Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Medarbejdere i Auschwitz-Birkenau har fundet rørende beskeder i børnesko

Babysko taget fra et af de yngste ofre i dødslejren Auschwitz-Birkenau (Foto: @mfstern)
De nye fund så dagens lys under det regelmæssige bevaringsarbejde som alle effekter på museet gennemgår for at bevare dem for eftertiden.

Medarbejdere i Auschwitz-Birkenau har fundet håndskrevne inskriptioner i børnesko taget fra de jødiske børn sendt i gaskammeret i den nazistiske dødslejr i Polen.

De nye fund så dagens lys under det regelmæssige bevaringsarbejde som alle effekter på museet gennemgår for at bevare dem for eftertiden, skriver avisen Jerusalem Post.

Børneskoene i Auschwitz-Birkenau fortæller historien om Holocaust hvor mere end seks millioner jøder blev myrdet.

I en af skoene fandt museets medarbejdere en inskription om Amos Steinberg født i Prag i 1938. Den lille dreng blev fængslet med sine forældre i Theresienstadt ghettoen i 1942 og sendt derfra til Auschwitz. Se de rørende billeder af skoene her.

– Vi gætter på Amos Steinbergs mor skrev sin drengs navn i skoen. Amos’ far blev deporteret i en anden transport. Vi ved at han blev overført fra Auschwitz til Dachau-lejren den 10. oktober 1944. Han blev befriet fra underlejeren Kaufering, siger Hanna Kubik fra museets afdeling for samlinger.

I en anden sko fandt medarbejderne dokumenter på ungarsk hvor flere navne nævnes – Ackermann, Brávermann og Beinhorn.

– De pågældende personer blev sandsynligvis deporteret til Auschwitz i foråret eller sommeren 1944 under udryddelsen af ​​ungarske jøder. Jeg håber at vi ved mere detaljeret forskning kan finde flere detaljer om hver enkelt person, siger Kubik.

Auschwitz-Birkenau har en fast udstilling af en kæmpe bunke børnesko og museet har været engageret i en løbende indsats for at bevare dem. Der er fundet mange historisk vigtige effekter under bevaringsprocessen, heriblandt breve, fragmenter af aviser og pengesedler, der menes at være blevet brugt til at isolere skoene.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem