Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Vil give palæstinenserne over 50 milliarder dollar

Jared Kushner hilser på Iraks forsvarsminister Erfan al-Hiyal i Bagdad i april 2017. (Foto: Dominique A. Pineiro, Flickr.com)
USAs fredsplan vil kunne skabe over én million palæstinensiske arbejdspladser.

D. 25 og 26 juni afholdes den USA-støttede økonomiske konference i Bahrains hovedstad Manama. Ved konferencen fokuseres der på den finansielle del af Trump-administrationens kommende fredsplan. Før konferencen offentliggjorde Det Hvide Hus den finansielle plan, som vil styrke den palæstinensiske økonomi ved at yde en bistandspakke på over 50 milliarder dollar. Planen kan kun gennemføres via en israelsk-palæstinensisk fredsaftale. Planen vil medvirke til at skabe en million jobs.

Den 40-siders plan, som den amerikanske specialrådgiver Jared Kushner vil præsentere i Manama, vil “frigive det økonomiske potentiale” til palæstinenserne, “give palæstinenserne mulighed for at realisere deres ambitioner” og “styrke den palæstinensiske regering”, skriver Times of Israel.

Hverken israelske embedsmænd eller palæstinenserne deltagere ved konferencen. Palæstinenserne har nægtet at deltage og nægter generelt at samarbejde med Trump-administrationen, efter USA flyttede sin ambassade til Jerusalem. Israelske tjenestemænd og ministre er ikke inviteret til konferencen, men en delegation af israelske forretningsmænd vil repræsentere den jødiske stat.

En repræsentant for Trump administrationen siger, at fokus ved konferencen er det økonomiske aspekt, ikke det politiske.

Arabiske lande som Egypten, Jordan, Marokko, Forenede Arabiske Emirater, Qatar og Saudi-Arabien har alle sagt at de vil deltage ved konferencen.

Planen – som formelt har fået navnet “Peace to Prosperity” (fred for velstand) – vil, hvis planen implementeres, fordoble det palæstinensiske bruttonationalprodukt. Det vil skabe over en million nye jobs i de palæstinensiske områder, hvilket drastisk vil reducerer den palæstinensiske arbejdsløshed (ifølge The World Bank, lå arbejdsløsheden på 31% i 2018) og reducerer andelen af ​​palæstinensere, der lever under fattigdomsgrænsen med 50%.

Det Hvide Hus ønsker, at den finansielle plan skal finansieres hovedsageligt af arabiske lande og velhavende private investorer. De fleste af penge går direkte til Vestbredden og Gaza, men nogle midler kan også kanaliseres til nabolande som Jordan og Egypten.

Af de 50 milliarder dollar er 26 milliarder lån, 13,5 milliarder er tilskud og 11 milliarder vil komme fra private investeringer.

Nogle kritikere mener, at de politiske aspekter i fredsplanen skal løses før det økonomiske. Kushner har svaret, at de økonomiske gevinster kun kan realiseres gennem en politisk løsning på konflikten. Det understreger også USA i det dokument, de har offentliggjort:

“Med støtte fra det internationale samfund er visionen inden for rækkevidde. Men det er det palæstinensiske folk, som til syvende og sidst sidder med nøglen. Kun gennem fred kan palæstinenserne opnå vækst og velstand ».

Den økonomiske workshop afholdes i Bahrains hovedstad Manama d. 25 og 26 juni. (Foto: Wikipedia)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem