Her ses indkørslen til kibbutzen Ma’ale Gilboa. (Foto: Avishai Teicher, Wikimedia Commons)

Nu står folk i kø for at flytte til kibbutz

Corona-krisen har medvirket til at vende migrationsstrømmen. For første gang i mere end 30 år vokser ventelisterne til at flytte i kibbutz.

Der er 279 kibbutzer i Israel. Traditionelt set var kibbutzerne (som kun findes i verdens eneste jødiske stat), socialistiske eller kommunistiske landbrugskollektiver.

De seneste årtier gennemgik stort set alle kibbutzerne en privatisering eller fraflytting. Flere kibbutzer arbejder i dag med andre områder end landbrug og mange spåede en ende på kibbutzbevægelsen.

Corona-krisen har ændret på alt – også tilslutningen til kibbutzerne, skriver Times of Israel. Under Corona-krisen gik mange over til at arbejde hjemmefra, hvilket var med til at øge interessen for at flytte i kibbutz. På nuværende tidspunkt står 500 personer på venteliste til at blive kibbutz-medlemmer, fortæller Ayelet Harris, som leder kibbutzbevægelsens integrationsservice.

– Folk vil væk frabyerne og ser på kibbutzer i hele landet, fortæller Harris.

Også kibbutz-medlemmernes mere åbne holdning til at tage imod nye medlemmer har medvirket til den nye interesse for at flytte i kibbutz. I mange tilfælde skal tilflyttere bo i kibbutzen mindst et år før det bliver stemt om hvorvidt de kan blive optaget som fulde medlemmer.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp