Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Planlægger en ny tur til månen

Præsident Reuven Rivlin (t.v) og videnskabsminister Izhar Shay viser skitserne på Beresheet 2. (Foto: Haim Zach)

Israel vil i 2024 igen forsøge at lande et ubemandet rumfartøj på månen med projektet Beresheet 2 – betyder Genesis på hebraisk, skriver avisen Yediot Ahronot.

Det første forsøg endte med at rumfartøjet styrtede på månens overflade kort tid før landing.

Israel sendte det ubemandede rumfartøj Beresheet op til månen i april 2019 – læs mere om det HER. Fartøjet formåede at komme i bane rundt om månen som planlagt, men fik periodiske motor- og kommunikationsproblemer under landingen og endte med at styrte på månens overflade – læs mere HER.

I det nye projekt vil to landingsfartøjer blive sendt op og et fartøj skal i bane rundt om månen. De to landingsfartøjer skal lande på forskellige lokationer på månen og foretage videnskabelige opgaver. Det sidste fartøj skal gå i bane rundt om månen i flere år, gennemfører eksperimenter og samle data på vegne af israelske skoleelever.

Beslutningen om at anvende tre rumfartøjer i det nye projekt sker efter erfaringer fra det første projekt.

Ifølge det israelske forskningsministerium vil projektet koste omkring 630 mio. kroner. Midlerne kommer fra internationale partnere og donorer. Det statsejet Israel Aerospace Industries (IAI) – læs mere om dem HER og den ideelle organisation SpaceIL – læs mere om dem HER, som blev oprettet i 2011 for at promovere rumfart og uddannelse i Israel, begge er involveret i projektet.

– Vi satser højt med Beresheet. Ikke bare med verdensrummet, men for staten Israels langsigtede fremtid. Det vil vi gøre ved at skabe nysgerrighed og håb, evnen til at drømme og realisere drømme ved at styrke teknologisk uddannelse, forskning, videnskab og ingeniørfag for israelske studerende. Ved at gøre det vil vi sikre Israels teknologiske mobilitet for dagens skolebørn, som er morgendagens forskere og ingeniører, siger Shimon Sarid, bestyrelsesformand i SpaceIL.

Beresheet 2-projektet blev præsenteret under en ceremoni med præsident Reuven Rivlin i hans præsidentbolig. Ved ceremonien deltog også videnskabsminister Yizhar Shai (Kahol Lavan), Space IL-grundlægger Kfir Damri, Space IL-chefen og Israel Aerospace Industries-bestyrelsesformand Boaz Levy.

– Vi drager ud på en ny rejse, som er kendt, men alligevel anderledes. Vi håber at lande tre fartøjer trygt på månen. Projektet vil udvide menneskets kundskab med banebrydende videnskabelige eksperimenter, og hjælpe os med bedre at forstå universet vi lever i, sagde præsident Rivlin.

Kun USA, Kina og Sovjetunionen har tidligere formået at lande et faretøj på månen.

En prototype af Beresheet 2, som efter planen skal sendes ud i verdensrummet i 2024. (Foto: SpaceIL)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem