Hvis Vestbredden annekteres, kan Israels største parti blive arabisk

Hvad sker der hvis palæstinenserne på Vestbredden får stemmeret til Knesset?
Sådan kunne Israels Knesset komme til at se ud hvis palæstinenserne på Vestbredden og Øst-Jerusalem havde stemmeret. (Graf: Ha'aretz)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Den israelske højrefløj taler med stadig højere stemme om at annektere hele eller en del af Vestbredden. Hvis Israel annekterer hele Judea og Samaria vil der komme et krav om at give palæstinenserne stemmeret til Knesset. Hvad vil der så ske med sammensætningen af ​​Israels Knesset?

Der er åbenlyst mange usikkerheder i svaret. Hvor mange palæstinensere vil deltage? Vil de arabiske partier have en fælles liste eller miste repræsentationen ved at små partier ikke vil nå over spærregrænsen? Hvor mange palæstinensere vil stemme på jødiske partier? Og vil jøder i Israel stemme anderledes hvis palæstinensere på Vestbredden får stemmeret til Knesset?

En af de største usikkerheder er hvor mange palæstinensere der bor på Vestbredden. De israelere som er ivrige efter annektering mener at der er under 2 millioner, måske endda under 1,5 millioner. De mener også at få palæstinensere vil vælge at søge statsborgerskab der vil give dem stemmeret. De palæstinensiske myndigheders statistiske centralbureau har skønnet at der i 2016 boede 2,9 millioner palæstinensere på Vestbredden.

I den Israelske avis Ha’aretz’ model tages der udgangspunkt i de anslåede 2,5 millioner palæstinensere på Vestbredden og Øst-Jerusalem.

Sådan ser Knesset ud nu, efter det seneste valg.


Hvis 40 procent af palæstinenserne på Vestbredden og Øst-Jerusalem deltog, og 95 procent af dem stemte for det arabiske parti, ville den israelske højrefløj blive svækket fra 55 til 48 pladser. Selv med Avigdor Liebermans parti (Israel Beiteinu), der har siddet på vippen efter de sidste to valg, kunne højrefløjen få flertal. Centrum-venstrepartiet Kahol Lavan kunne få flertal sammen med venstrepartierne og de arabiske partier.Hvis 60 procent af palæstinenserne på Vestbredden og Øst-Jerusalem deltog, kunne Israels største parti blive arabisk. Den israelske højrefløj ville blive svækket fra 55 til 45 pladser.Tallene viser hvorfor mange israelere, selv på højrefløjen, er skeptiske i forhold til at annektere hele Vestbredden.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelFrygter coronavirus er kommet til Israel
Næste artikelAuschwitz-overlevende advarer mod ny bølge af antisemitisme
Avatar
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen indlæg at vise