Illustrativt foto af nyretransplantation. (Foto: Bryan Jones, flickr.com)

Første treparts-nyretransplantering mellem Israel og Emiraterne

Tre familier - to i Israel og en i Abu Dhabi har doneret nyrer på kryds og tværs for at redde syge familiemedlemmer.

En israelsk kvinde har doneret en nyre til en patient i Abu Dhabi i hvad der er den første transplantering mellem Israel og Emiraterne, skriver Times of Israel.

I morges fjernede læger ved Sheba Medical Center en nyre fra 39-årige Shani Markowitz. Operationen gik godt, og nyren blev kørt til Ben Gurion lufthavn i en speciel køleboks og fløjet til Abu Dhabi.

Samtidigt fik en kvinde i Abu Dhabi fjernet sin nyre som blev fløjet til Israel til en kvinde på Rambam Medical Center i Haifa. Patientens mand på Rambam giver en nyre til Markowitz’s mor via en operation på Rabin Medical Center. Og Markowitz’s nyre transplanteres hos moren til kvinden i Abu Dhabi som donerede sin nyre.

Transplantationerne er en aftale mellem tre familier, hvor en person med behov for en nyre modtager et organ som matcher, mens deres slægtning donerer sin nyre til en fremmed. Det komplekse system er nødvendigt, fordi ingen af ​​patienterne har slægtninge, hvis nyrer matcher dem.

– Det er meget spændende. Det er første gang, vi har gennemført en sådan operation mellem Israel og en arabisk stat, og det viser virkelig at medicin ikke har nogen grænser, sagde Dr. Rafi Bayer, formand for Israel Center for Organ Transplantation.

Aftalen blev forhandlet af centrets administrerende direktør, Dr. Tamar Ashkenazi og er en ud af flere aftaler om sundhedssamarbejde mellem Israel og Emiraterne, efter Abrahamaftalerne indgået i 2020 – læs mere om aftalerne HER.

Bayer understreger at den korte afstand mellem de to lande kan hjælpe med at redde liv på tværs af landegrænser.

– Vi har en proces hvor tre familier – to i Israel og en i Abu Dhabi medvirker, vi kalder det for en trepartstransplantering. Vi har tidligere gjort det i samarbejde med Cypern, men at udvide det til Emiraterne åbner op for helt nye muligheder, udtaler Bayer.

På Sheba Medical Center udtalte professor Eitan Mor som gennemførte dagens operation: – Det er den første udveksling mellem Israel og Abu Dhabi. Nyren vi opererede ud i morges, blev sendt til Abu Dhabi.

– Vi gik foretog operationen kl. 5:30 i morges for at kunne nå deadline med flyvetiderne, så nyrerne ikke ligger for længe i transportkassen i køleskabet. Jeg håber at samarbejdet vil åbne døren for samarbejde inden for flere medicinske felter mellem os og Emiraterne, slutter Mor.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp