Search
Trods høj byggeaktivitet i Israel kan man ikke følge med boligefterspørgslen i landet. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Håber byggeboom vil afhjælp boligkrisen i Israel

Vil bruger over 30 milliarder kroner på at bygge over 780.000 boligenheder.

Den 31. oktober fremlagde den israelske regering en ambitiøs boligplan for 2022-2025. I perioden vil man sørge for kraftig øgning af boliger på markedet i håb om at nedbringe boligpriserne som i senere år er steget med flere hundrede procent og stoppe den voksende boligkrisen i landet. Regeringen vil bruge over 30 milliarder kroner i kampen mod boligkrisen, skriver Times of Israel.

For ti år siden kostede en gennemsnits fireværelseslejlighed i Israel over 2,6 millioner kroner, hvilket var højt. Det har altid været meget svært for israelerne at få råd til at købe en bolig og der har flere gange været protester mod de høje boligpriser. Siden er priserne skudt helt i vejret og i dag skal en israelsk familie skaffe over 4 millioner kroner for en gennemsnits fireværelseslejlighed.

Det skal bemærkes at der stort set ikke findes almene lejeboliger i Israel. Derfor er de fleste nødsaget til at leje privat, hvis ikke de kan skaffe midlerne til at købe en bolig.

I centralt-beliggende byer som Tel Aviv er boligpriserne langt højere – her vil en gennemsnits fireværelsesbolig koste over 7,6 millioner kroner – det er omkring tre gange så meget som i eksempelvis Haifa.

Regeringens boligplan er sket i samarbejde med Finansministeriet, Boligministeriet og Indenrigsministeriet. I en fælles udtalelse siger de at planen går ud på at forenkle de bureaukratiske processer og forbedre boligudviklingen i landet som forhåbentligt huritgt vil kunne nedbringe boligpriserne.

Regeringen vil gøre det enklere at få godkendt større boligprojekter – eksempelvis nedrivning af den ældre boligmasse, konvertering af kontorejendomme til boliger og andet.

Målet med planen er 280.000 nye boliger i løbet af de næste fire år, hvilket er meget mere end hvad der normalt bygges. Derudover vil man også fremme planer for yderligere 500.000 nye boligenheder.

Staten vil også bidrage med udbygning af den offentlige transport som mange steder i landet er yderst utilstrækkelig. Der er også planer om forbedret kloakering, dræn og anden infrastruktur. Det skal desuden bygges flere børnehaver og skoler. Og kommuner skal efter planen have tilført midler til hurtig godkendelse af byggeprojekter.

De tre ministerier som står bag planen anbefaler også et forbud mod brug af private boliger til eksempelvis forretninger, klinikker og andet, undtaget er børnehave i den centrale del af landet. De anbefaler også forbud mod at private boliger bruges som hoteller – eksempelvis via Airbnb og så vil man også sætte skatten op for at købe bolig nr. 2 og op efter.

Et studie fra 2016 viste at 30% af de købte boliger i Israel var som investering, kun 2% af israelerne ejede to eller flere boliger i 2008 – i dag ligger tallet på 10,5%. Blandt dem som tjener mest i Israel, ejer 35% af dem to eller flere boliger. For at kunne købe en gennemsnits fireværelsesbolig i Israel, kræves der minimum 1,53 millioner kroner i egen kapital for at kunne låne penge til en bolig. Gennemsnitsindkomsten i Israel ligger på omkring 6 kroner om måneden og leveomkostningerne er betydeligt højere end i Danmark.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp