Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Corona-forsøg startet på Sheba og Hadassah

Israel begyndte Corona-forsøg 1. november 2020 på Hadassah og Sheba hospital. (Foto: @ofirgendelman)

To unge israelere blev de første frivillige testpersoner som søndag morgen blev stukket med Israels bud på en Corona-vaccine på Sheba Medical Center i Tel Hashomer og Hadassah-University Medical Center Ein Kerem i Jerusalem.

De to første frivillige testpersoner er Anar Ottolenghi, 34, bosiddende i Moshav Telalim i Syd-Israel, der blev vaccineret på Hadassah, og Segev Harel, 26, fra Kfar Yona, øst for Netanya, der blev vaccineret på Sheba, det skriver avisen Jerusalem Post.– Jeg har det godt og er begejstret. Jeg vil opfordre så mange personer som muligt til at deltage i forsøget og til gavn for alle Israels indbyggere, sagde Ottolenghi, som er i gang med sin doktorgrad i immunologi på Ben-Gurion University of Negev, kort tid efter han fik det første stik.

Den israelske vaccine, Brilife, blev udviklet af Israel Institute for Biological Research. Søndag markerede starten på fase I af forsøg på mennesker.

– Den reelle løsning på Corona-krisen er udviklingen af vacciner. Derfor er i dag en meget vigtig dag, i dag er dagen som giver et skud af opmuntring … Vi ønsker succes i nuværende og kommende faser. Med G_ds hjælp vil vi udvikle en vaccine her i Israel. Det er meget betydningsfuldt, sagde premierminister Benjamin Netanyahu.

Det israelske Sundhedsministerium er også i forhandling med store medicinske virksomheder om at få Corona-vacciner til Israel, sagde Netanyahu. Israel har allerede indgået aftaler med de amerikanske vaccineproducenter Arcturus og Moderna. I sidste uge kom det også frem, at Mossad havde skaffet Kinas Corona-vaccine til Israel for at studere den og lære af den.

– Jeg bruger mine personlige forbindelser med verdensledere, så vi kan få deres vaccine hertil – ikke som de sidste, men som de første. Jeg har talt om det med min ven, den amerikanske vicepræsident Mike Pence som beskæftiger sig med det i USA, med den tyske kansler Angela Merkel, med den indiske leder Narendra Modi, med den russiske præsident Vladimir Putin, med den italienske premierminister [Giuseppe] Conte og andre, som jeg [endnu] ikke har fortalt om, sagde Netanyahu.

– Det som er vigtigt er, at med det eller en israelsk vaccine-produktion udviklet her eller via import af vacciner fra udlandet, vil vi bringe nok vacciner til alle landets borgere. Så vil vi endelig være i stand til med G_ds hjælp at blive fri for pandemien. Jeg tror ikke, at det vil ske med det samme, men jeg siger til jer, at jeg allerede ser lyset ved enden af ​​tunnelen – jeg ser vacciner i staten Israel, sagde Netanyahu.

Netanyahu understregede også, at han har beordret etableringen af en vaccineproduktionsenhed i landet.

Forsvarsminister Benny Gantz udtrykte “forsigtig optimisme”, mens han har tillid til landets bedste læger og forskere: – er vejen mod en godkendt vaccine fortsat lang. Det vil tage tid at følge processen, at behandle dataene og at analysere betydningerne, så der er behov for tålmodighed.

Fase I forsøget gennemføres på 80 raske frivillige testpersoner mellem 18 og 55 år. Hver frivillig vil blive overvåget i løbet af tre uger for at afgøre, om der opstår bivirkninger forårsaget af vaccinen. Forskere vil også undersøge, om de frivillige udvikler antistoffer mod Corona som kan føre til immunitet.

Afhængigt af responsen på Corona-vaccinen hos de første to frivillige testpersoner, vil flere frivillige testpersoner med tiden modtage besked om at de kan blive godkendt til at deltage i forsøget som begynder i to faser tirsdag – 40 personer på hvert medicinsk center, ifølge IIBR-leder, professor Shmuel Shapira. Hver frivillig vil blive stukket, men nogle af testpersonerne vil blive stukket med en placebo.

Når fase I afsluttes med succes, vil fase II begynde, her vil vaccinen blive afprøvet på 960 raske frivillige over 18 år. Fase II forventes at begynde i december på medicinske centre over hele landet. Under face II vil der blive gennemført sikkerhedstest, den rette dosis vil blive vurderet og man vil fortsætte med at måle vaccinens effektivitet.

Hvis de første to faser går som planlagt, vil fase III-forsøg begynde med 30.000 frivillige testpersoner i april eller maj 2021. Efter den sidste face er afsluttet, kan vaccinen godkendes, og befolkningen vil kunne blive vaccineret mod Corona.

Fase III vil sandsynligvis blive gennemført uden for Israel, sagde Shapira uden at komme nærmere ind på hvor det vil blive – der er ikke underskrevet endelige aftaler endnu. Men ifølge Shapira, vil det blive et land med “en stor befolkning og mange syge personer.”

Shapira udtrykte ligesom Gantz forsigtig optimisme. ”Hvis jeg ikke troede, vi havde en chance, ville vi ikke være her,” sagde han.
Han sammenlignede Israels vaccine med andre, der blev udviklet, og tilføjede: “Der er mange vacciner, der er som fugle på et træ,” hvilket betyder, at de kan være flygtige, da de er baseret på teknologier, ikke tidligere brugt i vellykkede vacciner.

Det skete eksempelvis med Modernas mRNA-1273-vaccine, der bruger leveringsplatformen mRNA (messenger RNA). Moderna har aldrig afsluttet produktionen af ​​en lignende vaccine.

”IIBR har udviklet mange vacciner,” sagde Shapira. Faktisk fortalte han til avisen Jerusalem Post, at instituttet har forberedt sig i flere år på en ukendt trussel som Corona. Som en del af den videnskabelige forberedelse købte og oprettede de en national infrastruktur til hurtig identifikation af epidemiske patogener og udviklede værktøjer til hurtig vaccineplanlægning ved pandemi-udbrud.

Der er foretaget dyreforsøg for at teste sikkerheden og effektiviteten af ​​vacciner og behandlinger. Ny infrastruktur er blevet udviklet og etableret til hurtig og effektiv produktion af flere millioner vacciner under streng lovgivning.

– Seks år før Corona-krisen var vi allerede ved at forberede os på en sådan begivenhed. IIBRs Corona-vacciner er blevet testet på rotter, grise, hamstre og kaniner, og har vist sig at være sikre og effektive, sagde Shapira. Under fase I vil lægerne være opmærksomme på alvorlige bivirkninger ved vaccinen, hvilket kan få instituttet til at standse forsøgene og revurdere dem. I skrivende stund er IIBR ikke ved at bede om godkendelse hos FDA i USA, men det kan blive aktuelt på et tidspunkt at overveje det, sagde Shapira.Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem