Vil give palæstinenserne over 50 milliarder dollar

Jared Kushner hilser på Iraks forsvarsminister Erfan al-Hiyal i Bagdad i april 2017. (Foto: Dominique A. Pineiro, Flickr.com)Før du læser videre, vil vi gerne takke dig som er medlem af MIFF og gør det muligt for os at drive denne hjemmeside. Hvis du ikke er medlem endnu, vil vi gerne invitere dig til at betale kontingent for 2021 nu. Så giver vi dig resten af ​​år 2020 gratis.

D. 25 og 26 juni afholdes den USA-støttede økonomiske konference i Bahrains hovedstad Manama. Ved konferencen fokuseres der på den finansielle del af Trump-administrationens kommende fredsplan. Før konferencen offentliggjorde Det Hvide Hus den finansielle plan, som vil styrke den palæstinensiske økonomi ved at yde en bistandspakke på over 50 milliarder dollar. Planen kan kun gennemføres via en israelsk-palæstinensisk fredsaftale. Planen vil medvirke til at skabe en million jobs.

Den 40-siders plan, som den amerikanske specialrådgiver Jared Kushner vil præsentere i Manama, vil “frigive det økonomiske potentiale” til palæstinenserne, “give palæstinenserne mulighed for at realisere deres ambitioner” og “styrke den palæstinensiske regering”, skriver Times of Israel.

Hverken israelske embedsmænd eller palæstinenserne deltagere ved konferencen. Palæstinenserne har nægtet at deltage og nægter generelt at samarbejde med Trump-administrationen, efter USA flyttede sin ambassade til Jerusalem. Israelske tjenestemænd og ministre er ikke inviteret til konferencen, men en delegation af israelske forretningsmænd vil repræsentere den jødiske stat.

En repræsentant for Trump administrationen siger, at fokus ved konferencen er det økonomiske aspekt, ikke det politiske.

Arabiske lande som Egypten, Jordan, Marokko, Forenede Arabiske Emirater, Qatar og Saudi-Arabien har alle sagt at de vil deltage ved konferencen.

Planen – som formelt har fået navnet “Peace to Prosperity” (fred for velstand) – vil, hvis planen implementeres, fordoble det palæstinensiske bruttonationalprodukt. Det vil skabe over en million nye jobs i de palæstinensiske områder, hvilket drastisk vil reducerer den palæstinensiske arbejdsløshed (ifølge The World Bank, lå arbejdsløsheden på 31% i 2018) og reducerer andelen af ​​palæstinensere, der lever under fattigdomsgrænsen med 50%.

Det Hvide Hus ønsker, at den finansielle plan skal finansieres hovedsageligt af arabiske lande og velhavende private investorer. De fleste af penge går direkte til Vestbredden og Gaza, men nogle midler kan også kanaliseres til nabolande som Jordan og Egypten.

Af de 50 milliarder dollar er 26 milliarder lån, 13,5 milliarder er tilskud og 11 milliarder vil komme fra private investeringer.

Nogle kritikere mener, at de politiske aspekter i fredsplanen skal løses før det økonomiske. Kushner har svaret, at de økonomiske gevinster kun kan realiseres gennem en politisk løsning på konflikten. Det understreger også USA i det dokument, de har offentliggjort:

“Med støtte fra det internationale samfund er visionen inden for rækkevidde. Men det er det palæstinensiske folk, som til syvende og sidst sidder med nøglen. Kun gennem fred kan palæstinenserne opnå vækst og velstand ».

Den økonomiske workshop afholdes i Bahrains hovedstad Manama d. 25 og 26 juni. (Foto: Wikipedia)
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)