Flere tusinde israelere protesterede mod regeringens planer om at reformere retssystemet, 14. januar 2023. (Foto: Flash90)

80.000 demonstrerede i Tel Aviv

Store protester mod regeringens planer om at reformere Israels retssystem.

Flere tusind trodsede regnen lørdag aften og samledes på Habima-pladsen i Tel Aviv for at protestere mod premierminister Benjamin Netanyahus nye regering og dens planer om ændringer i Israels retssystem, skriver Times of Israel.

Israels politi vurdere at omkring 80.000 demonstrationer deltog. Mange var kommet til Tel Aviv med bus fra andre dele af landet. Der blev også afholdt demonstrationer i hovedstaden Jerusalem og i Haifa.

Demonstranterne gik med paraplyer, israelske flag og plakater, der fordømte regeringen. «Vi er trofaste mod uafhængighedserklæringen» og «Vi kæmper for demokratiet» stod der blandt andet på plakaterne.

Trods advarsler fra politiet om at demonstrationen kunne blive voldelig og opfordringen fra Israels minister for national sikkerhed Itamar Ben-Gvir om at slå ned mod enhver uro, forløb demonstrationen stort set fredeligt.

Blandt demonstranterne var tidligere oppositionsleder Tzipi Livni, tidligere premierminister Ehud Barak, leder af partiet National Enhed og tidligere forsvarsminister Benny Gantz, tidligere IDF-chef og politiker fra patiet National Enhed Gadi Eisenkot, leder af Arbejderpartiet Merav Michaeli og leder af det arabiske parti Ra’am Mansour Abbas.

Oppositionsleder og tidligere premierminister Yair Lapid deltog ikke efter han fik at vide, at han og Gantz ikke måtte tale til folkemængden.

Den store demonstration markerede starten på anden uges protester mod Netanyahu-regeringens foreslåede planer om at ændre retssystemet. Regeringen vil svække Højesteret, så de ikke længere kan nedlægge veto mod nye love og politikker, som de anser for at være forfatningsstridige. Netanyahu og hans koalitionsregering vil også indføre politisk kontrol med udnævnelsen af ​​nye dommere.

Kritikere mener, at det sammen med andre planer vil ændre Israels demokratiske karakter og give den udøvende magt for meget magt.

Netanyahu siger, at de gennem hele valgkampen har været åbne om, at de vil lave store ændringer i Isreaels retssystem. Han mener derfor, at vælgerne har givet dem et klart mandat til at gennemføre ændringerne ved at give dem flertallet i Knesset (Israels nationalforsamling).

– For to måneder siden var der en kæmpe demonstration, moderen af alle demonstrationer. Flere millioner gik på gaden for at stemme til valget. En af de vigtigste ting, de stemte for, var en reform af retssystemet, siger Netanyahu om valget afholdt 1. november 2022.

Store protester mod regeringens planer om at reformere Israels retssystem.
Her ses Habima-pladsen i Tel Aviv under den store demonstration. (Foto: Flash90)
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp