Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Herzog: – Et kompromis er tættere på end nogensinde

Israels præsident Isaac Herzog. (Foto: Knesset)
Israels præsident Isaac Herzog udtaler at en kompromisløsning om retsreformen er tæt på.

De seneste par måneder har der været en heftig debat i Israel om regeringens forslag til en retsreform. Der har også været store demonstrationer i gaderne. Højrefløjen i Israel mener, at Højesteret allerede fik alt for meget magt i 1990’erne, og ønsker derfor at rulle flere af de ændringer tilbage. Venstrefløjen frygter, at nogle af regeringens ændringsforslag vil give et snævert regeringsflertal for meget magt, og frygter, at det blandt andet vil svække mindretallenes rettigheder.

For et par uger siden indledte præsident Isaac Herzog en kompromisløsning, og i dag udtaler præsidenten, at en forhandlingsløsning er tættere på end nogensinde:

– Der er enighed bag kulisserne om det meste, og det giver fornuftige løsninger, udtalte Herzog i et møde med hundrede israelske borgmestre og lokale ledere.

– De rammer, jeg lægger, sikrer en sund balance mellem myndighederne, og sikrer demokrati og menneskerettigheder overalt, udtaler Herzog.

Evelyn Gordon er en højreorienteret politisk kommentator, der har talt for en juridisk reform i årtier. I en ny dybtgående artikel publiceret i dag af Mosaic Magazine, forklarer hun, hvad der skete i 1990’erne, og hvilke ændringer højrefløjen nu foreslår. Hun slår samtidig til lyd for at samle den bredest mulige opbakning til reformtiltagene:

– Hvis ændringerne bliver kalibreret ordentligt, vil det langt fra undergrave Israels demokrati, reformen vil styrke demokratiet. Hvis du fjerner Højesteret fra spørgsmål om politik og værdier, vil du tvinge begge sider af det politiske landskab til at kæmpe de kampe offentligt, hvor de hører hjemme. At gøre Højesteret mere ideologisk forskelligartet vil sandsynligvis få venstrefløjen til at dele højrefløjens skepsis over for juridisk magt, ligesom det nu sker i USA. Det vil være meget sundere end den nuværende situation, hvor en sådan skepsis kun er koncentreret på den ene side af det politiske spektrum. Hvis halvdelen af ​​landet føler, at deres værdier, overbevisninger, bekymringer og politikker systematisk bliver afvist af en ikke-valgt højesteret, uanset hvor mange valg de vinder, kan den halvdel i sidste ende opgive selve demokratiet. Og det er en uholdbar situation for et land, der ønsker at forblive demokratisk, slutter Gordon.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem