Første treparts-nyretransplantering mellem Israel og Emiraterne

Tre familier - to i Israel og en i Abu Dhabi har doneret nyrer på kryds og tværs for at redde syge familiemedlemmer.
Illustrativt foto af nyretransplantation. (Foto: Bryan Jones, flickr.com)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

En israelsk kvinde har doneret en nyre til en patient i Abu Dhabi i hvad der er den første transplantering mellem Israel og Emiraterne, skriver Times of Israel.

I morges fjernede læger ved Sheba Medical Center en nyre fra 39-årige Shani Markowitz. Operationen gik godt, og nyren blev kørt til Ben Gurion lufthavn i en speciel køleboks og fløjet til Abu Dhabi.

Samtidigt fik en kvinde i Abu Dhabi fjernet sin nyre som blev fløjet til Israel til en kvinde på Rambam Medical Center i Haifa. Patientens mand på Rambam giver en nyre til Markowitz’s mor via en operation på Rabin Medical Center. Og Markowitz’s nyre transplanteres hos moren til kvinden i Abu Dhabi som donerede sin nyre.

Transplantationerne er en aftale mellem tre familier, hvor en person med behov for en nyre modtager et organ som matcher, mens deres slægtning donerer sin nyre til en fremmed. Det komplekse system er nødvendigt, fordi ingen af ​​patienterne har slægtninge, hvis nyrer matcher dem.

– Det er meget spændende. Det er første gang, vi har gennemført en sådan operation mellem Israel og en arabisk stat, og det viser virkelig at medicin ikke har nogen grænser, sagde Dr. Rafi Bayer, formand for Israel Center for Organ Transplantation.

Aftalen blev forhandlet af centrets administrerende direktør, Dr. Tamar Ashkenazi og er en ud af flere aftaler om sundhedssamarbejde mellem Israel og Emiraterne, efter Abrahamaftalerne indgået i 2020 – læs mere om aftalerne HER.

Bayer understreger at den korte afstand mellem de to lande kan hjælpe med at redde liv på tværs af landegrænser.

– Vi har en proces hvor tre familier – to i Israel og en i Abu Dhabi medvirker, vi kalder det for en trepartstransplantering. Vi har tidligere gjort det i samarbejde med Cypern, men at udvide det til Emiraterne åbner op for helt nye muligheder, udtaler Bayer.

På Sheba Medical Center udtalte professor Eitan Mor som gennemførte dagens operation: – Det er den første udveksling mellem Israel og Abu Dhabi. Nyren vi opererede ud i morges, blev sendt til Abu Dhabi.

– Vi gik foretog operationen kl. 5:30 i morges for at kunne nå deadline med flyvetiderne, så nyrerne ikke ligger for længe i transportkassen i køleskabet. Jeg håber at samarbejdet vil åbne døren for samarbejde inden for flere medicinske felter mellem os og Emiraterne, slutter Mor.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelFormand for palæstinensisk olympisk komitè opfordrer OL-atleter til at boykotte Israel
Næste artikel90 ud af 120 Knesset-medlemmer underskriver protest mod Ben & Jerry’s boykot af jødiske bosættelser
Avatar
Rika Greenberg (født 1969 i København) har en BA i hebraisk og mellemøstlige forhold samt en kandidatgrad i strategisk kommunikation. Derudover er hun uddannet i klassisk kunst og grafisk design. Rika har bred international erfaring fra fx reklamebranchen, medicinalbranchen og internationale vikrsomheder. Hun er vokset op i Israel, men bosatte sig igen i Danmark som voksen, hvor hendes to nu voksne børn også er født. Fra 1. feb. 2019 er Rika Greenberg blevet ansat i en 80% stilling som marketingsansvarlig og journalist i MIFF Danmark.

Ingen indlæg at vise