For mange vil årets Sedermåltid være helt anderledes på grund af Corona. (Foto: Wikipedia)

I år bliver det en jødisk påskefejring ulig alle andre

Ortodokse rabbinere åbner op for at familier kan have digital kontakt under Sedermåltidet.

I en bemærkelsesværdig beslutning har fremtrædende ortodokse rabbinere tilladt folk at bruge Zoom, som er et videokonferenceprogram, i forbindelse med Sedermåltidet, skriver Jerusalem Post.

Seder er betegnelsen for festmåltidet som indleder den jødiske Pesach. Normalt vil mange i familien samles til dette måltid, men i år vil mange familier blive adskilt på grund af Corona. Nu kan mange af dem stadig “være sammen” under middagen – i det mindste elektronisk.

Normalt kan religiøse jøder ikke bruge elektronik under Shabbat og helligdage, men nu har rabbiner Eliyahu Abergil, en højt respekteret lærd inden for jødisk lov, sagt at det vil være muligt at bruge Zoom under visse begrænsninger på grund af “undtagelsestilstanden” i verden. Flere rabbinere støtter denne begrundelse.

Religiøse jøder har bedt rabbinerne om råd og har fået at vide at de kan bruge Zoom under Sedermåltidet hvis de tænder for det elektroniske udstyr og Zoom-programmet før det klokkeslæt hvor helligdagen går ind.

Mange ortodokse rabbinere forbød brug af elektronik på Shabbat og helligdage da strøm begyndte at blive brugt i slutningen af ​​1800-tallet og begyndelsen af ​​1900-tallet. Forbuddet er siden blevet almindelig praksis i hele den ortodokse verden.

At rabbinerne nu tillader brug af Zoom under Sedermåltidet, selv under de begrænsninger som er fastsat, er en meget opsigtsvækkende beslutning.

Læs mere om det jødiske Sedermåltid her.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp