– Nye fredsaftaler afhænger af en amerikansk præsident som er hård mod Iran

Efterretningsminister Eli Cohen siger flere arabiske lande kan normalisere forholdet til Israel.
Israels efteretningsminister Eli Cohen håber USA's næste præsident vil føre en hård politik mod Iran. (Foto: Dean Calma / Flicker)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Saudi-Arabien og Qatar er blandt landene som står klar til at etablere fulde diplomatiske forbindelser med Israel, ifølge efterretningsminister Eli Cohen. Men for at normaliseringen mellem Israel og arabiske lande kan fortsætte kræver det at USA’s næste præsident viser handlekraft overfor Iran, mener han.

Republikanernes præsidentkandidat Donald Trump trak USA ud af Iran-aftalen i 2015, til stor tilfredshed fra Israel og mange arabiske lande, mens Demokraternes præsidentkandidat Joe Biden ønskede at genoptage aftalen.

Frygten for Iran er en af grundene til at stadig flere arabiske lande allierer sig med Israel. I løbet af blot to måneder har tre arabiske lande, Emiraterne, Bahrain og Sudan, normaliseret deres forhold til Israel. Hidtil var Egypten (1979) og Jordan (1994) de eneste arabiske lande som havde normaliseret deres forhold til Israel i løbet af 41 år. Læs MIFF’s artikler om Abrahamaftalerne her. Læs MIFF’s artikler om normalisering med Sudan her.

Ifølge Cohen er Saudi-Arabien, Oman, Qatar, Marokko og Niger fem lande som kan blive de næste til at normalisere forholdet til Israel, skriver avisen Israel Hayom. Selv om han ikke eksplicit favoriserer en af kandidaterne ved det amerikanske præsidentvalg, mener han at den politik som Trump har ført i Mellemøsten de seneste år har ført Israel sammen med flere arabiske og muslimske lande.

– Hvis Trump-politikken fortsætter kan vi opnå flere aftaler, siger han.

Den israelske minister mener at hvis den næste præsident ikke viser lige så stor beslutsomhed og styrke overfor Iran, vil mange lande ikke turde vælge side og derfor vil der sandsynligvis ikke blive underskrevet lige så mange nye normaliseringsaftaler.

– En eftergivende politik [overfor Iran] vil bremse fredsaftalerne, mener han.

Saudi-Arabien og Qatar har tidligere afvist at det for øjeblikket er aktuelt at normalisere forholdet til Israel.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelAvis: Israel køber F-22 Raptor
Næste artikelDet jødiske samfund i Danmark frygter antisemitismen vil blive mere voldelig
Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.

Ingen indlæg at vise