel Avramwitz)

Oprindeligt udviklede Xtend’s grundlæggerne Matteo Shapiro og hans bror Aviv VR-brillerne til at kunne kommercialisere “drone racing” som er en nichesport. De indså hurtigt at de kunne bidrage til Israels sikkerhed. IDF er blevet Xtends største kunde – se video her om hvordan samarbejdet foregår.

For nylig føjede Xtend civilsikkerhed til deres forretningsområde. Hvis en erhvervs- eller en boligblok udsættes for indbrud, kan en Xtend VR-styret drone placeret i en såkaldt “redde” på stedet, hurtigt flyve hen til indbrudstyven og konfrontere vedkommende.

– De færreste indbrudstyve vil fortsætte et indbrud hvis en drone råber og blinker med lys, sagde Shapiro og tilføjede at den næste drone-version kan være udstyret med “tasers” for at skræmme indbrudstyve endnu mere.

Shapiro brødrene solgte for noget tid siden deres system Replay Technologies – systemet kan sammensætte billeder taget af højdefinitions-kameraer, placeret ved sports-stadioner for at give 360 graders syn til seerne derhjemme. Brødrene solgte systemet til Intel for 175 millioner dollars

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem