Mens Israel markerer 50-årsjubileet for deres militære sejr på Golan under Seksdageskrigen, går Reuven Rivlin ud og beder det Internationale samfund om at anerkende Israels kontrol over området. Rivlin mener, at det er helt essentielt for den jødiske stats overlevelse, skriver avisen Times of Israel.
– Verdens nationer må formelt anerkende Golan som en integreret del af Israel og at området er afgørende for vort folks overlevelse. Golan er strategisk vigtig for statens Israels evne til atbeskytte landets eget folk, siger den israelske Præsident.
Israel fik kontrol over Golan da de syriske styrker blev jaget ud af området for 50 år siden. Golan er aldrig blevet formelt annekteret, men i 1981 blev der indført israelsk lov der. Det gjorde i realiteten at området blev en del af Israel.
Rivlin mener at i lys af de regionale udfordringer, som den igangværende borgerkrig i Syrien, er det vanskeligt at argumentere mod at Golan er strategisk vigtig for Israel. Tidligere var det debat om, hvad man skulle gøre med Golan, men nu er de fleste i Israel enige om at området må forblive på israelske hænder. For skulle Golan igen falde på syriske hænder, vil alle som bor i Galilea-regionen i nord Israel, være indenfor rækkevidden af det syriske artilleri.
– Jeg lover Galileas indbyggere, at de aldrig skal blive udsat for overgrebene og våbnene til et regime, som massakrerer sit eget folk, siger en fast bestemt præsident.
Også Statsminister Benjamin Netanyahu har sagt at Israel aldrig vil opgive kontrollen over Golan. Han mener området nu tilhører Israel og at en tilbagetrækning vil gøre, at islamistiske ekstremister får kontrollen over området.
– Golan vil altid forblive under israelsk suverænitet. Vi vil aldrig forlade dette område. Det er vort. … Hvis ikke vi er her, så vil det radikale islam være her, og vi forstår alle konsekvensen af det, udtalte Netanyahu tidligere i måneden.
Før den syriske borgerkrig mente enkelte, at Israel måtte overveje at trække sig ud af Golan for at opnå en fredsaftale med Syrien. De to lande er fortsat formelt i krig. Men på grund af den syriske borgerkrig og den uoverskuelige situation som er opstået i nabolandet. er det få som mener det fortsat er aktuelt.
Noter, kilder, og henvisninger (med links)
Oprindeligt udgivet den 20. juni 2017 på norsk. På dansk ved Inger Irene Hansen, april 2018.