Præsident Joe Biden i historisk første interview til udenlandsk medie, den israelske nyhedskanal N-12 med den israelske journalist Yonit Levi. (Skærmdump fra N-12): https://www.mako.co.il/news-politics/2022_q3/Article-1c38cb84aa8f181027.htm??utm_source=Twitter&utm_medium=NewsChannelPost&partne=rNewsChannelTwitter)

Præsident Biden i eksklusivt interview til israelsk medie: – Israel er vores demokratiske ven i Mellemøsten

Præsident Biden i første tv-interview til et udenlandsk medie: - Iran bliver ikke en atommagt på min vagt.

Lige inden USA’s præsident Joe Biden tog afsted på sit første officielle besøg i Israel som præsident den 13. juli 2022, gav han den israelske journalist Yonit Levi (N-12) et eksklusivt og historisk første tv-interview til et udenlandsk medie. Artiklen er oversat fra hebraisk. Læs interviewet her på engelsk.

Under interviewet lovede præsidenten blandt andet at Iran ikke vil få lov til at blive en atommagt på hans vagt. Præsidenten forklarede også hvorfor en aftale med Iran er nødvendig, trods israelsk modstand og om fremtiden i forholdet mellem Israel og Saudi-Arabien.

Her er det fulde interview:

Yonit Levi: – Præsident Joe Biden, mange tak, fordi De tager Dem tid til at tale med os. Om få timer rejser De til Israel og Saudi-Arabien. De har igennem flere årtier haft et meget varmt forhold til Israel. De har besøgt landet 9 gange og kommer nu på Deres tiende besøg- og første besøg som USA’s præsident. Er det anderledes at besøge landet som præsident?

Præsident Joe Biden: – Det er nærmest som at rejse hjem. Jeg ved godt, det lyder mærkeligt, men sådan er det. Jeg voksede op med en troende kristen far, som mine jødiske venner kalder ham. Han kom altid hjem til middag før han lukkede forretningen og så ville vi tale sammen. Han plejede at tale om, hvor forfærdeligt det var: “Det der skete med jøderne i Europa, hvorfor vi ikke bombede jernbaneskinnerne og hvorfor ikke… til koncentrationslejrene osv. Jeg har også et forhold til de Jødiske samfund i mit land, et meget tæt forhold, siden jeg var 20 år.

Præsidenten fortsætter:

– Jeg havde mulighed for at møde alle premierministrene siden Golda Meir. Golda sagde engang en fantastisk ting – vi mødtes efter krigen (Yom Kippur), hun sad ved bordet, ved siden af ​​hende sad hendes assistent, en fyr ved navn Rabin… En sand historie! Hun sad ved bordet og bredte landkortene ud og hun talte om alle skaderne (ved fronten), og pludselig spurgte hun: ‘Vil du have et billede?’. Jeg sagde: ‘Ja, Fru premierminister.” Hun kiggede på mig og sagde ‘se ikke så trist ud’. Jeg sagde: ‘Fru premierminister, du beskrev en vanskelig situation.’ Vi kiggede ud i rummet. Og hun sagde ‘vi har et hemmeligt våben’. Jeg troede, hun ville fortælle mig det, så jeg vendte mig om, og hun sagde ‘vi har ingen andre steder at tage hen’. Det er rigtigt, og derfor synes jeg, det er så vigtigt at bevare kontakten til jøderne.

Yonit Levi: – Så i forlængelse af det som De sagde, hr. præsident, vil jeg fortsætte med det punkt og spørge Dem om Iran. De ved, at de fleste israelere er imod at vende tilbage til en atomaftale med Iran, og USA’s partnere i regionen er i tvivl. Jeg ville spørge, og mange israelere spekulerer på, hvorfor De er fast besluttet på at vende tilbage til aftalen?

Præsident Joe Biden: – Fordi det eneste, der er værre end nutidens Iran, er et Iran med atomvåben, og hvis vi kan vende tilbage til aftalen og ‘holde dem i kort snor’… Jeg mener ​​at den tidligere præsident begik en stor fejl, da han forlod aftalen, Iran er nu tættere på at udvikle atomvåben, end de var tidligere.
Det har intet at gøre med, om Quds styrkerne fortsætter med at operere i regionen eller ej. Vi kan handle imod dem og stadig nå frem til en aftale, der vil bremse atomprogrammet. Jeg synes stadig, det giver mening. Vi nærmede os forhandlingsbordet, udarbejdede en aftale, foreslog den, og nu afhænger det af Iran.

Yonit Levi: – Og De forpligter Dem til at Irans revolutionsgarde forbliver på terrorlisten, også hvis det vil ske på bekostning af atomaftalen?

Præsident Joe Biden: – Ja.

Yonit Levi: – De har ved flere lejligheder sagt at De vil gøre alt for at sikre, at Iran ikke får atomvåben. Betyder det også, at De vil bruge magt mod Iran, hvis det bliver nødvendigt? Er det meningen?

Præsident Joe Biden: – Som en sidste udvej – ja.

Yonit Levi: – Vil De samarbejde med Israel om det? Modtog De et løfte fra Israel?

Præsident Joe Biden: – Jeg vil ikke spekulere i spørgsmålet, men Iran må ikke få atomvåben.

Yonit Levi: – Modtog De et løfte fra den israelske regering, fra Bennett eller Lapid, om at de ikke vil handle uden Deres viden?

Præsident Joe Biden: – Det ønsker jeg ikke at tale om.

Yonit Levi: – Ok, man kan ikke sige at jeg ikke prøvede hr.

Præsident Joe Biden: – Absolut ikke.

Yonit Levi: – Hvis muligt, vil jeg spørge om Saudi-Arabien. Efter besøget i Israel, rejser De videre på en historisk første direkte flyvning til Saudi-Arabien. Kan De forklare os, hvad der ligger bag besøget? Er det relateret til oliepriserne? Eller er det en slags reaktion på Iran? Hvad er formålet med besøget efter Deres mening?

Præsident Joe Biden: – Målet er stabilitet i Mellemøsten. Stabilitet i Mellemøsten er en meget vigtig interesse for USA. Israel har en klar interesse, og det har USA efter min mening også i at sikre, at Israel integreres i regionen og accepteres som ligeværdig.

Præsidenten fortsætter:

– Her er det store billede – nogle mente, grundet den tidligere administration, at vi havde forladt Mellemøsten, at vi havde skabt et tomrum, som Kina og/eller Rusland ville udfylde, og at det ikke måtte ske. For det andet, jo mere Israel er integreret og accepteret i regionen, jo mere sandsynligt er det, at der vil være en måde at nå frem til fremtidige aftaler med palæstinenserne.

Yonit Levi: – Måske vi kan bede Dem om en “forsmag” – hvad kan der forventes at komme ud af et besøg i området når det gælder normalisering mellem Israel og Saudi-Arabien?

Præsident Joe Biden: – Det (normalisering) kan tage lang tid. Men at uddybe forholdet hvad angår gensidig accept og samarbejde på flere områder, giver mening for mig.

Yonit Levi: – De kæmper for, at Israel får militær- og sikkerhedshjælp. Det skal huskes, at Obama-Biden-administrationen godkendte (finansierende) Iron Dome. Men der er andre stemmer i Det Demokratiske Parti, stemmer, der hævder, at Israel er en apartheidstat, og opfordrer til at stoppe “ubetinget bistand”. Der er ingen tvivl om, at der er langt mellem Dem og de stemmer.

Præsident Joe Biden: – Der er sådanne stemmer, jeg mener at det er forkert og at de tager fejl. Israel er en demokratisk stat, Israel er vores allierede, Israel er en ven. Og jeg undskylder ikke. Min administration har afsat 4 milliarder dollars og yderligere en milliard til Iron Dome, og vi arbejder på et laserprojekt, der kan Udskifte Iron Dome. Vi har en klar interesse i, at Israel er stabilt.

Yonit Levi: – Men hvis spørgsmål som (finansiering) til at genopfylde Iron Dome er et kontroversielt spørgsmål, kan vi da frygte for fremtiden af Israels forhold til Det Demokratiske Parti?

Præsident Joe Biden: – Nej. Nej. Det kommer ikke til at ske, hverken Det Demokratiske Parti, eller hovedparten af Det Republikanske Parti, vil opgive Israel.

Yonit Levi: – De skal møde premierminister Yair Lapid, og De vil også møde oppositionsleder Benjamin Netanyahu. I har kendt hinanden i mange år, og forholdet mellem Obama og Netanyahu… De var vicepræsident, årene har været meget turbulente. Der er som bekendt mange valg i disse år. Hvis han bliver valgt og vender tilbage til premierministerens kontor, vil vi så se et sådant anstrengt forhold igen?

Præsident Joe Biden: – Nej, det I vil se er…, se, Israel er en demokratisk stat. Vi er forpligtet til en stat, ikke en bestemt leder. Ligesom Israel er vores allierede og ikke er forpligtede til en bestemt præsident, men til en stat, til USA. Bibi og jeg har kendt hinanden i næsten 40 år. Og vi ved, hvad vi er enige om og hvad vi ikke er enige om, det lægger vi ikke skjul på. Men jeg arbejder med en demokratisk stat, der er i gang med at vælge en leder, uanset hvem det bliver, vil jeg samarbejde med den leder.

Yonit Levi: – De skal også mødes med Mahmoud Abbas. Yair Lapid er den første premierminister, der har ringet til ham de seneste fem år. Forventer du fremskridt på det område under det nuværende politiske klima?

Præsident Joe Biden: – Se, du husker måske, at jeg tror på ​​personlig diplomati og dens indflydelse. Som under den seneste Gaza-krig (‘Guardian of the Walls’), der varede dage, ikke måneder, fordi jeg greb dybt ind og talte med alle ledelserne, uanset om jeg talte med Israel, Abbas eller egypterne. Jeg mener at ​​det altid er vigtigt at tale. For at se, om der kan opnås en aftale, selv om små ting, for at mindske risikoen for en igangværende konflikt.

Yonit Levi: – Apropos det – De leder den internationale støtte til Ukraine og det internationale pres på Putin. Den situation har stået på i næsten fem måneder, og priserne på benzin, naturgas og fødevarer stiger. Er De bekymret med tanke på alliancens robusthed, når det gælder det økonomiske pres?

Præsident Joe Biden: – Se, som du sagde, da vi så – jeg så – at han (Putin) ville angribe, sagde andre: ‘Nej, han vil ikke invadere’. Vi kunne ikke se på fra sidelinjen, i Vesten og i NATO i særdeleshed, mens den største invasion af styrker siden Anden Verdenskrig skete i et andet land. Det var slet ikke en mulighed. Alt, hvad han forsøgte at gøre, slog ham tilbage. For det andet har vi formået at opretholde ensartethed og stabilitet i Europa sammen med NATO-landene. Og som jeg sagde dengang – så længe vi pålægger Rusland sanktioner, vil alle tage skade af dem. Men det er den pris, vi må betale for at forhindre denne mand i at lykkes, og jeg mener ​​det er vigtigt.”

Yonit Levi: – Hvor længe vil den situation fortsætte?

Præsident Joe Biden: – Fra vores side – så længe det er nødvendigt. Det vil tage så lang tid som det skal tage. Vi kan ikke lade ham vinde.

Yonit Levi: – Kan det fortsætte i flere måneder? I flere år?

Præsident Joe Biden: – Det er en mulighed.

Yonit Levi: – Tror De, det vil tage år at afslutte krigen?

Præsident Joe Biden: – Det er hvad du sagde. Jeg siger, det er en mulighed. Det er en mulighed, men jeg tror, ​​at presset på Putin i særdeleshed og på Rusland generelt er et enormt pres. De forsøger ikke bare at besejre Ukraine, de forsøger at eliminere Ukraine. Og det kan vi ikke lade ske.

Yonit Levi: – Hr. præsident, jeg må spørge Dem, om otte dage har De været USA’s præsident i 18 måneder. Jeg mener, ​​der er en berømt historie i Deres biografi skrevet af Owen Osnos, om at De i en alder af 18 sagde, at De ville være præsident…

Præsident Joe Biden: – Alle siger det. Jeg kan ikke engang huske at have sagt det.

Yonit Levi: – Så i hvilken alder ønskede De at blive præsident?

Præsident Joe Biden: – I alle mine biografier står der, ‘Biden vidste, at han ville være præsident’.

Yonit Levi: – Det ville De virkelig.

Præsident Joe Biden: – Nej, men det er ikke sandt. Hvad jeg ville… Lad mig fortælle dig. Jeg trådte ind i det offentlige liv efter den afroamerikanske borgerrettighedsbevægelse. Jeg talte ikke om at være præsident, ikke engang om et offentligt embede. For eksempel sagde alle Jeg vidste, at jeg ville blive senator, før jeg fyldte 30. Ved du, hvad der skete? Jeg forsøgte at forene Det Demokratiske Parti som en ung mand, der forsøgte at passe ind med gamle partimedlemmer og forsøgte at lede dem til ideerne fra Demokrater i det nordøstlige USA.

Præsidenten fortsætter:

– Jeg sluttede mig til, og en gruppe mennesker kom hen til mig og sagde: ‘Du skal løbe om et lokalt embede.’ Jeg var 26 på det tidspunkt. Jeg sagde: ‘Nej, det kan jeg ikke.’ Jeg var ved at starte et advokatfirma. De sagde: ‘Du kan gå efter at blive talsmand (i Delaware).’ Så en gruppe lokale, hvor jeg boede, kom hen til mig og sagde: ”Hvad med at stille op til regionsrådet?” Og jeg kiggede på dem og sagde: ”Det har jeg ikke tid til.” Men jeg ville gerne være en god soldat og komme ind på arenaen. Jeg blev valgt til en fireårig periode. Det næste, jeg husker, er, at jeg forsøger at få nogen til at stille op til Senatsvalget sammen med et par andre personer, og de kom til mig og sagde: ‘Hvorfor stiller du ikke op?’. Er jeg gammel nok til at stille op? Det ene førte til det andet og her er jeg så.

Yonit Levi: – Jeg er nødt til at spørge. Israel har meget travlt med amerikansk politik. Det giver os et “pusterum” fra vores skøre politik. De er den person med den største politiske erfaring – måske i hele landet. Forventer De et gentagelsesbud på “Biden-Trump” i 2024?

Præsident Joe Biden: – Jeg forudser det ikke, men jeg bliver ikke skuffet.”

Yonit Levi: – Vil De ikke blive skuffet, vil det sige at De ser frem til at stille op igen?

Præsident Joe Biden: – Nej. Se, det eneste, jeg ved om politik, især amerikansk politik, er, at der ikke er nogen måde at forudsige, hvad der vil ske. Jeg har ikke engang bestået halvdelen af ​​min embedsperiode. Der er stadig meget tid til at beslutte, hvad der skal ske. Men jeg håber, at Det Republikanske Parti vender tilbage til en normal position, og ikke forbliver et ‘MAGA’ parti, som det er blevet på mange måder.

Præsidenten fortsætter:

– Jeg vil opsummere og sige, at jeg i sin tid stillede op af tre grunde. Jeg havde virkelig ikke til hensigt at stille op, før jeg så folk marchere i Virginia, Charlottesville med fakler, nazistiske flag og synge den samme antisemitiske gift, som blev sunget i 1930’erne i Tyskland. Min familie og jeg sad sammen, og de syntes, jeg skulle stille op til valget.

Præsidenten fortsætter:

– Jeg tog en chance og sagde: ‘Jeg stiller op af tre grunde.’ Ingen i min kampagnestab havde endnu accepteret… Nummer et – genoprette Amerikas sjæl, og vende tilbage til dem vi er som nation, måden vi taler til hinanden, måden vi behandler hinanden. Den anden grund var genopbygning af landets rygrad, middelklassen. Når middelklassen lykkes, lykkes det for alle. De fattige har en horisont til at komme videre, og de rige forbliver rige… og den tredje grund er at forene landet. Jeg har endnu ikke afsluttet tredje del, det er det, jeg forsøger at gøre nu.

Yonit Levi: – Det lyder for mig som en rigtig valgkamp.

Præsident Joe Biden: – Nej, det var min oprindelige valgkampagne. Så… vi får se.

Yonit Levi: – Mange tak fordi De tog Dem tid til at tale med os, jeg ønsker Dem en sikker og vellykket rejse, tak.

Præsident Joe Biden: – Tak, og hvis du har brug for en flyvetur hjem, så sig til.

Yonit Levi: – Mange tak, det vil jeg absolut overveje.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp