Search
Alle muslimer er forpligtede til mindst èn gang i livet at rejse på pilgrimsrejse til Saudi-Arabien. (Foto: laststubborn, 13. november 2010, flickr)

Israel overvejer at lade palæstinensiske pilgrimme flyve direkte til Saudi-Arabien for at dæmpe spændinger

Mens palæstinensisk terror skyller ind over Israel, forsøger den israelske regering at finde løsninger som kan dæmpe spændingerne inden Ramadan og Pesach.

Israel vil lade palæstinensere fra de palæstinensiske myndigheders (PA) områder i Område A & B i Judæa og Samaria (Vestbredden) flyve direkte fra Israels Ramon lufthavn, tæt på turistbyen Eilat til deres Hajj-pilgrimsrejse i Saudi-Arabien, skriver i24NEWS.

Som MIFF har skrevet om igennem længere tid, har der det seneste års tid været stigende spændinger og terroren er skyllet ind over Israel. Som MIFF skrev i dag, betalte 32 personer i 2022 med livet for palæstinensisk terror mod Israel. I 2023 har mindst 14 personer allerede betalt med livet for terroren. Imens mister PA kontrollen over flere af deres byer i Judæa og Samaria, hvor terrorgrupper tager over og truer Israels sikkerhed. Israel står alene i kampen mod terror og er nødsaget til at gennemføre daglige antiterror-operationer i flere PA-byer for at stoppe terroristerne inden det koster flere israelske liv.

I takt med mulsimernes fastmåned Ramadan og jødernes Pesach (påske) nærmer sig, overvejer israelske embedsmænd kreative måder til at dæmpe spændingerne på.

Et af de initiativer, der overvejes er at lade palæstinensere fra Judæa og Samaria flyve direkte fra Ramon-lufthavnen til deres Hajj-pilgrimsrejse i Saudi-Arabien.

Ved et nyligt møde mellem flere israelske sikkerhedsembedsmænd, inkl. repræsentanter for Israels nationale sikkerhedsråd, Israels forsvarshær (IDF), transportministeriet og Israels lufthavnsmyndighed, blev muligheden for at flyve for palæstinensere ud af Israels Ramon lufthavn direkte til Saudi Arabien undersøgt. Beslutningen afhænger også af hvorvidt Saudi-Arabien vil godkende og samarbejde med Israel om det.

Mødet der blev afholdt i sidste uge på anmodning af premierminister Benjamin Netanyahus militærsekretær, generalmajor Avi Gil, var rettet mod, hvad der blev beskrevet som “koncentrering af civile indsatser med henblik på at dæmpe spændingerne og minimering af motivationen for en eskalering.”

Beslutningen om at gå videre med initiativet afhænger af Israels regering. De israelske embedsmænd, der deltog i mødet, konkluderede at ideen om at gennemføre de direkte flyvninger er realistiske og sikre. Israels interne efterretningstjeneste Shin Bet og IDF’s koordinator for regeringsaktiviteter i territorierne (COGAT) anbefalede at godkende ideen.

i24NEWS har fået fat i et dokument fra mødet med betingelserne som Shin Bet og Israels politi har fremsat for at udføre flyvningerne. Betingelserne er blandt andet at ankomst til lufthavnen med autoriseret shuttle-service og grupper bestående af kernefamilier eller enlige personer over 40 år.

Under mødet blev muligheden for et alternativ til de direkte flyvninger også undersøgt. Det gjaldt primært muligheden for indirekte flyvninger via Istanbul i Tyrkiet og videre derfra til Saudi-Arabien. Men muligheden for direkte flyvninger fra Israel, har en strategisk betydning for at fremme normalisering mellem Israel og Saudi-Arabien samt andre lande i regionen.

Palæstinensere som ikke er israelske indbyggere, kan ikke flyve fra Israels lufthavn (Ben Gurion lufthavn som er Israels vigtigste internationale knudepunkt), uden særlig tilladelse. De rejser ofte til Jordan og videre derfra ud i verden. ved at lade passagerene flyve fra Ramon lufthavn, vil de kunne sparer flere timer på deres vej til Saudi-Arabien.

Tilbage i 2022, efter pres fra USA for at lette rejser for palæstinensere, gjorde Israel det muligt for palæstinensere fra Judæa og Samaria at rejse til Cypern på særlige fly fra Ramon Lufthavn. Der er tale om en pilotplan og kun to sådanne flyvninger er lettet fra Ramon lufthavn til Cypern.

Muslimernes årlige pilgrimsrejse til Hajj foregår i perioden 25. juni-30. juni.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp