Her ser de to små piger hinanden for første gang efter yderst kompliceret operation i 12 timer, 5. september. (Foto: Soroka Medical-Academic Center.)

Historisk operation – siamesiske tvillinger adskilt

For første gang har israelske læger formået at adskille siamesiske tvillinger som sad sammen ved hovedet.

For første gang nogensinde er det lykkes israelske læger at adskille siamesiske tvillinger som sad sammen ved hovedet. Lægerne melder at den 16 timers yderst kompliceret operation som var et spørgsmål om «liv eller død» var en succes og de to små piger forventes at kunne leve helt normale liv fremover.

Doktor Isaac Lazar udtaler til avisen Times of Israel at det var et fantastisk øjeblik da de to piger så på hinanden for første gang, efter de i deres første leveår havde ikke kunne se hinanden.

Glæden er også helt ubeskrivelig for forældrene, tilføjer doktor Isaac Lazar.

– Da sygeplejerskerne lagde de to babypiger sammen i sengen, så de på hinanden, lavede lyde og rørte forsigtigt ved hinanden. Det var smukt. Du kunne se at kommunikationen mellem dem var noget helt særligt, udtaler doktor Lazar.

Her ses de siamesiske tvillinge-pigebabyer før de gennemgik den ekstremt kompliceret operation. (Foto: Soroka Medical-Academic Center)

Der skulle et enormt medicinsk apparat til for at udføre operationen, som allerede blev planlagt ved pigernes fødsel i august 2020. Selv den mindste fejl under operationen kunne være fatal.

– Den mindste fejl undervejs kunne betyde liv eller død. Vi var nødt til at være meget forsigtige fordi operationen blev udført mellem store blodårer i babyernes hoveder. Vi vidste at enhver blødning kunne få fatale følger, forklarede doktor Lazar, som er leder af pædiatrisk intensiv afdeling på Soroka Medical-Academic Center.

Med sofistikeret israelsk teknologi blev der lavet 3D-modeller som lægerne kunne træne på. Derudover blev der brugt flere tusind timer på at forberede operationen, omhyggelig planlægning betød at operationen blev en succes.

– Babypigerne har ikke kunnet bevæge deres hoveder i de første 12 måneder af deres liv, derfor lider de af fysiske handicap. Med den rette rehabilitering vil de sandsynligvis kunne leve normalt, forklarer lægen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp