Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

«Tiden med intifada er for længst forbi»

Israelsk politi i konfrontation med palæstinensere i Nablus under første Intifada. (Foto: Wikipedia)
Palæstinenserne på Vestbredden strømmer ikke længere ud på gaden som før.

Hvert andet eller tredje år fører store voldelige hændelser, der involverer palæstinenserne, medierne til at stille spørgsmålet: ”Er Israel ved at opleve en ny intifada?” Skriver Moshe Elad i Yediot Ahronoth.

Elad er tidligere leder af det israelske forsvar i Jenin og Bethlehem og ledede sikkerhedssamarbejdet med palæstinenserne i forbindelse med Oslo-aftalerne. Han mener det er en mangel på ordforråd som gør at nogle omtaler enhver serie af sporadiske voldshændelser som starten på en ny intifada.

Intifada er et arabisk udtryk for oprør eller modstand. Ordet blev mest kendt under Første Intifada, som var et omfattende palæstinensisk oprør fra 1987 til 1993. I 2000 opstod et nyt oprør, som blev kendt som Anden Intifada, den varede til 2005. Anden Intifada var langt mere organiseret end den første. Den var også langt mere blodig, med over 1000 dræbte israelere. Den var mere en terrorkrig mod Israel end et oprør.

Derfor er Elad ikke særlig begejstret for at kalde den for Anden Intifada.

”Det er på tide at finde et nyt navn for den serie af terrorangreb der desværre ser ud til at nærme sig,” skriver han.

For hver krise som er opstået de senere år – såsom udbruddet af metaldetektorer ved indgangen til Tempelbjerget, flytningen af ​​den amerikanske ambassade til Jerusalem eller nedrivningen af ​​terroristernes hjem – har den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas opfordret palæstinenserne til “at gå på gaden”. Men hver gang ignoreres hans opfordringer af de fleste folk.

”Palæstinenserne på Vestbredden strømmer ikke længere på gaden. De har mistet al energi og har ingen respekt for det korrupte lederskab i de palæstinensiske myndigheder”, skriver Elad.

Hver gang Abbas er utilfreds med en eller anden international beslutning går han ud og truer med at afslutte sikkerhedssamarbejdet med Israel.

”Men siden samarbejdet kom i gang i 1995 er det kun sket én gang at samarbejdet er blevet suspenderet, efter oprørene i forbindelse med Vestmur-tunnelerne i september 1996 – og det var på Israels initiativ. Hundredvis af trusler senere og samarbejdet fortsætter,” skriver Elad og tilføjer:

“Abbas og hans folk ved godt at tilstedeværelsen af ​​det israelske forsvar på Vestbredden hovedsagelig er for at beskytte veje og bosættelser, men på samme tid beskytter de også de palæstinensiske myndigheder.”

Alle palæstinensiske sikkerhedsofficerer ved at uden IDF, så ville Abbas have været nødt til at flygte under jorden, ligesom hans mænd måtte gøre, da Hamas tog magten i et blodigt kup i Gazastriben i juni 2007.

Elad afslutter sit indlæg med et råd til præsident Abbas:

“Stop med at komme med trusler, fordi Israel er ligeglad.”

Israelske soldater under opgave i Nablus under det der blev kendt som Anden Infitifada. (Foto: Wikipedia)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem