Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Sidste gang palæstinenserne sagde NEJ til deres egen stat: Januar 2018

Donald Trump og Mahmoud Abbas i Det hvide Hus 3. maj 2017. Nu er forholdet mellem dem iskoldt. (Foto: Facebook)
Donald Trump og Mahmoud Abbas i Det hvide Hus 3. maj 2017. Nu er forholdet mellem dem iskoldt. (Foto: Facebook)
Palæstinenserne har gjort det igen.

Omkring d. 9. januar 2018 sendte palæstinensernes chefforhandler, Saeb Erekat, det, han hævder er en oversigt over Donald Trumps fredsplan til PA-Præsidenten, Mahmoud Abbas. Her er nogle af hovedpunkterne i det 92 siders store dokument:

JERUSALEM: Palæstinenserne får deres hovedstad i en af de arabiske bydele i Jerusalem. Israel forpligter sig til at opretholde det såkaldte status quo og sikre frie adgangsforhold til de hellige steder i byen.

FLYGTNINGE: Trumps plan taler for en ordentlig og retfærdig løsning

for flygtningene i den palæstinensiske stat, uden nogen tilbagesendelse

til Israel

GENSIDIG ANERKENDELSE: Det internationale samfund skal anerkende Israel som det jødiske folks hjemland og Palæstina som hjemland for det palæstinensiske folk.

GRÆNSER: Palæstinenserne får deres egen stat på 90% af Vestbredden. Ifølge Erekat vil Trump i løbet af 2-3 måneder give Israel grønt lys til at annektere de store bosættelsesblokke på Vestbredden, et område på cirka 10% af arealet. Trumps plan siger at de endelige grænser må afklares i forhandlinger imellem parterne.

SIKKERHED: Trumps plan siger, at IDFs tilbagetrækning fra Vestbredden vil blive gradvis og vil kun ske, såfremt palæstinenserne opfylder sikkerhedsforpligtelserne. Israel vil beholde sikkerhedskontrollen på hele Vestbredden. En palæstinensisk stat vil være demilitariseret, men med en stærk politistyrke. IDF opretholder sine stillinger ved Jordanfloden og på strategiske punkter i bjergene på Vestbredden for at bevare sikkerheden både for en palæstinensisk stat og for Israel.

GRÆNSEOVERGANGE, LUFTHAVNE OG HAVNE: Trumps plan giver palæstinenserne adgang til benytte Ben Gurion-Lufthavnen samt havnene i Haifa og Ashdod, men sikkerhedsansvaret forbliver på Israels hænder. Trump forlanger ligeledes en sikker passage mellem Gaza og Verstbredden. Palæstinensiske grænseovergange mod Egypten og Jordan vil blive bemandet af palæstinensisk personale, men sikkerheden vil være på Israels hænder. Israel får fuld kontrol over luftrummet, maritime grænser og elektromagnetiske frekvenser under hensyntagen til, at denne kontrol ikke må forringe forholdene for den palæstinensiske stat.

Erekat anbefalede sin Præsident at afvise denne plan, allerede før den blev fremlagt. Og det var præcist hvad Mahmoud Abbas gjorde i en to timers lang tale d. 14. januar. “Må hele dit hus blive tilintetgjort,” sagde Abbas om Trump, en af de mest forbitrende forbandelser en araber kan udtale … det er jo et ønske om udslettelse af en slægt.

Trumps plan ligner fredsplanen som Bill Clinton i 2000/2001 fremlagde, som også dengang blev pure afvist. Det ligner også meget de resultater af forhandlingerne i 2007/2008, og også Barak Obamas og John Kerrys plan fra 2014 som palæstinenserne – som begge blev afvist.

Tjenestemændene i Det Hvide Hus afviser Erekats fremstilling af Trumps plan og hævder, at den er forkert. Ligegyldigt hvor fejlen ligger, viser rapporten, at det er palæstinenserne som konstant og fortsat afviser forslag til en reel løsning om to stater for to folk.

Artiklen blev oprindeligt udgivet på norsk den 20. januar 2018. På dansk ved Inger Irene Hansen, april 2018.
Kilde: Det er den erfarne israelske journalist Barak Ravid, som tidligere arbejdede for den venstreorienterede avis Ha´aretz, men nu arbejder for Kanal 10 i Israel, som har fået en kopi af Erekats rapport. Denne artikel bygger på hans gengivelse i en artikel på den Amerikanske hjemmeside Axios.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem