Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Check denne utrolige opfindelse!

Forskere ved Technion i Israel har udviklet en limpistol som kan bruges til at lime store sår sammen. (Foto: Technion)
Israelske forskere har udviklet en limpistol som limer kroppen sammen efter skader.

Forskere ved Technion, Israels tekniske institut, har udviklet en limpistol som limer kroppen sammen igen efter den har udsat for alvorlige skader, skriver internetavisen Times of Israel.

I dag bruges nåle og stifter ved alvorlige skader, men behandlingen har flere ulemper: Den kan være smertefuld, den efterlader ar, den kræver at lægerne er meget dygtige og må nogen gange fjernes efter vævet er groet sammen. Sting i tarmene, lunger og blodkar ender ofte med at lække og kræver derfor en tætningsmasse.

Professor Boaz Mizrahi har ledet forskningen ved det israelske universitet. (Foto: Technion)

Den medicinske lim som forskerne har udviklet er en «to-i-en» løsning, siger professor Boaz Mizrachi, som er leder af Biomateriale-afdelingen ved Technion. Limpistolen erstatter både stingene og tætningsmassen, og fungerer ved både ydre og indre skader.

Medicinsk lim bruges allerede i dag i dermatologi, kirurgi og andre områder, men limen som bruges i stedet for nåle og stifte har store begrænsninger. Blandt andet er den meget giftig og kan kun bruges på hudens overflade. I tillæg kan hærdning af limen gøre organet mindre fleksibelt og vedhæftningen er ikke altid tilstrækkelig stærk.

Begrænsningerne fik forskerne til at jagte en lim som passer til forskellige typer væv, som ikke er giftig og som er fleksibel efter hærdning. En sådan lim skulle også kunne nedbrydes af kroppen efter vævet er limet sammen.

Mizrachi arbejdede med ph.d.-studerende, Alona Shagan på projektet og sammen har de udviklet en «meget stærk, ikke-giftig lim som forbliver fleksibel efter den er størknet».

En varm limpistol bruges til at smelte limen og smøre den på det skadede væv. Limpistolen varmer limen op til lidt over kropstemperatur, således at limen ikke forårsager brandskader. Efter limen er påført vil den hærde hurtigt, før den nedbrydes i løbet af få uger. Limen er også egnet til brug inde i kroppen og den er fire gange så stærk som eksisterende produkter som bruges til det formål. Test på celler og laboratoriedyr viste at limen var effektiv og ikke giftig.

Forskerne tror den nye lim vil føre til en udvikling af produkter som vil reducere brugen af sting og stifter, og vil betyde at patienterne bliver hurtigere raske og får færre ar.

Technion har patenteret teknologien. Da komponenterne er lavet af materialer som tidligere er blevet godkendt af US Food and Drug Administration (FDA), så håber Mizrachi at «produktet kan komme på markedet inden for to til tre år». Technion leder efter en kommerciel partner for at få teknologien ud på markedet.Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem