Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Israelske forskere har fundet ny metode til at forudsige kræftspredning

Sådan ser lungekræft-celler ud. (Foto: Welcome Images/Flickr)
Ny metode kan vurdere sandsynlig risiko for kræftspredning.

Ved et tilfælde har israelske forskere opdaget en ny metode til at vurdere risikoen for at kræftpatienter oplever kræftspredning og får nye kræftsvulster. Det skriver avisen Times of Israel.

Til trods for en vellykket fjernelse af ondartede kræftsvulster, ender det ofte med et dårligt resultat for kræftpatienter fordi der allerede er sket en kræftspredning i kroppen. Normalt vil der gå noget tid efter en kræftoperation, før lægerne kan vurdere sandsynligheden for ny kræftspredning. Nu kan en ny israelsk opdagelse forhåbentligt forkorte den ventetid betydeligt. Samtidig betyder den israelske opdagelse også at risikovurderingen bliver mere korrekt og målbar.

– Med vores nye metode reduceres risikoen for at patienter får besked om at de ikke vil få nye kræftsvulster, mens det i virkeligheden ikke er tilfældet, siger professor Daphne Weihs.

Metoden kan være livreddende, fordi nye svulster opdages tidligt og kan fjernes før de udvikler sig.

Weihs fortæller at metoden, «som al den gode videnskab», blev opdaget ved et tilfælde da en studenter-forsker placerede kræftceller i polymer-gel. Nogle af cellerne bevægede sig og «skubbede sig selv» ind i gelen. Weihs forstod at kræftcellerne brugte samme kraft i gelen som de bruger til at sprede sig i menneskekroppen. Ud fra det udviklede hun en model som kan forudsige risikoen for at cellerne vil udvikle sekundære svulster.

Resultaterne af Weihs og hendes kollegaers første forskning er allerede blevet publiceret i Annals of Biomedical Engineering.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem