Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Bernie Sanders vil skære i støtten til Israel for at give flere penge til Gaza

Den demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders under en af sine taler i august 2019. (Foto: Gage Skidmore, Flickr)
Den demokratiske præsidentkandidat vil også bruge bistand til at presse Israel.

Den demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders sagde under en konference ledet af aktivistgruppen J Street, at dele af den amerikanske militærhjælp til Israel, som ligger på ca. 35 milliarder dollars årligt, snarere burde gå til humanitær indsats på Gazastriben. Sanders sagde også, at hvis han bliver USAs næste præsident, vil han bruge bistanden til at presse Israel politisk, skriver Times of Israel.

-Jeg ville bruge de 35 milliarder dollars på at få mere indflydelse. Det er mange penge, og vi kan ikke give dem til den israelske regering eller nogen anden regering for den sags skyld uden forbehold. Vi har ret til at kræve respekt for menneskerettigheder og demokrati, sagde Sanders under konferencen.

Det var den tidligere amerikanske præsident, demokraten Barack Obama, som i 2016 underskrev den rekordstore militære bistandsaftale med Israel. Nu opfordrer flere af de demokratiske præsidentkandidater, der kæmper for at blive partiets præsidentkandidat ved valget i 2020, at bruge støtten til at presse Israel. Men Sanders er den eneste, der overvejer at flytte nogle af pengene til Gazastriben, som i dag kontrolleres af terrorgruppen Hamas.

-Min løsning for Israel er, hvis I ønsker militær hjælp, skal I ændre jeres
grundlæggende forhold til folket i Gaza. Jeg mener, at nogle af de 35 milliarder dollars skal gå til humanitær hjælp i Gazastriben, sagde politikeren.

Sanders politik får lidt støtte fra den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden, som også var vicepræsident for Barack Obama.

-Israelerne vågner op hver dag med en eksistentiel trussel hængende over dem. Derfor er vi altid nødt til at stå ved den støtte, der giver Israel mulighed for at kunne forsvare sig, siger Biden om den militære bistand.

Republikaneren – tidligere FN-ambassadør Nikki Haley har reageret kraftigt på, at Sanders vil gøre Israel mindre i stand til at forsvare sig.

-Lige når du troede, Bernie Sanders ikke kunne blive mere radikal, formår han at overgå sig selv. Han vil tage de penge, vi giver Israel til at forsvare sig mod terrorister, og give dem til Gaza, som er styret af terrorister?? Uvirkeligt, skriver Haley på Twitter.

Yuli Edelstein, Likud-politiker og præsident for Knesset, mener det er absurd, at Sanders antyder, at Israel har skylden for forholdene i Gaza. I en Twitter-besked skriver han, at Sanders “er nødt til at stoppe med at tale vrøvl”.

-Hamas-ledere i Gaza har alle de nødvendige midler, men de bruger penge, der er øremærket til at gavne offentligheden til at angribe staten Israel, sagde han.

Edelstein påpegede også, at Hamas bruger hundreder af millioner af dollars til at bygge terrortunneler ind i israelsk territorium, raketter, våben og anden terror. Han mener, at det ikke er mangel på penge, der er problemet, men at de, som styrer Gazastriben – Hamas – ikke prioriterer at hjælpe deres egne.

Israel er langt fra det eneste land, der modtager militær bistand fra USA. Flere amerikanske allierede over hele verden modtager militær bistand. Mange af de midler, Israel modtager, går til at udvikle Iron Dome-raketforsvaret.


Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem