Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

– At anerkende en palæstinensisk stat nu vil være belønning af terror

Premierminister Benjamin Netanyahu leder kabinetsmøde, 7. januar 2024. (Foto: GPO)
Den israelske regering siger nej til at anerkende en palæstinensisk stat

Det israelske kabinet vedtog søndag en enstemmig erklæring, der afviser internationale forsøg på at tvinge en palæstinensisk stat igennem. Udtalelsen kommer efter mediernes rapporter om, at USA i samarbejde med flere arabiske lande arbejder på en omfattende fredsaftale mellem Israel og palæstinenserne, inkl. en fastlagt tidslinje for oprettelsen af ​​en palæstinensisk stat.

Den israelske regering udtaler: – Israel afviser blankt internationale diktater om en permanent aftale med palæstinenserne. En endelig aftale, hvis den kan opnås, kan kun ske gennem direkte forhandlinger mellem parterne uden forbehold.

Hele kabinettet støtter udtalelsen, inkl. Benny Gantz og Gadi Eisenkot, fra det midtersøgende parti National Enhed.

«Israel vil fortsat modsætte sig ensidig anerkendelse af en palæstinensisk stat. En sådan anerkendelse i kølvandet på 7. oktober-massakren ville være en massiv og foruroligende belønning af terror og ville dømme enhver fremtidig fredsløsning», skriver kabinettet videre.

Israels tidligere forsvarsminister Benny Gantz siger, at regional stabilitet og fred ikke kan opnås gennem ensidige handlinger. Han mener, at fred og stabilitet opnås gennem langsigtede processer. Gantz peger også på at bekæmpe Irans indflydelse i regionen og øge levestandarden som nøglepunkter.

Gideoen Sa’ar, som er en del af Gantz’ parti, sammenligner planerne for en fastsat dato for oprettelsen af ​​en palæstinensisk stat med München-aftalen fra 1938, hvor Tjekkoslovakiet blev ofret i et forsøg på at undgå konflikt med Nazityskland.

– Påstanden om, at en palæstinensisk stat vil give os sikkerhed, er det mest absurde, jeg har hørt, siger Sa’ar, der længe har været modstander af en palæstinensisk stat.

Trods rapporter i medierne ser den amerikanske ambassadør i Israel, Jack Lew, ud til at afvise, at ensidig anerkendelse fra amerikansk side er relevant.

– Vi har aldrig sagt, at der skal være en ensidig anerkendelse af en palæstinensisk stat, siger Lew, der omtaler en demilitariseret palæstinensisk stat som en vision.

Den amerikanske ambassadør er ikke desto mindre klar over, at tiden måske nu er inde til at forhandle en palæstinensisk stat. Han henviser blandt andet til forhandlinger om en normalisering af forholdet til Saudi-Arabien, som kræver en palæstinensisk stat. Men Lew siger, at det ikke vil ske, uden at Israel støtter planerne.

– Nu står vi i en situation, hvor normalisering og forhandlinger med Saudi-Arabien sammen med reformer i de palæstinensiske myndigheder åbner op for en mulighed for en demilitariseret palæstinensisk stat. Men det er Israel, der skal tage den beslutning, siger Lew.

Ifølge en ny meningsmåling offentliggjort af University of Tel Aviv, svarer 66 % af israelske-jøder, at de er imod oprettelsen af ​​en palæstinensisk stat. 27 % svarer, at de støtter oprettelsen skabelse. Palæstinenserne støtter heller ikke en to-statsløsning. Her er det kun 17,2% af de adspurgte som støtter en to-statsløsning.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem