Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Dr. Ofer Grosbard: -Israels lave Corona-dødelighed skyldes kultur frem for sundhedstiltag

Israel tester også for Corona i Drive-In testfaciliteter. (Foto: Magen David Adom)
Ifølge Grosbard tyder noget på, at dødeligheden som følge af Corona-smitte ligger fast i hvert land og derfor næppe vil ændre sig over tid. Han mener dødeligheden hænger sammen med befolkningens karakteristika og kultur frem for regeringens håndtering af krisen.

Corona-krisen har ført til forskellige reaktioner hos ledere verden rundt. Fra benægtelse i USA og Storbritannien til frygt for flere tusind døde i Israel, skriver Dr. Ofer Grosbard i Ynet.

Beggge tilgange har noget til fælles – de besværliggør en fyldestgørende analyse af data som kan give et klart billede af den reelle situation.

Ved håndtering af en sundhedskrise er statistik over forholdet mellem bekræftede smittede og dødsfald afgørende. I Israel ligger den foreløbigt blandt de laveste i verden.

Globalt ligger den gennemsnitlige dødelighed som følge af Corona-smitte på 6,3%. Det er seks gange højere end i Israel.

Alligevel sammenligner premierminister Benjamin Netanyahu og sundhedsministeriet situationen i Israel med mareridt scenarier i Italien med en dødelighed på 13%, Storbritannien med en dødelighed på 12,9%, Frankrig med en dødelighed på 11% og Spanien med en dødelighed på 10%.

Ifølge Dr. Ofer Grosbard ser det ud til at dødeligheden som følge af Corona-smitte ligger fast i hvert land og den vil næppe ændre sig over tid. Grosbard mener at dødeligheden hænger sammen med befolkningens karakteristika og kultur frem for regeringens håndtering af krisen.

Ifølge Grosbard er dødeligheden i Israel relativ lav fordi en stor del af befolkningen er ung. Ifølge seneste oplysninger ligger fødselsraten i Israel på 18 fødsler pr. 1000 mennesker, hvorimod gennemsnittet globalt ligger på 10 fødsler pr. 1000 mennesker.

En anden grund er at lande med en kultur som observerer traditionelle værdier og samfundsmæssig kollektivisme har forholdsmæssig lav patogen relaterede dødsfald. Befolkningerne i de lande har udviklet flokimmunitet ikke kun mod Corona men også mod andre sygdomme – det øger det kollektive immunsystem.

For eksempel er der på Vestbredden foreløbigt kun registreret to patogen relaterede dødsfald og kun 288 bekræftede smittede på trods af der er en befolkning på over to millioner.

I Israel er den ultraortodokse by Bnei Brak et eksempel på flokimmunitet, der er over 2.000 bekræftede Corona-smittede i byen, hvilket et det næsthøjeste i landet. Alligevel er kun få af de smittede i byen døde indtil videre.

Data viser at selv hvis den nuværende nedlukning i Israel ophæves, vil dødsraten stadig være relativt lav, også selvom antal smittede vil stige, siger Grosbard.

Sundhedsministeriets retningslinjer viser at deres vurdering af situationen er stærkt overdrevet. Når alt kommer til alt er ministeriet ikke ansvarlig for økonomien og vil derfor kun blive vurderet ud fra hvordan de har håndteret sundhedskrisen.

Uanset om det er bevist eller ej, har Netanyahu valgt at være dramatisk ved at påstå, at han har reddet landet fra en stor katastrofe, skriver Grosbard.

I skrivende stund er 146 israelere døde af Corona og 12.855 smittet, ifølge Times of Israel.

Læs flere af MIFFs artikler om Corona-krisen og hvordan den håndteres i Israel her.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem