Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Næsten Corona-fri Haifa vågner op til nye realiteter

Antallet af Corona-smittede stiger i Haifa. (Foto. Magen David Adom, Twitter)
Af uforklarlige årsager har Corona stort set ikke hærget i Haifa. Desværre ser det nu ud til virussen er kommet til byen.

Haifa er Israels tredjestørste by. Hidtil var byen stort set uberørt af Corona, men det billede har ændret sig nu og lægerne frygter et udbrud er på vej, skriver avisen Times of Israel.

Antallet af Corona-smittede stiger også nationalt. Det israelske sundhedsministerium bekræftede onsdag aften 980 nye smitte tilfælde i løbet af et døgn – det højeste antal smittede siden Corona kom til Israel.

Mens den første Corona-bølge spredte sig i landet forventede borgerne i Haifa at virussen også ville ramme dem – men af en eller anden grund skete det ikke.

Derfor blev byen med omkring 300.000 indbygger kaldt for Israels næsten Corona-frie by med blot omkring 304 smittede.

Sammenlignet med Israels to største byer – Jerusalem med knap 900.000 indbyggere, her er der 16 gange flere smittede – 4.798, Tel Aviv med omkring 436.000 indbyggere har fem gange så mange smittede – 1.419.

Desværre ser det ud til at Haifa er knap så heldig nu. ”Jeg forventer, at det, der kommer nu vil påvirke Haifa, ligesom det påvirker resten af landet,” siger Dr. Oren Caspi som er overlæge ved Rambam Health Care Campus og forsker ved Technion Institute of Technology.

Caspi er overbevist om at der ikke er en forklaring på den hidtil lave smitteprocent i Haifa. “Det kan opsummeres med et ord – held,” siger han og tilføjer at Haifa næppe bliver så heldig igen og at smittestigningen viser, at den nye virkelighed allerede er her.

”Vi skal alle være bekymrede,” siger Caspi.

Allerede nu er det tydeligt at tempoet hvormed stigningen sker i Haifa ikke er set før. På trods af der i skrivende stund kun er 304 smittede i byen, siger Caspi, at antallet af aktiv smittede er tegn på en ny virkelighed.

I skrivende stund er der 114 aktive tilfælde i byen, hvilket svarer til over en tredjedel af de patienter, byen havde gennem hele Corona-krisen.

Det samme mønster er set i andre byer som til at starte med slap for høje smittekurver, for herefter at se en betydelig stigning i antal smittede. I Tel Aviv er knap halvdelen af ​​de smittede – 739 ud af 1.419 aktive.

Tel Aviv har nu overhalet Jerusalem i procentandelen af aktive smittede pr. 1.000 borgere: 1,33 sammenlignet med 0,83. Haifa ligger stadig lavere end begge byer med 0,35, men stigningen i Tel Aviv i forhold til Jerusalem viser blot at situationen ændre sig konstant.

På Rambam som er Haifa’s største hospital, forbereder personalet sig på en mulig tilstrømning af patienter. ”Vi er klar til at modtage 900 patienter, heraf 300 på intensiv eller i respirator,” siger hospitalets generaldirektør Michael Halbertal og tilføjer, at selvom det repræsenterer en voldsom stigning i forhold til de nuværende 25 indlagte Corona-patienter, er hospitalet forberedt.

Der udføres regelmæssige øvelser for at forberede mulig omdannelse af en stor underjordisk parkering til akut hospital.

Halbertal siger at han ikke har entydige svar på hvorfor Haifa er blevet skånet indtil nu, men han har et forslog til en mulig grund.

Haifa har færre turister end landets centralt beliggende byer og Jerusalem, derudover var der færre indbyggere som rejste på vinterferie – virussens oprindelige rute ind i landet. Den omstændighed er ikke længere relevant, da smitten nu sker i Israel. ”Færre personer fra vores område rejste til udlandet end folk gjorde i de centralt beliggende byer, hvor økonomien er bedre og folk tog på skiferier,” siger Halbertal.

”Det værste scenario [nationalt] vil være hvis vi får en høj patientbyrde,” siger Halbertal og tilføjer: ”Vi kan let miste kontrollen og gå fra at have et lavt antal patienter til at have flere hundrede eller flere tusinde.”

Under pandemiens forrige højdepunkt i april havde Rambam 100 patienter fra Haifa og andre byer i det nordlige Israel, heraf lå seks af dem i respirator, og hospitalet tog kapaciteten fra sine almindelige afdelinger, i tilfælde af en større patienttilstrømning. Nu siger Halbertal, at Rambam skal være klar til at reducere antallet af ikke-Corona patienter fra 1.100 til 600, hvis virussen ikke kan holdes under kontrol.

”Det vil være en vigtig fase. Det vil påvirke vores evne til at behandle andre patienter,” siger Halbertal og udtryker håb om, at åbning af kapaciteten på andre hospitaler i det nordlige Israel – som i øjeblikket ikke modtager Corona-patienter, men vil begynde at gøre det hvis antallet af patienter stiger – kan forhindre kapacitetsproblemer.

Læs flere af MIFF’s artikler om Corona i Israel her.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem