Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Israelske forskere kan have fundet kur mod dødelig kræfttype

Professor Ronit Satchi-Fainaro leder afdelingen for kræftforskning ved Tel Aviv Universitet. (Foto: Universitet)
Kun fem procent overlever i dag kræftformen i løbet af en periode på fem år.

Israelske forskere håber på at kunne forhøje overlevelsesmuligheden for kræftpatienter som rammes af den mest dødelige form for hjernekræft. Israelske forskere har formået at stoppe væksten af kræftsvulster i mus og laboratoriemodeller af menneskelige celler. Forskere gjorde det ved at blokkere bestemte proteiner fra for at nå svulsten, skriver avisen Times of Israel.

Glioblastom er en aggressiv form for kræft som udgår fra gliaceller i hjernen, en type celler som fungerer som støtteceller for nervesystemet. Glioblastom er den hyppigste form for gliom. Kun 40 procent overlever efter et år og kun fem procent er i live efter fem år, selv med kirurgi, strålebehandling og cellegift.

Men professor Ronit Satchi-Fainaro siger hun ser positivt på sit studie udført på mus og laboratoriemodeller, og håber at det vil gøre sygdommen «kronisk, men håndterbar – eller at sygdommen til og med vil kunne kureres fuldstændigt».

Hendes team modificerede hundredvis af mus ved at give dem glioblastom, som står for halvdelen af al primær hjernekræft. Den regnes også for at være den mest aggressive kræftform som starter i hjernen.

Alle musene i studierne havde en hjernesvulst som voksede og de døde i løbet af få uger, med mindre de fik en kemisk forbindelse som blokkerede produktionen af et P-protein. Musene som fik blokeringen fik det bedre og overlevede.

Den proteinblokkende behandling hæmmer også vækst af kræftceller fra patienter som blev sat ind i en 3D-model af en menneskelig hjerne i et laboratorium, siger Satchi-Fainaro. Hun håber der snart kan udføres kliniske forsøg på mennesker og at de konkluderes med at proteinblokeringen kan bruges som en behandling mod glioblastom.

– Vi taler om en af de mest aggressive kræftformer, som regnes som trin fire fra den diagnosticeres. Det er meget spændende. Det baner vej for ny behandling mod en sygdom uden nye behandlingsmetoder i løbet af det seneste årti, siger den israelske professor.

Satchi-Fainaro, som er direktør for kræftforskningen ved Tel Aviv Universitetet, påpeger at blokering af P-proteiner ikke vil kræve ny medicin, siden blokkere allerede er udviklet til behandling af andre sygdomme og har vist sig at være sikker ved løbende kliniske forsøg.

Hendes Teamet, som inkluderer PhD studerende Eilat Yeni og doktor Asaf Madi, besluttede sig for at undersøge potentialet ved at blokkere proteinet efter de opdagede hvordan glioblastomaceller ødelægger dele af hjernens immunforsvar.

– Det er celler i hjernens immunsystem som hedder mikroglia og som er ment til at blokkere patologier, inklusiv kræft. Vi ønsker at undersøge hvorfor de mistede evnen til at hæmme kræftformen, glioblastom, siger hun.

De konkluderede at svulsten «korrumperer og omskoler» mikroglia, så i stedet for at forsvare hjernen mod kræft, generer de P-proteinet, som hjælper svulsten med at vokse.

– Vi fandt ud af at ved blokering af P-selektinn, kunne vi stoppe mikroglia fra at undertrykke immunforsvaret og fra at få hjernesvulsten til at vokse. Vi så meget lovende resultater ved tests på mus og på kræftceller i en 3D-model, siger professoren.

Se interviewet her:

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem