Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Hvorfor vil Israel gennemføre en operation i Rafah?

Her ses byen Rafah i Hamas-kontrolleret Gaza. (Foto: Google)
Præsident Biden siger nej til israelsk landoperation i Rafah - hvad er argumenterne for operationen?

USA’s præsident Joe Biden har sagt nej til en omfattende israelsk landoperation i Rafah, beliggende i den sydlige del af Hamas-kontrolleret Gaza.

Her er argumenterne for at udføre operationen i Rafah, 7. oktober-massakren mod Israel, er den direkte årsag til Israels krig mod Hamas i Gaza. Den 7. oktober stormede flere tusind terrorister ind over grænsen fra Gaza. Terroristerne myrdede, halshuggede, voldtog, lemlæstede og brændte over 1.200 babyer, børn, kvinder, ældre og mænd. Flere tusind blev såret og over 250 blev taget som gidsler til Gaza. I løbet af de første fem måneder af krigen har Israels forsvarshær (IDF), med undtagelse af byen Rafah, fået kontrol over det meste af Hamas-enklaven. Israel har ventet i ugevis på at komme ind i området.

Den israelske sikkerhedsekspert Gabi Siboni mener at Rafah-operationen er vigtig af flere årsager:

  1. Rafah er det sidste område i Gaza, hvor terrorgruppen Hamas har intakte militærbataljoner. Indtager IDF ikke Rafah, vil Israel ikke kunne fuldføre målet om at ødelægge Hamas’ militære kapacitet.
  2. Israel må fjerne Hamas’ mulighed for igen at kontrollere Gaza efter krigen.
  3. For at få gidslerne frigivet, må IDF rykke ind i området hvor de holdes fanget.
  4. Israels indbyggere vil ikke kunne flytte tilbage til deres hjem, beliggende tæt på Rafah, så længe Hamas har militære kapaciteter i byen.
  5. Våben til Hamas og andre terrorgrupper smugles fortsat ind i Gaza under grænsen mellem Egypten og Gaza.

En stor del af indbyggerne i Gaza er flygtet til Rafah-området. Derfor vil en militær operation i området blive meget kompliceret. Amerikanerne har tidligere sagt, at de er åbne for at støtte en operation, hvis Israel fremlægger en plan for hvordan indbyggerne beskyttes. Nu lader det til at USA’s tone har ændret sig: – En omfattende landoperation der [i Rafah] vil være en fejltagelse og vil fører til flere civile tab, forværre den alvorlige humanitære krise, øge anarkiet i Gaza og isolere Israel yderligere internationalt, sagde USA’s nationale sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan efter præsident Joe Biden og Israels premierminister Benjamin Netanyahu talte sammen via telefon.

Præsident Biden har efterfølgende understreget Israels «ret til at gå efter Hamas, en gruppe terrorister som står bag den værste massakre mod det jødiske folk siden Holocaust». På X skrev Biden at han har bedt premierminister Netanyahu om at sende en gruppe eksperter til Washington for at drøfte mulighederne for at ramme Hamas på «uden en større landoperation i Rafah». På X bad Biden om en «umiddelbar våbenhvile» for at få gidslerne frigivet og styrke nødhjælpen til indbyggerne i Gaza.

Flere israelere advarede da Israel trak sig helt ud af Gaza i 2005. De var alvorligt bekymrede for konsekvenserne ved at Israel forlod grænseområdet mellem Egypten og Gaza. Havde Israel bevaret kontrollen over den såkaldte Philadelphia-korridor, havde det forhindret Hamas i at opbygge sin militære kapacitet.

I 2005 bøjede Israel sig for internationalt pres og trak sig ud af Gaza og enklaven blev overtaget af Fatah (partiet som kontrollerer de palæstinensiske myndigheder). I 2006 vandt Hamas det palæstinensiske valg og begik et blodigt kup mod Fatah i 2007. Siden har Hamas angrebet Israel med tusindvis af raketangreb og terrorangreb, det værste terrorangreb blev 7. oktober-massakren som har efterladt Israel i chok og sorg.

Netanyahu meddelte for nylig, at en landoperation i Rafah er på vej fordi det er nødvendigt for at opnå en “endelig sejr” over Hamas.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem