Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Mindstelønnen sættes gradvist op frem til 2025

Trods flere dystre prognoser om israelsk økonomi, mener flere finansielle analytikere at den israelske valuta vil stå bomstærk i 2023. (Foto: Nati Shohat/Flash90)
Håbet er at reducere løngabet i Israel som er meget højt og styrke de lavtlønnede fag.

Den israelske regering vil gradevist øge mindstelønnen i Israel til omkring 6.000 shekel brutto (svarende til omkring 11.500 kroner om måneden og omkring 63 kroner i timen) frem til 2025. Udmeldingen kom i fælles pressemedelelse fra finansministeriet, Bank of Israel og de store fagforeninger Histadrut og Manufacturers Association of Israel.

I dag er mindstelønnen i Israel 5.300 shekel brutto – svarende til omkring 10181 kroner, hvilket svarer til 29 shekel i timen. I april 2022 vil mindstelønnen stige til 5.400 shekel brutto (svarende til omkring 10.373 kroner), mindstelønnen vil herefter stige hvert år år frem til de førnævnte 6.000 shekel brutto ved udgangen af 2025.

Der er også indgået aftale om at skabe mere fleksibilitet for både privat- og offentligt ansatte. Det skal blandt andet være lettere at arbejde hjemmefra, offentligt ansatte får en ekstra arbejdsgiverbetalt feriedag. Andre tiltag har til formål at reducere løngabet som er meget højt i Israel. Derudover vil man også styrke statussen for lavtlønnede fag.

Finansminister Avigdor Lieberman udtaler at tiltagene vil drive økonomien frem og skabe stabilitet på arbejdsmarkedet, skriver Times of Israel.

Samtidig har fagforeningerne i Israel aftalt at de ikke vil strejke i mindst et år, mens der arbejdes på flere tarifaftaler. Israel rammes ofte af strejker og og konflikter på arbejdsmarkedet, hvilket er dyrt for samfundet.

Corona-krisen har betydet at mange israelere blev ramt af arbejdsløshed. Derfor foreslog forslog flere politikere sidste år, at sætte mindstelønnen ned fra de nuværende 5.300 shekel brutto om måneden, for at få flere i arbejde, men forslaget gik ikke igennem – blandt andet fordi mindstelønnen i Israel i forvejen ikke er fulgt med i forhold til stigningen i leveomkostningerne i landet som især det seneste årti er steget voldsomt.

I skrivende stund ligger arbejdsløsheden i Israel på 7,1%, heri er også inkluderer medarbejdere som er blevet fyret eller har mistet deres arbejde siden Corona-krisen for alvor brød ud i marts 2020 tallet inkluderer de som er permittert eller har mistet arbeidsplassen sin siden koronapandemien brøt ut i mars 2020. Nu er arbejdsløsheden faldet, men er fortsat meget høj i forhold til hvordan det så ud før Corona-krisen brød ud. Før Corona-krisen lå arbejdsløsheden på 3,5%.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem