Search
Hummus er en populær ret i Israel, som ikke bare smager godt - den er også meget sund. (Foto: Ella Olsson/Flickr)

Israel er verdens 10. sundeste land

Hvad er det som gør at mennesker i Israel er så sunde?

Bloomberg har annonceret sin 2019-kåring af “verdens sundeste land». Her ligger Israel på listens 10. plads, skriver Jerusalem Post. Det er én plads længere nede på listen i forhold til sidste år, hvor Israel lå på en 9. plads.

169 land er med på listen, som er baseret på den generelle sundhed i landet, forventet levealder, overvægt og adgang til rent vand og sanitet. Spanien topper listen på en 1. plads og er dermed det sundeste land i verden.

Listen over verdens 10 sundeste lande ser således ud:
Spanien
Italien
Island
Japan
Schweiz
Sverige
Australien
Singapore
Norge
Israel

Forskere mener at mad og spisevaner en nogle af årsagerne til, at lande som Spanien og Italien topper listen. I begge lande er kosten hovedsagelig plantebaseret middelhavsmad med meget fuldkorn, bælgfrugter (fx ærter, bønner, linser) og nødder. Der bruges også meget olivenolie eller rapsolie (indeholder mange enkeltumættede fedtstoffer) i stedet for smør og andre animalske fedstoffer (indeholder mange mættede fedstoffer). I Israel spiser de fleste israelere en lignende kost som i Spanien og Italien

Til sammenligning ligger Danmark på en 25. plads, hvilket er en lille stigning fra en 28. plads i 2018, men det er fortsat ikke imponerende.

Så næste gang vi går på indkøb burde vi måske købe olivenolie og linser i stedet for en stor steak og kartofler.

Du kan også læse mere om sundhed her:

Hvilken matvare vil øke ditt blodsukkernivå: Sushi eller iskrem?

 

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp