Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Antallet af tilladelser for medicinsk behandling i Israel for palæstinensere fra Vestbredden stiger med 17%

Palestinian Minister of Health visits patients in Israeli hospitals (Foto: COGAT via Israeli Ministry of Foreign Affairs, May 2013)
Palestinian Minister of Health visits patients in Israeli hospitals (Foto: COGAT via Israeli Ministry of Foreign Affairs, May 2013)
Der blev givet ca. 20.000 tilladelser, en stigning på 3.000.

Medicinsk koordinering mellem Israel og Den Palæstinensiske Selvstyremyndighed blev igangsat i 1995 og fortsætter med at stige hvert år, på trods af opture og nedture i sikkerhed og diplomatiske forbindelser.

Som en repræsentant fra programmet, der bad om anonymitet, forklarer: “Behandlingen skal fortsætte” selv i tider med høj spænding, herunder under hver af de to intifadaer og den seneste opblussen af vold på Vestbredden.

Og i 2018 blev flere end 20.000 tilladelser givet til palæstinensere, der bor på ”Vestbredden”, for at komme ind i Israel og modtage behandling eller for at støtte en patient, der fik behandling i Israel. COGAT (Koordinering af Regeringsaktiviteter i Territorierne) oplyser, at der er tale om en stigning på knap 3.000 i forhold til året før.

Den israelske sundhedskoordinator træner palæstinensiske læger i Israel og hjælper med at forbedre deres evne til at behandle patienter på Vestbredden. Palæstinensiske læger er parret med fagfolk fra Hadassah University Medical Center i Jerusalem, og de bliver bade kollegaer og venner.

Når læger på Vestbredden ikke har færdigheder eller faciliteter til at yde den nødvendige pleje, bliver palæstinensiske patienter taget til behandling i Israel, især til Augusta Victoria Compound, et kirke-hospitalskompleks beliggende på den sydlige del af Olivenbjerget i det østlige Jerusalem.

Israelsk-arabiske indbyggere i ”Østjerusalem” arbejder sammen med sundhedskoordinatoren for at tilbyde frivillig støtte; de bringer for eksempel varme måltider og lækkerbiskener til familierne, der rejser til Israel for at støtte deres kære – og til og med endog giver de frivillige en familie et sted at sove.

Der er tale om mange forskellige behandlinger. Kræft er blandt de hyppigst behandlede sygdomme. Af de 6.000 palæstinensiske kræftpatienter fra Judea og Samaria blev 1.200 behandlet på et hospital i Israel – herunder i Østjerusalem. Derudover modtog over 200 patienter fra Judea og Samaria i 2018 (herunder 112 børn) knoglemarvstransplantationer på israelske hospitaler. Atten patienter fik øjenneoplasmer (farlige vækster på øjenlåget) og 103 modtog hornhinde implantater med behandling på en øjenhospital (St. Johns Ophthalmic Hospital) i Jerusalem.

Men det handler ikke kun om sundhed. Programmet har også bygget uvurderlige bånd mellem israelere og palæstinensere, som ofte ikke rapporteres af medierne. Læger bliver venner og kolleger og hører ofte til hinanden. Det medicinske program handler først om sundhed, men også om et bredt samarbejde.

Kilder/noter
Baseret på “PALESTINIANS GET MORE MEDICAL TREATMENT PERMITS IN ISRAEL IN 2018 – REPORT“. Maayan Jaffe-Hoffman. Jerusalem Post, 2019-02-12.
Læs mere: “Medicine is the bridge to peace“. MFA 2018-05-08

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem