Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Meningsmåling viser stigende Hamas-støtte blandt palæstinenserne

Palæstinensiske studerende viser deres støtte til Hamas på Birzeit-universitet i den PA-kontrolleret by Ramallah i Judæa og Samaria (Vestbredden), 19. maj 2022. (Foto: Flash90)
Samtidig fortsætter de palæstinensiske myndigheders præsident med at være meget upopulær.

Ny meningsmåling udført af Palestinian Center for Policy and Survey Research (PCPSR) blandt palæstinensere i de palæstinensiske myndigheders (PA) selvstyreområder i Judæa og Samaria (Vestbredden) og Hamas-kontrolleret Gaza, ultimo maj 2024 viser stigende Hamas-støtte, skriver Times of Israel

Stigende Hamas-støtte og faldende Fatah-støtte, i de palæstinensiske myndigheders (PA) selvstyreområder, viser meningsmålingen en samlet Hamas-støtte på 40 %, svarende til en stigning på seks point, i forhold til meningsmålingen foretaget for tre måneder siden. Undersøgelsen viser også, at kun omkring 20 % af palæstinenserne i PA’s selvstyreområder støtter Fatah som kontrollerer PA med PA-præsident Mahmoud Abbas i spidsen. Se også MIFF’s undersøgelse af, hvor mange gange Folketinget har haft PA-misbrug af dansk bistand op til debat.

Før Hamas begik 7. oktober-massakren mod Israel og den efterfølgende krig mod Hamas i Gaza brød ud, lå palæstinensernes samlede Hamas-støtte på 22 %, mens støtten til Fatah lå på 26 %.

Stigende støtte til væbnet kamp mod Israel, samlet set er palæstinensernes støtte til væbnet kamp mod Israel steget otte point sammenlignet med meningsmålingen fra marts. 54% af palæstinenserne ser væbnet kamp mod Israel som vejen frem mod en palæstinensisk stat. Kun en fjerdedel af palæstinenserne ser forhandlinger som vejen frem, mens kun 16% af de adspurgte svarede “ikke-voldelig modstand.”

I Judæa og Samaria svarede 41 % af de adspurgte, at de støtter Hamas, i marts lå Hamas-støtten på 35%, kun 17 % støtter Fatah, sammelignet med 12 % i marts.

I Gaza er Hamas-støtten steget til 38 % fra 34 % i marts, mens støtten til Fatah er faldet til 24 % fra 25 % i marts.

Omkring 8 % af de adspurgte støtter andre terrorgrupper, mens 33 % svarede at de ikke støtter en bestemt terrorgruppe eller ‘ved ikke’.

Flere af de adspurgte i Judæa og Samaria end i Gaza vil have Hamas forbliver ved magten. Meningsmålingen blev foretaget på 1.570 respondenter, fordelt næsten ligeligt mellem Judæa og Samaria og Gaza. Undersøgelsen viser, at hele 79% af indbyggerne i Judæa og Samaria, mener at Hamas vil vinde krigen, 71% vil have, at Hamas forbliver ved magten i Gaza efter krigen. Tæt på 0% mener at Israel vil vinde krigen.

I Gaza mener 48 % af de adspurgte, at Hamas vil vinde krigen. Det er et fald på 8 point i forhold til marts. Mens 25 % af de adspurgte mener at Israel vil vinde krigen. 46% af indbyggerne i Gaza vil have at terrorgruppen forbliver ved magten efter krigen.

PCPSR’s leder Khalil Shikaki påpeger, at respondenternes forskellige svar på, hvem de forventer vil vinde krigen, skyldes informationskilderne, som de har adgang til.

Al Jazeera bidrager med anti-israelsk propaganda, mens indbyggerne i Gaza kan se den militære udvikling på jorden og Hamas’ svækkede militære kapaciteter, viser meningsmålingen, at 83 % af indbyggerne i Judæa og Samaria henter deres nyheder fra Al Jazeera, hvilket har farvet deres holdning til krigens udfald.

Qatar-ejet Al Jazeera er blevet kritiseret af Israel for deres skæve dækning af krigen og manglende dækning af grusomhederne begået af Hamas-terrorister under 7. oktober-massakren mod Israel.

Derfor besluttede Israel for få uger siden, i overensstemmelse med landets lovgivning i forbindelse med krig, at stoppe Al Jazeeras udsendelser i landet. Israelske domstole har fastslået, at Al Jazeeras nyhedsdækning tjener Hamas’ mål og truer Israels sikkerhed.

Næst efter Hamas foretrækker 16% af respondenterne et “revitaliseret” PA med en nyvalgt præsident, parlament og regering, mens 6% svarede det nuværende PA med Abbas i spidsen. Abbas fortsætter med at være meget upopulær, hele 94% af palæstinenserne i Judæa og Samaria og 83% af indbyggerne i Gaza vil have, at han træder tilbage.

Hvem skal kontrollerer Gaza efter krigen? Kun 1 % af de adspurgte ønsker, at Israels forsvarshær (IDF) får kontrol over Gaza, 2% ønsker at FN får kontrollen, mens 1% ønsker at enklaven kommer under èn eller flere arabiske staters kontrol. 75% svarede at de er imod indsættelse af en arabisk sikkerhedsstyrke i Gaza, også hvis de kun indsættes som en hjælpestyrke til palæstinensiske styrker.

Ifølge en rapport i Financial Times har Egypten, Emiraterne og Marokko overvejet en amerikansk plan om at skabe en fredsbevarende Gaza-styrke efter krigen på betingelse af, at USA formelt anerkender en palæstinensisk stat.

Biden-administrationen støtter en to-statsløsning, men er imod en ensidig anerkendelse af en palæstinensisk stat under de nuværende omstændigheder.

Saudi-Arabien, har afvist USA’s forslag om at deltage i en fredsbevarende styrke, fordi de ikke ønsker at fremstå som om de samarbejder med Israel.

Meningsmålingen viser også, at to tredjedele af palæstinenserne støtter 7. oktober-massakren mod Israel. I Judæa og Samaria ligger støtten på 73 %, i Gaza ligger den på 57 %. I marts lå støtten på 71%.

Ifølge PCPSR skyldes den overvældende støtte til massakren troen på, at den har vækket verdens opmærksomhed på den palæstinensiske sag.

Tre fjerdedele af de adspurgte svarede, at de ikke forventer, at Den Internationale Domstol (ICJ) vil stoppe Rafah-operationen. Rafah er Hamas’ sidste bastion, derfor vil IDF stoppe Hamas-truslen fra Rafah.

Når det kommer til kravet fra anklageren ved Den Internationale Straffedomstol (ICC), om at udstede arrestordrer mod premierminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Yoav Gallant samt flere Hamas-ledere, svarede 71% af de adspurgte, at de ikke tror det vil ske.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem