Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Syrisk raket eksploderet tæt på israelsk atomanlæg

Israels atomanlæg i Dimona i Negev. (Arkivfoto: Conrad Myrland, MIFF)
Natten til torsdag lød rakettalarmen ved atomanlægget Dimona i Negev-ørken.

Tidligt i morges lød raketalarmen lød i det nordlige Negev, tæt Israels atomreaktor i Dimona. Alarmen ble efterfulgt af en eksplosion som kunne høres i store dele af landet, skriver avisen Times of Israel.

Det var en syrisk raket affyret fra Syrien som eksploderede tæt på atomreaktoren, der er angiveligt tale om om et bevidst angreb mod atomanlægget, ifølge det israelske forsvar. Der menes at være tale om et syrisk luftforsvarsmissil på afveje, som blev affyret mod israelske jagerfly under et luftangreb mod mål på Golan-højderne.

– Der var ingen intention om at ramme atomreaktoren i Dimona, fortæller Hidai Zilberman, det israelske forsvars talsmand.

Alligevel er det kun få dage siden en iransk avis med tilknytning til Irans øverste leder Ali Khamenei i deres leder oppfordrede til angreb mod den israelske by Dimona.

Ifølge Zilberman drejer det sig om en russisk-produceret SA-5-raket, et stort projektil på flere tusind kilo og et sprænghoved på 200 kilo.

Der er ikke kommet meldinger om raketten skal ha ført til skader. Israels raketforsvar blev så vidt vides aktiveret, men det er uvist hvorvidt nedskydningen var vellykket. Ifølge IDF efterforsker de fortsat sagen.

Det er ikke første gang syrisk luftværnsmissiler kommer på afveje. I 2019 eksploderede en syrisk raket på Cypern og forårsagede en stor brand. I 2017 landede to raketter i det østlige Israel, mens en tredje raket landede i Jordan.

Det israelske forsvar besvarede raketangrebet med luftangreb i Syrien og bombede blandt andet luftværnbatteriet som affyrede raketten, derudover blev også et andet syrisk luftværn bombet. Fire syriske soldater blev såret.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem